![]() |
|
Profesjonalny basowy kabel. - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Profesjonalny basowy kabel. (/thread-25.html) |
RE: Profesjonalny basowy kabel. - yacoob - 09-09-2016 Monstery są dosyć sztywne i dobre. Ja swojego już używam 5-6 lat i nigdy nic się z nim nie działo. RE: Profesjonalny basowy kabel. - zakwas - 09-09-2016 Jak będziesz się kręcił wokół własnej osi, to kabel Ci się zawsze pozwija, każdy. Go wireless. RE: Profesjonalny basowy kabel. - Stasiu - 09-20-2016 gitarzysta z elektrykiem poczynili pomiary pojemności popularnych kabli i oto co im wyszło: 1ft = 30.28cm 10pF/ft elixir cable (juz nieprodukowane) 22pF/ft vovox 25pF/ft bespeco low capacitance (stare) 28pF/ft planet waves american stage 30pF/ft george l's 30pF/ft Laboga (DL i Adam Laboga, identyczne) 35pF/ft warwick budżetowy 35pF/ft proel budżetowy 50pF/ft monster rock 134pF/ft bespeco zwykłe 180pF/ft jakieś gówno co nawet nazwy nie miało używane często jak patch dla efektów co do wtyków: Mieliśmy kilka sztuk wolnych, od no-name'ów po amphenole metalowe, g&h i neutrik i zawsze miały 30pF sztuka, tzn. zawsze było +60pF względem samego przewodu. Nawet na george l's i evidence audio, które były nielutowane oceńcie sami, co ile warte RE: Profesjonalny basowy kabel. - langusta - 09-21-2016 a sommer xxl? kibel czy ok? RE: Profesjonalny basowy kabel. - gornik - 09-22-2016 Sommer XXL bardzo ok ale nowy wypust jest niestety bardzo sztywny (kiedyś też nie było z tym dobrze, ale przynajmniej kabel elastyczniał po czasie). RE: Profesjonalny basowy kabel. - Stasiu - 09-22-2016 (09-21-2016, 06:07 PM)langusta napisał(a): a sommer xxl? kibel czy ok? mierzone były tylko te, które zacytowałem RE: Profesjonalny basowy kabel. - gornik - 09-22-2016 Według specyfikacji producenta: 86pF / 1m, czyli w okolicach 26 pF / ft RE: Profesjonalny basowy kabel. - Alfik - 09-22-2016 (09-20-2016, 02:53 PM)Stanislav. napisał(a): gitarzysta z elektrykiem poczynili pomiary pojemności popularnych kabli i oto co im wyszło: ten pomiar sam w sobie niezbyt wiele mówi o brzmieniu... RE: Profesjonalny basowy kabel. - przemak - 09-22-2016 (09-22-2016, 12:30 PM)Alfik napisał(a):Bo to jest jeden czynnik, drugim jest gitara i trzecim (malutkim) wzmacniacz. Generalnie pojemność kabla plus układ wyjściowy gitary decydują o brzmieniu. W przypadku sensownych układów aktywnych kabel nie ma żadnego znaczenia, w przypadku pasywnych jazzbassów i zwłaszcza precli - duże. Co ciekawe, trochę lepsze parametry, znaczy mniejszą pojemność, mają kable mikrofonowe(09-20-2016, 02:53 PM)Stanislav. napisał(a): gitarzysta z elektrykiem poczynili pomiary pojemności popularnych kabli i oto co im wyszło: RE: Profesjonalny basowy kabel. - Stasiu - 09-22-2016 (09-22-2016, 01:06 PM)przemak napisał(a):(09-22-2016, 12:30 PM)Alfik napisał(a):Co ciekawe, trochę lepsze parametry, znaczy mniejszą pojemność, mają kable mikrofonowe(09-20-2016, 02:53 PM)Stanislav. napisał(a): gitarzysta z elektrykiem poczynili pomiary pojemności popularnych kabli i oto co im wyszło: z czego to wynika? RE: Profesjonalny basowy kabel. - przemak - 09-22-2016 Nie wiem, czemu mikrofonowy kabel ma mniejszą pojemność, ale tak jest. Wynika to wyłącznie z konstrukcji, bo z niczego innego nie może. Kable gitarowe, zwłaszcza np. monster, mają być solidne, nie plątać się, ładnie układać itp - i to czynią. Jak widać, niska pojemność nie jest priorytetem, a może być nawet cennym źródłem dyskusji o "brzmieniu" kabla RE: Profesjonalny basowy kabel. - Sugarocker - 12-12-2016 Panowie, czy jezeli bas ma wejscie XLR to mozna zrobic kabel XLR/jack i do pieca? bedzie to dzialac? Sa jakies przeciwwskazania? RE: Profesjonalny basowy kabel. - szymam - 12-12-2016 (12-12-2016, 08:36 AM)Sugarocker napisał(a): Panowie, czy jezeli bas ma wejscie XLR to mozna zrobic kabel XLR/jack i do pieca? bedzie to dzialac? Można. A masz schemat elektroniki w tej gitarze? XLR może być symetryczny lub nie i wtedy trzeba wiedzieć jak zrobić kabel. RE: Profesjonalny basowy kabel. - Jontek - 01-24-2017 Odkop. Potrzebuję bardzo, BARDZO nieprofesjonalny przewód (nie do basu), taki o: Pytanie do praktyków: ma znaczenie jaką opcję wybiorę ? Generalnie wolę powyższe herezje wyczyniać na przewodzie mikrofonowym, ale mam w zapiskach jeszcze inny "patent" niż powyższe: czerwonym tip<->2, niebieskim sleeve<->3+1, zero/ekran po stronie XLRa do obudowy wtyczki, po stronie TSa zupełnie wycięty. Ktoś pomoże ? RE: Profesjonalny basowy kabel. - JA_cek - 01-24-2017 Połączenie jest i tak niesymetryczne więc jeden ciul, czy zmostkujesz przy jacku, czy xlr, ale z pratkyki zauważyłęm, że kabel mikrofonowy użyty w połączeniu niesymetrycznym jest bardziej wrażliwy na "mikrofonowanie" niż kabel instrumentalny (słyszalne zwłaszcza na highgainie - sprawdzone na kilku kablach mikrofonowych i instrumentalnych), zatem ja osobiście bym wybrał opcję drugą. |