basscity.eu
Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) (/thread-622.html)

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - dr_kciuk - 01-15-2016

A tu się zgodzę Smileprzy dobrym "szrociarskim" preclu to wszystko plastikiem wali.A w szczególności Keny i Alembicki...Wale ciut mniej szczególnie na neckowym pickupie.Ale Alembicki to masakra jakaś.Brzmi to jak nie-bas Wink...coś tam szmera i jęczy i udaje bas..

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Alfik - 01-15-2016

(01-15-2016, 10:34 PM)dr_kciuk napisał(a): A tu się zgodzę Smileprzy dobrym "szrociarskim" preclu to wszystko plastikiem wali.

Jak widać, aby zrozumieć ideał brzmienia wystarczyła jedna wizyta w PiasecznieWink

p.s. no prawie wszystko... jeszcze jest jazzSmile

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Doman - 01-15-2016

Nie mi to mów, tylko temu co go ode mnie kupi. Wink
Ja miłością do A. nie pałam, ta sztuka raczej tego nie zmieni. Wink

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Basstard - 01-15-2016

(01-15-2016, 10:34 PM)dr_kciuk napisał(a): A tu się zgodzę Smileprzy dobrym "szrociarskim" preclu to wszystko plastikiem wali.A w szczególności Keny i Alembicki...Wale ciut mniej szczególnie na neckowym pickupie.Ale Alembicki to masakra jakaś.Brzmi to jak nie-bas Wink...coś tam szmera i jęczy i udaje bas..

Na moim grałeś? Nawet Alfik stwierdził, że to bardzo dobry bas. Natomiast nigdy nie podobało mi się brzmienie Stanleya Clarke'a - to rzeczywiście mało basowe jest.

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - dr_kciuk - 01-16-2016

Napisałem to półżartem Smile...Doskonale rozumiem "wyznawców" Kenów,Alembicków i Wali.Sam jestem jednym z nich.Ten Twój Al rzeczywiście jest świetny.Dla mnie to basy z charakterem,rozpoznawalne.Tylko te ceny Sad.
Drugi biegun to" klasyczne" instrumenty.Mega prostota ,prawie prymitywizm.Dobry kawałek drewna,pickup i minimum elektryki po prostu broni się.Myślę ,że działa tu zasada: im krótsza droga, od rezonansu drewna do sygnału w gnieździe ,tym mniej można zepsuć.Dlatego fundamentem basowego brzmienia ,dla mnie oczywiście,zawsze pozostanie jazz i precel,no i może jeszcze ze dwa stare g&le ,koniecznie pasywne Wink

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Basstard - 01-16-2016

Ja uwielbiam i jedno i drugie Wink Taki Jazz sprawdzi się wszędzie, z faktami nie ma co dyskutować. Precel z kolei ma pierwszy sound, jaki słyszymy w uszach, gdy myślimy o frazie "gitara basowa". Natomiast Alembic (przynajmniej mój Essence) to takie moje "sygnaturowe" brzmienie, i tyle. No, jedno z dwóch - drugim jest ejtisowy fretless z chorusem Wink

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Dex - 01-25-2016

NAMM 2016

Piękne ibanezy

Prototyp sygnatury Lemmyego (przyczyna śmierci? spiseg)

F bass

Wooten

Ampeg PortaFlex PF-50T

Bas od Orange

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - yarzenioova - 02-04-2016

Czlowiek widzi tego gościa

i mysli Warwick, bez sensu jak zwykle.
I potem widzi/slyszy to,juz pomijajac popisowke do kamery

Kurde cos im raz wyszloWink A tak calkiem poważnie to może by ktoś Irvine'owi head zabral i nie dal przy nim krecic lub wzial innego basiste do filmikow.

Zeskanowane i zaszyfrowane przez perlator

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Basstard - 02-05-2016

Nie no, kciukiem brzmi nawet w miarę, ale paluchami chujnia okropna.

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - groza - 02-05-2016

Irvine nie będzie już chyba śmigał nic dla warwicka - napisał, że pierdoli internety na jakiś czas.

Wiadomo coś więcej? Coś się niedobrego stało? Strasznie nie lubię jego brzmienia, ale gość zdaje się sympatyczny, niefajnie byłoby, gdyby jakaś chujowizna go spotkała.

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Doman - 02-05-2016

(02-05-2016, 11:10 AM)Basstard napisał(a): Nie no, kciukiem brzmi nawet w miarę, ale paluchami chujnia okropna.

Chyba u Ciebie. mrgreen

(02-05-2016, 12:09 PM)Doman napisał(a):
(02-05-2016, 11:10 AM)Basstard napisał(a): Nie no, kciukiem brzmi nawet w miarę, ale paluchami chujnia okropna.

Chyba u Ciebie. mrgreen

Nie mogę wypowiadać się za innych, ale mnie ten sound po prostu męczy. Brzydki, suchy, niespójny. Nie ma ataku, nie ma mięska, nie ma sprężyny, nie ma soczku. Nic nie ma, taki basowy Kononowicz.

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - Doman - 02-05-2016

Przykro mi.

Dobrze ze mam inaczej.

RE: Youtube - Wielcy , mniejsi i całkiem mali :) - yarzenioova - 02-05-2016

Zamiesc te Twoje probki to bastardowi przejdzie. Jak nie to będzie tylko znaczylo ze każdy z nas ma troche inny gust i inne pojecie dobrego soundu i to dobrze bo inaczej istniałyby tylko Fendery jazz bass. Mnie Streamer pana Domana bierze i palcamy jak najbardziej.Dodatkowo H brzmi około w chuj* razy lepiej niż na tych filimikach co zamiescilem.

W chuj* - w mowie potocznej calkiem duzo