![]() |
|
Lakland b-hood - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Lakland b-hood (/thread-508.html) |
RE: Lakland b-hood - pinio - 12-12-2012 Kolega miął na koncercie dwa precle (chyba już pisałem gdzieś). Jeden z klonem i jeden z palisandrem. Przy tym samym eq w sekcji (tylko 1 gitara, a perkman grał mało gęsto), ten klonowy znikał. Nie kumam tego ciśnienia na klonową podstrunnicę. No chyba że oczami oceniacie walory akustyczne RE: Lakland b-hood - miklo - 12-12-2012 Szczerze powiedziawszy rodzaj podstrunnicy nie zmienia brzmienia jakoś mocno. Optycznie wolę klon i tyle RE: Lakland b-hood - Hubert - 12-12-2012 Na youtube było porównanie nagrane prze Bartozziego, porównanie dwóch Laklandów 55-01 albo 55-02, jeden był z klonem, drugi z palisandrem, tylko tym się różniły, ale nie mogę go znaleźć. Grały różnie IMHO. O tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=8dcEbiMaN-A Bartozzi pomógł RE: Lakland b-hood - Bolem - 12-12-2012 było jeszcze fajniejsze, bo w jednym bicie różne fretboardy, od wzmaków frudua, ale chyba zdjęli to z youtuba. Mia bardziej pasuje klon, jest cieplejszy a nie traci jakos dużo strzału RE: Lakland b-hood - Hubert - 12-12-2012 dla mnie to bez różnicy... wszystko można ukręcić, poza tym brzmienie jest w palcach. RE: Lakland b-hood - Basstard - 12-12-2012 (12-12-2012, 12:46 PM)pinio napisał(a): Kolega miął na koncercie dwa precle (chyba już pisałem gdzieś). Jeden z klonem i jeden z palisandrem. Przy tym samym eq w sekcji (tylko 1 gitara, a perkman grał mało gęsto), ten klonowy znikał. Nie kumam tego ciśnienia na klonową podstrunnicę. No chyba że oczami oceniacie walory akustyczne 1. W tym przypadku mogło to zależeć od konkretnego egzemplarza. 2. Klon z zasady jest jaśniejszy, ma wyraźniejszy "strzał" i górkę. 3. Palisander jest pospolity do wyrzygu - wszystkie najtańsze, najbadziewniejsze basy go mają 4. Klon w fenderokształtnych bardziej mi się podoba Acz Precla do założenia flatów i soundu a'la kapeć wolałbym z palisandrem. RE: Lakland b-hood - pinio - 12-12-2012 Noo, od dawna nie widziałem tutaj tak konstruktywnych i na temat wypowiedzi. Dziękuję W tym porównaniu Bartozziego świetnie się odzywa wiosełko. Spore możliwości kreowania dźwięku. RE: Lakland b-hood - Stasiu - 12-12-2012 (12-12-2012, 01:05 PM)Hubert napisał(a): dla mnie to bez różnicy... wszystko można ukręcić, poza tym brzmienie jest w palcach. takie wnioski na tym forum... jestem w szoku
RE: Lakland b-hood - zakwas - 12-12-2012 Każdy tak pisze o swoim wiośle - nie zauważyłeś? RE: Lakland b-hood - macius - 12-12-2012 A co maja napisac, skoro tylko moje jest zajebiste? RE: Lakland b-hood - miklo - 12-12-2012 (12-12-2012, 07:15 PM)macius napisał(a): A co maja napisac, skoro tylko moje jest zajebiste?
RE: Lakland b-hood - Hubert - 12-12-2012 no, wiadomo, lepiej pisać pierdoły i wklejać durne memy. Bas na próbie sprawdził się wyśmienicie, tak selektywnie i dobrze brzmiącego wiosła nie miałem! Nawet moi głusi A co do podstrunnicy, to tak naprawdę jakie to ma znaczenie, skoro tylko inni basiści się nad tym spuszczają RE: Lakland b-hood - bunialski - 12-12-2012 (12-12-2012, 04:56 PM)Stanislav. napisał(a):(12-12-2012, 01:05 PM)Hubert napisał(a): dla mnie to bez różnicy... wszystko można ukręcić, poza tym brzmienie jest w palcach. Nigdy nie miałem Laklanda w ręce, ale moim zdaniem jest różnica w gryfach. Brzmieniowo palisander jest bardziej zbity i jest też różnica namacalna. Palisander jest bardziej solidny pod palcami IMHO. W historii G&L-a wyczytałem że na klon bierze się lepsze drewno, a palisandrem można zakryć to brzydsze/gprsze. RE: Lakland b-hood - Hubert - 12-13-2012 (12-12-2012, 10:50 PM)bunialski napisał(a):(12-12-2012, 04:56 PM)Stanislav. napisał(a):(12-12-2012, 01:05 PM)Hubert napisał(a): dla mnie to bez różnicy... wszystko można ukręcić, poza tym brzmienie jest w palcach. Być może tak jest, ale zgodzisz się ze mną, że nikt normalny nie będzie zrywał podstrunnicy, żeby zobaczyć jakie ma drewno pod nią RE: Lakland b-hood - bunialski - 12-13-2012 Nigdy tego nie powiedziałem. Mówię tylko co wyczytałem. |