![]() |
Parametry paczek basowych? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Parametry paczek basowych? (/thread-1175.html) |
RE: Parametry paczek basowych? - bartoshek - 10-07-2012 (10-07-2012, 09:29 AM)Burning napisał(a): wszystko się zgadza: Ale Pan xmax przekroczy i hifi nie będzie ![]() RE: Parametry paczek basowych? - Burning - 10-07-2012 1) paczka zamknięta i tak zniekształca, bo głośnik jest tłumiony ciśnieniem wewnątrz paczki.. ale jak słyszałeś - ja lubie zniekształcenia ![]() 2) @Paul: na szczęście w moich stronach jakiś czas temu wynaleziono koło ![]() RE: Parametry paczek basowych? - sokolasty - 10-07-2012 No niestety, xmax jest śmieszny, tylko 0,8mm, i o ile buda zamknięta lepiej trzyma głośnik, niż BR (w mocno dolnych zakresach), to nie powstrzyma memrany przed wychyleniem poza xmax/xlim, jeśli odkręcisz volume i bas. To jest głośnik gitarowy, nieprzystosowany do 82Hz jako najniższego dźwięku, nie 41. Chciałbym posłuchać takiej paczki z basetlą przy napędzie nominalnym 900W i korekcji na zero. Niestety nie mam BassBoxa Pro, a on ładnie liczył wychylenie membrany, a i Eminence nie wrzucił na stronę żadnego projektu budy. Jak sam Burn zauważyłeś, grasz mid-drivem. Ok, jak kto lubi i potrzebuje ![]() W tym, co grasz, niskie tony byłyby i tak nieczytelne i rozmyte. RE: Parametry paczek basowych? - mazdah - 10-07-2012 (10-07-2012, 07:46 AM)Igorro napisał(a):(10-06-2012, 10:34 PM)Burning napisał(a): zgodnie z tym co napisaliście, to Emi Tonker nie nadaje się do basu: http://www.eminence.com/pdf/Tonker.pdf Problem w tym, że nadal nie wiem czy któraś z tych paczek będzie gadać, czy nie... I Ty też tego nie wiesz ![]() RE: Parametry paczek basowych? - bartoshek - 10-07-2012 (10-07-2012, 10:31 AM)sokolasty napisał(a): Chciałbym posłuchać takiej paczki z basetlą przy napędzie nominalnym 900W i korekcji na zero. Ja bym nie chciał. Kabel od wiesła musiałby być cholernie długi żeby jeszcze pograć w przyszłości ![]() RE: Parametry paczek basowych? - Igorro - 10-07-2012 (10-07-2012, 10:31 AM)mazdah napisał(a): Problem w tym, że nadal nie wiem czy któraś z tych paczek będzie gadać, czy nie...A jak myślisz ... po co producenci publikują te wszystkie tabelki, wykresy , parametry... Zapewniam , że nie dla zabawy ![]() Jak się wie , co z tym zrobić , to można świadomie zaprojektować czy zbudować paczkę pod konkretne wymagania. To nie jest tak , że paczka to "przypadek losu". To świadomy wybór i ma działać zgodnie z oczekiwaniami. Inaczej to ten cały cyrk nie miałby sensu. RE: Parametry paczek basowych? - Burning - 10-07-2012 sokolasty: wzmaki dedykowane do tej paczki mają 120 i 180W, chociaż producent twierdzi, że gitarzyści śmiało mogą grać na 2x120W (paczka umożliwia podpięcie 2 headów) Igorro: fabrycznie paczka jest ciut większa niż 230L, gdyż jej wymiary zewnętrzne to 78x109x37cm, więc nawet po odliczeniu grubości sklejki wyjdzie +/- 270L RE: Parametry paczek basowych? - mazdah - 10-07-2012 (10-07-2012, 10:41 AM)Igorro napisał(a): A jak myślisz ... po co producenci publikują te wszystkie tabelki, Ja wiem, że tam nie ma za wiele miejsca na dzieło przypadku... Ale z tych cyferek, które podają producenci niespecjalnie mogę wyłapać, czy paczka ma to coś, co mnie interesuje. Musi być jakiś czynnik kształtujący sound i sądząc po moich ulubionych paczkach, wcale nie jest to czynnik, który wypada najlepiej na tle konkurencji, czyli skuteczność, wychylenia głośnika, szerokość pasma itp itd.. Lubię paki Ampega i GK. I niezależnie od cyferek podanych przez producenta, wiem że mogę taką pakę kupić w ciemno i na 90% będzie mi pasować... i czym te paki się wyróżniają na tle innych, że mi podchodzą? RE: Parametry paczek basowych? - bartoshek - 10-07-2012 (10-07-2012, 11:22 AM)mazdah napisał(a): Lubię paki Ampega i GK. I niezależnie od cyferek podanych przez producenta, wiem że mogę taką pakę kupić w ciemno i na 90% będzie mi pasować... i czym te paki się wyróżniają na tle innych, że mi podchodzą? A lubisz je za albowiem i ponieważ... ? ![]() RE: Parametry paczek basowych? - sokolasty - 10-07-2012 mazdah, swego czasu żaliłeś się na SVT410E, jeśli dobrze pamiętam. Jakiś trefny egzemplarz to był czy to te 10%? RE: Parametry paczek basowych? - jjb - 10-07-2012 Nabylem ostatnio glosnik Celestion Truvox 1225. Idac za parametrami (http://www.manualslib.com/manual/221713/Celestion-Truvox-1225.html), wnioskuje, ze najlepsza dla owego bedzie buda o litrazu ok. 60l i BR zestrojonym do 65 Hz. Dobrze dedukuje? RE: Parametry paczek basowych? - mazdah - 10-07-2012 (10-07-2012, 11:36 AM)bartoshek napisał(a): A lubisz je za albowiem i ponieważ...Bo gada (10-07-2012, 12:15 PM)sokolasty napisał(a): mazdah, swego czasu żaliłeś się na SVT410E, jeśli dobrze pamiętam. Jakiś trefny egzemplarz to był czy to te 10%? Ano żaliłem się, chociaż egzemplarz miałem najlepszy z możliwych. Po prostu nie podobało mi się jak gada na flatach. I miała ciut za mało dołu żeby osadzić mnie w zespole. CUDOOOOOWNY środek, ale jednak zdecydowanie wolę 410HLF. RE: Parametry paczek basowych? - Igorro - 10-07-2012 (10-07-2012, 11:22 AM)mazdah napisał(a):Tu się zgadzam w 200%.(10-07-2012, 10:41 AM)Igorro napisał(a): A jak myślisz ... po co producenci publikują te wszystkie tabelki, To , co podają w opisach paczek w sklepach zupełnie nic nie daje. RE: Parametry paczek basowych? - jjb - 10-07-2012 Ale fakt faktem, wiekszosc 'topowych' firm stosuje w swoich paczkach glosniki Eminence, Celestion itd., ino w oem'owych, robionych specjalnie dla nich wersjach. RE: Parametry paczek basowych? - OMSON - 10-07-2012 (10-07-2012, 01:04 PM)jjb napisał(a): Ale fakt faktem, wiekszosc 'topowych' firm stosuje w swoich paczkach glosniki Eminence, Celestion itd., ino w oem'owych, robionych specjalnie dla nich wersjach. I tu jest pies pogrzebany ![]() |