![]() |
'15 jako stand alone - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: '15 jako stand alone (/thread-281.html) |
RE: '15 jako stand alone - citizenkane - 09-23-2010 (09-23-2010, 10:42 AM)mieszko napisał(a): No jak widać coś się z górnym środkiem dzieje w tym eminence kappa z oranżady Zgoda, to wykres samej kappy. Na EQ paczki ma też duży wpływ sama buda (wielkosc, kształt, rodzaj sklejki, grubosc sklejki). Na pewno ten wykres jest dobrym punktem odniesienia; używam tej paczki od jakis 2lat i na moje ucho + oko wykres EQ obc115 wyglądalby troche inaczej. ![]() RE: '15 jako stand alone - mazdah - 09-23-2010 To i ja postanowiłem pstryknąć fotkę mojemu głośniczkowi. Ktoś rozpozna co to za Emi? RE: '15 jako stand alone - paka - 09-23-2010 prawdopodobnie emi, ale na pewno nie kappa - zupelnie inna membrana RE: '15 jako stand alone - tapczan - 09-23-2010 Membrana wygląda jak beta. Rozmiar magnesa też się zgadza. Tylko nalepka jakaś nie taka. RE: '15 jako stand alone - paka - 09-23-2010 być może masz betę produkowana w usa, tu jest głosnik made in china. RE: '15 jako stand alone - jjb - 09-23-2010 A moze macie Paka i Mazdah kogos, kto bylby w stanie zmierzyc parametry tych glosnikow? Tyle mowi sie o Eminence'ach sygnowanych do paczek roznych firm, a ja osobiscie zawsze bylem ciekaw jak te glosniki maja sie do ogolnie dostepnych wyrobow tejze firmy. EDIT: Porobilem pare editow, bo troche namotalem. ![]() RE: '15 jako stand alone - paka - 09-23-2010 podejrzewam, ze moja kappa 15a to zwyczajny glosnik z serii american standard http://eminence.com/proaudio_speaker_detail.asp?web_detail_link=KAPPA-15A&speaker_size=15&SUB_CAT_ID=2 orange, jako moc paczki podaje 400w, w specyfikacji eminence jest 450w - mysle, ze to ktos tu sobie zostawia pewien margines bezpieczenstwa ![]() a wracajac do pytania - niestety nie mam nikogo, kto moglby wykonac pomiary, sam tez nie umiem. RE: '15 jako stand alone - Hubert - 09-23-2010 może demanufacture zna kogoś takiego albo sam mierzył różnice w mocy głośników. RE: '15 jako stand alone - diyManiek - 09-24-2010 Zeby zmierzyć TS głośników trzeba posiadać odpowiednia wiedzę i sprzęt. Najtaniej moga zmierzyć w STX jednak nie gwarantuje pełnej wiarygodności tych pomiarów. ![]() ![]() Amatorsko mozna wykonać pomiary za pomoca speaker workshop. W necie są poradniki do tego programu. Orange dlatego podaje nizsza moc gdyz eminence ma inne normy zresztą w zastosowaniu do gitary basowej trzeba brać dodatkowe poprawki na duza dynamike instrumentu i spadek wytrzymałości mocowej glosnika w obudowie. Dochodzą również normy pomiaru mocy np różowy szum lub pasmo od 200Hz zamiast np od 100Hz... AES zamiast RMS... Przy tych mocach w stosunku do średnicy cewki emi ma większe moce głośników od konkurencji. RE: '15 jako stand alone - jjb - 09-24-2010 (09-24-2010, 06:49 AM)diyManiek napisał(a): Zeby zmierzyć TS głośników trzeba posiadać odpowiednia wiedzę i sprzęt. Najtaniej moga zmierzyć w STX jednak nie gwarantuje pełnej wiarygodności tych pomiarów.W sensie, ze w Mazdahowym Ampegu? RE: '15 jako stand alone - sledz - 01-23-2011 (09-22-2010, 09:39 PM)sledz napisał(a): Ale na pewno dołu brakuje trochę To o Orangu, to muszę odwołać. Wczoraj miałem przyjemność gościć Jarka z Betatestu u siebie i jego CLka wypełniła salkę dołem po brzegi (a sufity mamy wysokie) ![]() edycja No albo po prostu nie umiem ustawić ![]() RE: '15 jako stand alone - depravedsouls - 01-23-2011 a jakieś opinie na temat Kustom DE115h lub Kustom Groove 115 i laney NX-115 bym uzyskał? RE: '15 jako stand alone - Mateusz - 01-23-2011 Orange napierdala - ja tego świadkiem. Śledź - po co Ci dwie? Zakomita paka stand alon, nie chcesz sie pozbyć jednej ![]() RE: '15 jako stand alone - sledz - 01-23-2011 A ciekawe, dziś ustawiłem jedną na drugiej i grała tylko górna... i brzmiała tak jakby grała sama dolna (bo obie na raz tracą dół i przebijają się samym pierdzącym od przesteru środkiem). Muszę to sprawdzić na innym, mocniejszym wzmacniaczu. RE: '15 jako stand alone - paka - 01-23-2011 dziwne rzeczy tu sie wyprawiają, hehe;D masz jakieś nieszczęśliwe pomieszczenie, albo faktycznie wzmacniacz broi ![]() |