![]() |
Którym kurierem i jak zapakować - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Którym kurierem i jak zapakować (/thread-133.html) |
RE: Którym kurierem i jak zapakować - mariotd - 11-08-2012 (09-16-2012, 11:51 AM)Buger napisał(a):(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal. Nosz kurde, jak dla mnie taką wiadomość powinny wysyłać firmy kurierskie do klienta zaraz po zamówieniu usługi ;D Sam zapierdzielałem, tyle że miałem tereny podmiejskie, gdzie domy były porozrzucane jak bomby podczas II WŚ.. Koło nr 32 był nagle 245 i weź tu człeku bądź mądry ![]() Jak dla mnie należy stwierdzić jedno - kurier to tak naprawdę listonosz. Czy listonosz do was dzwoni, nawet jak ma polecony czy DRW. Tyle, że listonosz ma tę przewagę, iż zostawiając awizo w skrzynce pod nosem życzy "miłej podróży na pocztę i stania w tej kolejce". To, że kurier przedzwoni do klienta to jest tak naprawdę przywilej.. a mianowicie - przecież kurier zarabia za doręczoną paczkę. Więc brak kontaktu z klientem to czasem brak kasy. Przez to, że pracowałem poza rejonem Krk na pobliskich wsiach musiałem wykonywać (z początku) te 40-50 telefonów dziennie (rachunek miesięczny ok 300-400 zł) bo nie dało się dojechać do każdego na czuja, kiedy ludzie mi tłumaczyli "panie, za tym kamieniem będzie rzeczka, a potem takie duże drzewo.. potem jedziesz pan prosto w las, a za lasem taki dom drewniany bedzie i tam w lewo i 7 dom po prawej" ![]() A co do opisanego faktu z 7demką.. Jak dla mnie po prostu wysłali kuriera za karę ze "świnią".. Rozjebali paczkę na magazynie/podczas przewozu do sortowni i znaleźli frajera, który miał to doręczyć, zapewne po swojej "robocie". A z tym "do rąk własnych" to sam dobrze wiesz, jak czasami bywa ... "Pani się podpisze, mąż się zgodził, będzie dobrze..." ;D RE: Którym kurierem i jak zapakować - badkins - 11-08-2012 Co prawda nie kurier, ale muszę zaznaczyć plusik dla Poczty Polskiej. Wysyłałem do okolic Kielc (do usera Ice) sansampa - priorytet, 11zł* Gdańsk -> Kielce. Nie minęły nawet 24h i paczka była u niego na miejscu. A pół godz wcześniej za wysyłkę tej samej paczki Siódemka krzyknęła ~73zł, rozumiecie? Paczka 0,7kg, 15x10x5cm.. śmiechu warte. RE: Którym kurierem i jak zapakować - 3cina - 11-08-2012 True story. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Buger - 11-08-2012 mariotd: A gdzie jeździłeś dokładnie? Jaki rejon? Jakie wioski? RE: Którym kurierem i jak zapakować - mariotd - 11-08-2012 W DPD, rejon między Krakowem, Niepołomicami a Wieliczką, z czym do Wieliczki często patrzałem przy starej 4rce bo blisko w miarę było ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - jacek.w - 12-14-2012 Ja ostatnio wysyłałem lodówkę, to jak patrzyłem na ceny przewoźników, to za głowę się łapałem - porażka jednym słowem. ;/ Ostatecznie wysłałem za pośrednictwem Clicktransu (http://clicktrans.pl/) - wystawia się przesyłkę i przewoźnicy, którzy akurat jadą tą trasą, składają ci propozycje cenowe. Przyznam, że o wiele mniej zapłaciłem niż za pośrednictwem takich "normalnych" firm - jakiś sposób jest. ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - low - 12-16-2012 Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby kurier uszkodził paczkę. Na szczęście nic cennego bardzo w niej nie było, protokół szkody spisany, tylko od przyjęcia minęło 3 tygodnie i cisza. Dobrze, że się w końcu odezwałem do firmy, która mi sprzedała towar znajdujący się w tej uszkodzonej przez kuriera przesyłce, to się przynajmniej dowiedziałem że oni żadnej kopii protokołu nie dostali. Po otrzymaniu ode mnie zdjęć mojego ksera protokołu, przekazali sprawę do działu reklamacji. I to w sobotę, pełen kontakt mailowy. W poniedziałek to sobie pogadam z tą firmą kurierską na poważnie... DHL się zowie. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Frytas - 12-18-2012 (12-16-2012, 09:54 AM)low napisał(a): Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby kurier uszkodził paczkę. Na szczęście nic cennego bardzo w niej nie było, protokół szkody spisany, tylko od przyjęcia minęło 3 tygodnie i cisza. Dobrze, że się w końcu odezwałem do firmy, która mi sprzedała towar znajdujący się w tej uszkodzonej przez kuriera przesyłce, to się przynajmniej dowiedziałem że oni żadnej kopii protokołu nie dostali. Po otrzymaniu ode mnie zdjęć mojego ksera protokołu, przekazali sprawę do działu reklamacji. I to w sobotę, pełen kontakt mailowy. I jak sprawa stoi? Pytam bo bas mi idzie DHLem i od wczoraj od 20:40 jest w sortowni w Zabrzu i do tej pory nic sie nie ruszylo. Mam nadzieję że nic nie spieprzą z basem :/ RE: Którym kurierem i jak zapakować - OMSON - 12-18-2012 (11-08-2012, 04:53 PM)badkins napisał(a): Co prawda nie kurier, ale muszę zaznaczyć plusik dla Poczty Polskiej. Norma ![]() ![]() ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - Frytas - 12-18-2012 (12-18-2012, 01:20 PM)OMSON napisał(a):(11-08-2012, 04:53 PM)badkins napisał(a): Co prawda nie kurier, ale muszę zaznaczyć plusik dla Poczty Polskiej. +1 Tez nigdy nie mialem zastrzezen do Poczty, wszelkie obsuwy wynikały zawsze z winy wysyłajacego. Co do priorytetu w 24h, wazne jest aby nadac ja przed 15, wtedy paczki dochodza na drugi dzien (przynajmniej w moim wypadku) RE: Którym kurierem i jak zapakować - OMSON - 12-18-2012 (12-18-2012, 02:10 PM)Frytas napisał(a): Co do priorytetu w 24h, wazne jest aby nadac ja przed 15, wtedy paczki dochodza na drugi dzien (przynajmniej w moim wypadku) Hehe -tego LDMa nadałem przed 18.00 bodajże ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - Frytas - 12-18-2012 No, cos takiego jeszcze mi sie nie zdazylo. Widac mieli dobry dzien ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - OMSON - 12-18-2012 (12-18-2012, 02:23 PM)Frytas napisał(a): No, cos takiego jeszcze mi sie nie zdazylo. Widac mieli dobry dzien Nie ![]() ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - Frytas - 12-18-2012 A, no jesli od razu do sortowni dawałeś to racja, bo chodzi o to, że w pocztach paczki do sortowni wysyłane są ok 15 ![]() RE: Którym kurierem i jak zapakować - 3cina - 01-04-2013 Panowie potrzebuję kuriera na dwie paczki około 10 kg. Anyone? |