![]() |
|
Którym kurierem i jak zapakować - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Którym kurierem i jak zapakować (/thread-133.html) |
RE: Którym kurierem i jak zapakować - ANTonio - 05-11-2010 Ja właśnie odebrałem paczkę z UPSu - cała i zdrowa, wieczorem jadę po głowę na pocztę to sprawdzę W zeszłym tygodniu wysyłałem SWRa UPSem i też doszedł (na następny dzień, w 26h!) cały i zdrowy. Mam zaufanie do tej firmy i mogę ją serdecznie polecić. Nie wiem jak to finansowo w porównaniu wychodzi, aczkolwiek ja jestem bardzo zadowolony
RE: Którym kurierem i jak zapakować - DEFENCE - 05-12-2010 Siódemka to normalnie namber łan, za każdym razem jak przyjeżdżał kurier, zastanawiałem się co tym razem jest rozjebane. Auta w stanie fatalnym, kurierzy o aparycji śmieciarza i podobnym zapachu (nie ubliżając śmieciarzom). Raz przywiózł mi 3 pudła odżywek zalanych jakimś lakierem, tydzień mi na magazynie waliło jak u klejowców na jakiejś melinie. DPD i UPS są w miarę ok. U każdego kuriera na przeładowaniu zdarza się że paczka spadnie z kilku metrów z taśmy i coś się zniszczy. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Karol - 05-12-2010 Wszystko zależy od kurierów, przecież firma nie ma w regulaminie punktu "rozjebać 3 paczki tyg.") to kurierzy rzucają tymi paczkami u mnie jest taki jeden...to on ma na twarzy wypisane, że nienawidzi tej roboty. ja mam takie doświadczenia: siódemka (jedna paczka rozwalona w ciągu roku) oddali kasę Opek (jedna paczka zgubiona druga rozwalona na przestrzeni dwóch lat) kasy nie oddali GLS (dwie paczki w ciągu 4 dni RE: Którym kurierem i jak zapakować - sledz - 05-12-2010 Ja gitary i mniejsze pierdoły zawsze wysyłałem Pocztexem i nigdy nie było żadnych problemów, wszystko dochodziło w 1-3 dni. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Hannibal - 05-12-2010 Hmmm... Wszystko, co dostaję, dostapję DPD. Przesyłki z Francji (wartość 7 tys.) szły od granicy niemiecko-polskiej DPD właśnie. Wzorowy kontakt, świetne info i można dostać numer do kuriera, żeby się z nim dokładnie umówić co do godziny odbioru i miejsca. Wystarczy wcześniej zadzwonić na magazyn z pytaniem, czy paczka już poszła. DHL - buractwo. Zawsze przyjeżdżają z wielką łaską, nie można dostać namiaru na kuriera. Później wielkie pretensje, że odbiorcy nie było w domu. Pocztex - zawsze tym do Wrocławia zamawiam paczki. Mogę je odebrać na najbliższej poczcie a wiem, że będą na następny dzień. Również kurier na rejon w którym mieszkam jest genialny. Zawsze zadzwoni, porozmawia, podwiezie pod bankomat, jeżeli to pobraniówka, a mnie zaskoczył akurat brak środków w portfelu. Zostawi sąsiadom (do których mam zaufanie i on ich również zna), więc nie ma żadnych problemów. Siódemka - dziwne odczucia. Jakby żyli we własnym świecie... RE: Którym kurierem i jak zapakować - Burning - 05-12-2010 Siódemka jakis czas temu obniżyła stawki dla kurierów :/ dhl - zależy od kuriera, u mnie na ochocie śmiga sympatyczny kolo RE: Którym kurierem i jak zapakować - Mackie - 05-12-2010 (05-11-2010, 11:20 AM)mazdah napisał(a): Lodówka przyjedzie do mnie OPEKiem, jakieś wrażenia? (05-11-2010, 08:34 AM)Mackie napisał(a): PS gdy zamawiałem wzmak [waga ~25kg] przyszedł kurierem 'opek', (...) paczka nie ucierpiała (05-11-2010, 12:31 PM)Wrzos napisał(a): Przerabiałem OPEK(unikać) (05-11-2010, 01:03 PM)baton napisał(a): Co do OPEK'a to raczej bym unikał, bo jakoś często ludzie narzekają na tę firmę.Andrzejowi vel. PUSZEK123 (z WD) dość solidnie uszkodzili paczkę Trejsa. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Hevi - 05-12-2010 Miałem sporo styczności z wysyłkami różnymi kurierami i widzę to tak. Najlepszy jest TNT. Mają małe magazyny i nieduży przemiał paczek - ALE to jest kurier, można powiedzieć do przesyłek vipowskich i jest drogi jak cholera. Ale jeżeli stan paczki jest czynnikiem krytycznym to tylko to. DHL/DPD/UPS - jeden chuj, dobry poziom, nigdy nie miałem uszkodzonej paczki, ludzie do których wysyłałem przesyłki też nigdy nie narzekali. Shenker - oni są zorientowani na duże przesyłki paletowe, nie wiem jak aktualnie z cennikiem na przesyłki expresowe, ale kiedyś były zupełnie nieopłacalne. 7/opek - nie dziękuję, postoję. Pocztex - nie tykam niczego co ma cokolwiek wspólnego z pocztą polską. Tak czy inaczej ja bym słał DPD/DHL i wykupił ubezpieczenie ( w dhl ok 2zł, w dpd nie wiem) RE: Którym kurierem i jak zapakować - mrbass - 05-13-2010 Wiadomo co do tych kurierów to jest różnie jeden dba o paczki ,a drugi kopie jak ma stresa.Z mojego doświadczenia nie ważne jaką firmą jest wysyłane (ja wysyłałem siódemką,dhl,dpd,ups) każdy może się pomylić i paczka pójdzie nie tam gdzie trza. Pozatym jeżeli chodzi o uszkodzenie paczek to najbardziej dostają w dupe przy rozładunkach z tirów i na sortowniach.Dlatego najlepiej napakować w karton na wszystkie ścianki steropian ,worki z powietrzem,gąłbke lub gazety obojętnie tak żeby zawartość paczki była na sztywno wsadzona.Pozatym radziłbym zastreczować folią lub wsadzić w worek zawartość bo zdarzały się przypadki ,że paczka przemokła. RE: Którym kurierem i jak zapakować - tooooomasz - 05-13-2010 A ja od siebie polecę wysylajtaniej.pl Nigdy nie miałem problemów, a czasem nadawałem naprawdę niestandardowe graty. No i za grosze. Albo inaczej - przede wszystkim za grosze RE: Którym kurierem i jak zapakować - barabas - 05-13-2010 Ja zawsze jak wysyłam coś wartościowego to dzwonię do DHL, nigdy się nie zdarzyło żeby coś nie doszło, albo doszło uszkodzone. No i podstawowa sprawa, niezależnie czym się wysyła, to porządne zapakowanie. Jak wysyłałem GK 700Rb, to zapakowałem go w pudło po komputerze, do środka napchałem gazet, ścinek, styropianu, obkleiłem go pianką itd. także nawet w przypadku upadku lub brutalnym traktowaniu go nic nie miało mu się prawa stać RE: Którym kurierem i jak zapakować - groza - 05-13-2010 Od lat mam umowę z UPSem, wysyłamy DUŻO i nie ma problemu - ale to też kwestia tego, że akurat na naszym rejonie są bardzo ogarnięci kurierzy i nie robią cudów. Dużo dostaw dostajemy też z DPD i też jest bardzo dobry kurier - nie ma z nimi żadnych problemów a i jak trzeba w ostatniej chwili coś odebrać, choć niby już za późno wg. Miłej Pani W Słuchawce, to też dają radę. RE: Którym kurierem i jak zapakować - Bohen - 05-14-2010 (05-12-2010, 03:23 PM)Hannibal napisał(a): DHL - buractwo. Zawsze przyjeżdżają z wielką łaską, nie można dostać namiaru na kuriera. Później wielkie pretensje, że odbiorcy nie było w domu. I jeszcze są bardzo drodzy. Ale za to gwarantują dostawę w ciągu 24h, a jak nie to można zareklamować usługę i zwracają kasę. UPS - dużo taniej i z kurierem łatwiejszy kontakt, ale nie gwarantują 24 h. Niezależnie o kuriera jak paczka dobrze zapakowana do dojdzie w całości. Dwa razy zdażyło mi się, że dotarł do mnie uszkodzony sprzęt i zawsze z winy wysyłającego. RE: Którym kurierem i jak zapakować - lucien - 05-14-2010 UPS też jest z gwarancją na jutro, ale to droższa opcja. Czy ktoś miał do czynienia z Patron Service ? Oni chyba obsługują duże firmy głównie (ew. mniejsze), ale wyczytałem, że paczka do 30kg, max. dł. 140cm na następny dzień za ... 15zł. RE: Którym kurierem i jak zapakować - DEFENCE - 05-16-2010 Mam do wysłania paczkę z uk do polski, waga 40kg (combo) ile może mnie kosztować taka przesyłka i czym najlepiej wysłać? UPS pokazuje, że 164 funty, chyba ich gnie. Czym wysyłacie takie cięższe sprzęty? |