![]() |
|
Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, CITES - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, CITES (/thread-6426.html) |
RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - Burning - 03-19-2015 Paląc stare gitary zwiększają emisję CO2
RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - MrPapaBear - 03-19-2015 Stare instrumenty ranią uczucia drzew, które mogą popełnić samobójstwo widząc bezczeszczone szczątki swoich krewnych. RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - Karol - 03-19-2015 (03-19-2015, 09:15 AM)mSz napisał(a):(03-19-2015, 08:09 AM)Karol napisał(a): Niech sadzą drzewa nie trzeba będzie durnych przepisów tworzyć. Mówimy o starych instrumentach. A sadzenie drzew chyba nikomu nie zaszkodzi nieważne jak długo będzie rosło. RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - mSz - 03-19-2015 (03-19-2015, 09:23 AM)miklo napisał(a): Ok mSZ. Masz rację. Ale nas najbardziej jednak bulwersują obostrzenia dotyczące starych instrumentów Mysle, ze tutaj zastosowano te same metody, jakie stosuje sie w przypadku przemytu kosci sloniowej. Jezeli nie bedzie wyrobow, ktore moga zachecic potencjalnych kupcow, nie bedzie popytu i nie beda ginac kolejne slonie. Czy to ma sens w przypadku starych instrumentow? Na pewno nie i przepisy powinny byc w tym przypadku zmienione. Z drugiej strony urzednik nie ma wiedzy pozwalajacej mu na ocenienie, czy dany instrument to zabytek, czy nowy. Stad bierze sie wymog posiadania certyfikatow. RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - Burning - 03-19-2015 Jako ciekawostka - w Kanadzie zakazano odzyskiwania papieru z makulatury. Okazało się, że chemia konieczna do usunięcie druku i wybielenia papieru jest mega szkodliwa. W zamian za to papiernie mają sadzić drzewa RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - mSz - 03-19-2015 (03-19-2015, 09:42 AM)Karol napisał(a): Mówimy o starych instrumentach. Jasne, ze nalezy sadzic drzewa, ale mowienie ze mozna wycinac bo i tak potem sie zasadzi jest krotkowroczne. Pierwotne lasy (np. dzungla) nie odrosna predko, a w wielu przypadkach wogole. RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - pinio - 03-19-2015 Interesa nowej produkcji raczej RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - Burning - 03-19-2015 Czego więc używać zamiast palisandru? Pao Ferro? RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - miklo - 03-19-2015 Klon. Przecież wiadomo, że będzie więcej zajebistej górki. Zwłaszcza po lakierowaniu ;-) RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - hubertDRI - 03-19-2015 Wenge RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - questionmaker - 03-19-2015 Czy to znaczy, że wyjeżdżając z ue z dowolnym starym basem musze się liczyć z tym że jeśli ma palisander na podstrunnicy to można mi go zabrać i zniszczyć? O ile nie mam odpowiednich papierów o pochodzeniu drewna na podstrunnicę. RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - Alfik - 03-19-2015 (03-19-2015, 09:15 AM)mSz napisał(a):(03-19-2015, 08:09 AM)Karol napisał(a): Niech sadzą drzewa nie trzeba będzie durnych przepisów tworzyć. Dla eko terrorystów jest jedno miejsce na ziemi obóz pracy o zaostrzonym rygorze. Jeśli taki powstanie, to zgłaszam kandydaturę na komendanta. To prawo nie powinno dotyczyć instrumentów i przedmiotów już wytworzonych. Ja akurat i kilku moich kolegów instrumenty z palisandrem brazylijskim posiadamy. Jak mamy udowodnić, że np nie zostały sprowadzone po 1992 roku ze stanów... jeśli przez wiele lat były kupowane z ręki do ręki i nie ma na to wiarygodnej dokumentacji... TO JEST PARANOJA W przypadku nowych instrumentów - przecież jest też palisander ze starych zapasów przechowywany w lutniczych warsztatach... Są np stare meble z których da się zrobić podstrunnice itd... Ludziom zabrali stare fortepiany będące ich własnością bo miały klawisze z kości słoniowej. Niech pilnują drwali, a nie niszczą doskonałe instrumenty będące czyjąś prywatną własnością. Jak banda ćwierć inteligentów brudasów w imieniu allacha zniszczyła parę kamieni w muzeum to krzyk (i z resztą słuszny), że niszczą dobro kultury światowej, a jak komuś zabierają i niszczą warty majątek vintageowy instrument to jest ekologia... (03-19-2015, 12:03 PM)questionmaker napisał(a): Czy to znaczy, że wyjeżdżając z ue z dowolnym starym basem musze się liczyć z tym że jeśli ma palisander na podstrunnicy to można mi go zabrać i zniszczyć? O ile nie mam odpowiednich papierów o pochodzeniu drewna na podstrunnicę. tak (03-19-2015, 09:43 AM)mSz napisał(a):(03-19-2015, 09:23 AM)miklo napisał(a): Ok mSZ. Masz rację. Ale nas najbardziej jednak bulwersują obostrzenia dotyczące starych instrumentów Sorry, ale nie jestem w stanie z Tobą i tego typu argumentacją dyskutować. Część z tych przedmiotów to zabytki, część to instrumenty o dużej wartości dla kultury, cześć to dzieła sztuki również o dużej wartości. Jak zniszczenie lub zakaz handlu istniejącymi już wyrobami z zabitych słoni przyczyni się do tego, że inne nie będą zabijane... RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, certyfikaty - groza - 03-19-2015 Tia. http://www.talkbass.com/threads/cites-what-every-bass-player-should-know.1072977/ to jest dramat kompletny. A jak nie wiadomo o co chodzi to podpowiem, ze zgłaszanie tych materiałów do eksportu odbywa się za symboliczną opłatą. Wszystko jasne czy narysować schemat? RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, CITES - miklo - 03-19-2015 No i wyszło, jak zwykle. Czyly kasa... RE: Palisander brazylijski - obostrzenia prawne, CITES - Zenek Spawacz - 03-19-2015 A ja mam roznego typu palisandry i inne "zadkie" drewienka... I chcialem sobie zrobic kilka instrumentow i co teraz ? Zakopac przyjdzie , albo spalic albo wyrzucic... |