![]() |
Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) (/thread-571.html) |
RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 OK, zapomniałem o obrazkach. Kajam się. OK MOJA OPINIA: Humbuckery nie brzmią jak jazz bass. Maciejek napisał(a):Jeżeli kontekst jest właśnie taki, to potwierdzam, nie brzmi to jak Fender. Ergo, nie. ![]() RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - 3cina - 12-17-2013 Mam takie pytanie czy jest sens zamiast stockowych pickupów squiera classic vibe (Custom Single-Coil Jazz Bass) wstawiać pickupy TESLA BASS VR-B1? Czy będzie jakaś faktycznie odczuwalna moim przydeptanym przez słonia uchem różnica? RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 (12-17-2013, 11:33 AM)3cina napisał(a): Mam takie pytanie czy jest sens zamiast stockowych pickupów squiera classic vibe (Custom Single-Coil Jazz Bass) wstawiać pickupy TESLA BASS VR-B1? Czy będzie jakaś faktycznie odczuwalna moim przydeptanym przez słonia uchem różnica? IMHO Tesla to skok w dół w stosunku do tego co tam masz. Ja w moim Squierze miałem Duncan Designed i broniły się 6 lat. Dopiero teraz wymieniłem je na aero. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - 3cina - 12-17-2013 Moje nie są duncan designed. Nie wiem czy stockowe pickupy mogą być lepsze od takich produkowanych indywidualnie. Na zdrowy rozum - nie powinny. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - Fabian - 12-17-2013 Mam humba Tesli, bardzo mocny sygnal, bardzo fajnie brzmiacy pickup. Bardzo. Az sam sie zdziwilem. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 No ja we fretlessie mam humba Giovannni (sporo wyższa półka od Tesli, ale nadal budżetowy), i jest tragiczny imho. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - OMSON - 12-17-2013 (12-17-2013, 11:45 AM)3cina napisał(a): Moje nie są duncan designed. Nie wiem czy stockowe pickupy mogą być lepsze od takich produkowanych indywidualnie. Na zdrowy rozum - nie powinny. Tesla wcale nie są gorsze od takiego Seymoura... Szkoda tylko, że ich ceny podskoczyły... Co do stockowych w tanich basówkach, to zazwyczaj jest tak, jak sam na to wpadłeś. ![]() (12-17-2013, 11:53 AM)herp napisał(a): No ja we fretlessie mam humba Giovannni (sporo wyższa półka od Tesli, ale nadal budżetowy), i jest tragiczny imho. Giovanni to akurat sporo niższa półka niż Tesla. Nie dziwi mnie, że jest tragiczny. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - Fabian - 12-17-2013 Herp miales stycznosc z Tesla? Ja mialem ze squierowskimi pickupami i Tesla. Akurat nie JJ, ale to co prezentuje humb mi wystarczy, zeby stwierdzic, squierowskie pickupy<Tesla. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 (12-17-2013, 11:56 AM)Fabian napisał(a): Herp miales stycznosc z Tesla? Ja mialem ze squierowskimi pickupami i Tesla. Akurat nie JJ, ale to co prezentuje humb mi wystarczy, zeby stwierdzic, squierowskie pickupy<Tesla. No właśnie nie, dlatego jestem w sumie ciekawy czy są lepsze. Ale IMHO jak wymieniać pickupy to co najmniej na SD.. (12-17-2013, 11:54 AM)OMSON napisał(a):(12-17-2013, 11:53 AM)herp napisał(a): No ja we fretlessie mam humba Giovannni (sporo wyższa półka od Tesli, ale nadal budżetowy), i jest tragiczny imho. Nie wiedziałem, przepraszam, wnioskowałem po cenie humba Giovanni w stosunku do analogicznego humba Tesli (wyższej). Nie znam się na tanich pikapach.. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - OMSON - 12-17-2013 (12-17-2013, 11:57 AM)herp napisał(a): Nie znam się na tanich pikapach.. Zrozumiałem aluzję ![]() RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 (12-17-2013, 12:02 PM)OMSON napisał(a):(12-17-2013, 11:57 AM)herp napisał(a): Nie znam się na tanich pikapach.. Jaką aluzję? Napisałem, że nie znam się na budżetowych rozwiązaniach, nie szukaj pan drugiego dna. Wierzę Ci, że tesla jest lepsza. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - Maciejeq - 12-17-2013 (12-17-2013, 12:02 PM)OMSON napisał(a):(12-17-2013, 11:57 AM)herp napisał(a): Nie znam się na tanich pikapach.. Mistrz od węszenia spisków! OMSON, czy Ty aby nie jesteś spokrewniony z niejakim Antonim M? ![]() ![]() Panowie, a może warto wziąć pod uwagę pickupy Gotoha? Z moich obserwacji to dokładnie te same pickupy które lądują w japońskich Fenderach. Nawet porównywałem pickupy preclowe (kupiłem od Barabasa starego preclowego picka z japończyka), wszystko się zgadza. Kilka stron temu wrzuciłem próbkę Mayi na tych Gotoh'ach. Śmieszne pieniądze kosztują, a ja nie podpasują, to nie ma problemu ze zwrotem. RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - OMSON - 12-17-2013 (12-17-2013, 12:06 PM)Maciejeq napisał(a): Mistrz od węszenia spisków! A tam zaraz spisków.. Wystarczy dodać 2+2 To nie moja wina, że nie wszystkim wychodzi 4 ![]() A pickupy Gotoha albo Entwistle'a to tez fajna opcja. Nie mogę teraz znaleźć, ale gdzieś na TB ktoś podlinkował swoje próbki precla z Gotohem i wszyscy byli mocno zaskoczeni jakością soundu tego budżetowego pickupu... RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - herp - 12-17-2013 +1 Gotohy RE: Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a) - neverdil - 12-17-2013 (12-17-2013, 11:33 AM)3cina napisał(a): Mam takie pytanie czy jest sens zamiast stockowych pickupów squiera classic vibe (Custom Single-Coil Jazz Bass) wstawiać pickupy TESLA BASS VR-B1? Czy będzie jakaś faktycznie odczuwalna moim przydeptanym przez słonia uchem różnica?IMHO nie ma to większego sensu, chyba że lubisz eksperymenty, albo jesteś w stanie konkretnie wskazać co Ci nie pasuje w brzmienu tego Squiera i stwierdzić, że akurat charakter tych Tesli temu zaradzi. Pickupy w jazzie Classic Vibe są akurat bardzo w porządku (na mieście krąży plota że to OEMowe Toneridery, jeśli to prawda to cenowo ta sama półka co te Tesle). Ja w swoim miałem jakiś czas Delano i dosyć długo DiMarzio Model J, głównym sensem tych podmian był fakt że to były po prostu mocno inne pickupy. |