![]() |
co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? (/thread-427.html) |
RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - kijas - 10-18-2010 Witam wszystko się podoba, nie odzywam się za często, ale jestem przeciwnikiem zostawiania forum samopas. Moderator to moderator, został wyznaczony przez administratora do moderowania i tyle. Jak się decyzja moda nie podoba, to zawsze jest priv, a nie publiczne obrzucanie wyzwiskami. Można sobie sprawy na spokojnie wyjaśnić. Są ustalone zasady i im dłużej będziemy ich przestrzegać, tym lepiej, takie moje zdanie. Pozdrawiam wszystkich kolegów basistów (mamy jakieś koleżanki ? tu chyba nie ![]() Kijas RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - Pecu - 10-18-2010 (10-18-2010, 06:45 AM)kijas napisał(a): mamy jakieś koleżanki ? tu chyba nie są są ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - paka - 10-18-2010 a jak oceniacie te wszystkie nowe dzialy, cafe, aleje? dobry kierunek, czy lepiej bylo po staremu? jak narazie wiekszosc teskni za nieskrempowanym offem (bo off jako taki jest tu na porzadku dziennym), natomiast nikt nie napisal ze podobaja mu sie te nowosci.. RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - Karol - 10-18-2010 Bo w temacie pytasz "co wam się nie podoba? co się wam nie podoba" A alejki są ok, dobry pomysł. RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - MrPapaBear - 10-18-2010 Wybierzcie mnie a nie będzie niczego! RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - paluch1986 - 10-18-2010 Nowości są jak najbardziej ok. Co do niepodobania...nie udzielam się aż tak często, może dlatego nie zauważam tych wszystkich rzeczy o których koledzy wspominają, ale jak dla mnie jest ok ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam nie podoba? - paka - 10-18-2010 (10-18-2010, 09:16 AM)Floyd napisał(a): Bo w temacie pytasz "co wam się nie podoba? co się wam nie podoba" moj blad ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - hennoh - 10-18-2010 to może jakieś reklamy dla zdobycia funduszy, a wtedy wdrożyć dodatkowe opcje zarządzania forum ... a mi się tu podoba ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - Burning - 10-18-2010 nigdy nie było tematu wykorzystania archiwum WD to nowe forum RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - imperfect - 10-18-2010 mi się podoba. Moderacja jest potrzebna. Wrażenie niektórych, że jest przesadzona wynika moim zdaniem stąd, iż jest zbyt mało dyskretna czasem - uważam, że moderator nie powinien w moderowanym właśnie wątku pisać posta o tym, co zrobił celem wprowadzenia porządku. Może niegrzecznych poinformować w wiadomości prywatnej np. Inaczej ryzykuje wywiązaniem się dyskusji tym gorętszej, że każda strona chce bardziej swoje racje udowodnić jeśli dzieje się to publicznie. Moderatorzy nie powinni też pozwalać sobie na zachowania sugerujące, że ich 'stołek' daje im władzę czy jakąś wyższość nad resztą użytkowników. Rozumiem jeszcze żarty typu "a bana chcesz?", ale moderator podsumowujący słowną utarczkę zdaniem "a niech mi się któryś pośpieszy o minutę w KSZ, to zajebię" wcale zabawnie nie brzmi. Powtórzę - moderacja jest potrzebna, i powinna być zdecydowana, natomiast nieco bardziej niewidzialna z zewnątrz. Można, myślę, uniknąć w ten sposób niektórych napięć. Podobają mi się merytoryczne działy. Nie jestem wielkim fanem działów i poddziałów, ale też nie mam innego pomysłu na rozmieszczenie tego. RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - motyx - 10-18-2010 ![]() ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - MrPapaBear - 10-18-2010 Imperfect na basoofce nie jesteśmy oznaczeni w żaden sposób ale userzy mają 6 zmysł i i tak zawsze wiedzą, żeby do mnie pw z bluzgami napisać więc chyba niewidzialność modów to bajka jest:< RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - Hubert - 10-18-2010 (10-18-2010, 12:24 PM)imperfect napisał(a): mi się podoba. Moderacja jest potrzebna. Wrażenie niektórych, że jest przesadzona wynika moim zdaniem stąd, iż jest zbyt mało dyskretna czasem - uważam, że moderator nie powinien w moderowanym właśnie wątku pisać posta o tym, co zrobił celem wprowadzenia porządku. Może niegrzecznych poinformować w wiadomości prywatnej np. Inaczej ryzykuje wywiązaniem się dyskusji tym gorętszej, że każda strona chce bardziej swoje racje udowodnić jeśli dzieje się to publicznie. Moderatorzy nie powinni też pozwalać sobie na zachowania sugerujące, że ich 'stołek' daje im władzę czy jakąś wyższość nad resztą użytkowników. Rozumiem jeszcze żarty typu "a bana chcesz?", ale moderator podsumowujący słowną utarczkę zdaniem "a niech mi się któryś pośpieszy o minutę w KSZ, to zajebię" wcale zabawnie nie brzmi. Powtórzę - moderacja jest potrzebna, i powinna być zdecydowana, natomiast nieco bardziej niewidzialna z zewnątrz. Można, myślę, uniknąć w ten sposób niektórych napięć. To też było żartobliwie napisane. A o offtopach, przynajmniej ja przypominam dlatego żeby: 1. nie robić bałaganu na forum, bo potem ciężko coś znaleźć, 2. jeżeli offtop, to są ciekawe informacje albo same informacje są w nieodpowiednim temacie (np. w mordce), to wg. mnie warto je przenieść do odpowiedniego tematu tak żeby zostały na przyszłość i żeby było je łatwo potem znaleźć. Jeżeli robię to zbyt dosadnie, to przepraszam. ![]() RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - imperfect - 10-18-2010 mnie nie chodzi o to, żeby modzi byli nieoznaczeni, tylko o to, żeby nie robili - zwłaszcza emocjonalnie - wydarzenia z tego, że coś zmoderowali. Post w (na przykład, hipotetycznie) wątku o kolumnach, mówiący o tym, iż oftop został skasowany, też jest oftopem. Inny przykład. Jeśli jaiś użytkownik ma tendencję do strzelania fochów, przewrażliwienia i obrażania wtedy innych użytkowników w odwecie za krytykę, to nazwanie go przez moderatora publicznie idiotą czy debilem raczej nie zwalczy problemu tylko go utrwali i usankcjonuje. Niereformowalni szkodnicy powinni być banowani, na reformowalnych jeśli coś podziała, to będą to inne metody. RE: co wam sie nie podoba? co sie wam podoba? - low - 10-19-2010 Wygląd forum i funkcjonalność forum są idealne. Ilekroć patrzę jak wygląda basoofka, chce mi się spawać. Działy wymyślone bardzo sensownie, tutaj nie ma co zmieniać. Warto byłoby dorzucić do pierwszych postów w tematach "Zdjęcia sprzętu" i "Klinika GASu" informację, że w pierwszym umieszczamy zdjęcia własnych gratów, a w drugim tych na które się gasuje. W ten sposób, ZS staną się pewną dokumentacją gratowego rozwoju userów i łatwiej będzie tam zasięgnąć informacji o sprawowaniu się danego basu czy wzmaka u źródła. A w klinice będzie można sobie spokojnie fapować i wybrzydzać nt. podrzucanych zdjęć, jak i dyskutować na zasadzie 'grałem na tym - chujowe/nie warte swojej ceny/świetne, etc'. Nie spodobało mi się stwierdzenie, że klinika GASu nie służy do dyskusji. Nie wiem kto to wymyślił, ale bezsens - jak już tam wpisałem. Do dyskusji powinno służyć wszystko. Usuwanie offtopów - warto zachować zdrowy rozsądek. Kilka postów następujących po sobie, o treści składającej się z samych emotikonek albo zwrotów typu "łaaaał" można usunąć, ale jakieś delikatne dyskusje poza tematem, powinny zostać. A jeśli nawet wynikną z tego kilkudziesięcio postowe offy, ale przenoszące jakąś sensowną treść - też niech zostaną. To nie encyklopedia. Przekleństwa powinny być dopuszczane, w ramach rozsądku również. Nie ma sensu (poza Cafe Meritorica) się silić na Wersal, skoro na codzień każdy mówi jak mówi. Ja przeklinam i nie mam z tym problemu, jak zdecydowana większość chyba. Nie chcę pokazywać palcami, ale pewien 'sprawny umysłowo inaczej' ynteligent-mod z basówki, wyedytował tam kiedyś mojego posta z jedną 'kurwą' i napisał coś w stylu (że to niby ja powiedziałem, bo ten genialny portal nie umieszczał informacji o edytowaniu posta przez moda) 'Jestem debilem i przeklinam na forum'. Niech ta historia będzie pocieszeniem dla tych co mówią, że tutaj jest źle :] W KSZ powinien być zamordyzm. Nikomu korona z głowy nie spadnie jak dostanie osta za post przed upływem 7 dni, a na drugi raz sprawdzi dokładnie datę. Bardziej zastanawia mnie inna kwestia. Kasowanie postów po upływie 7 dni. Nie każdy wrzuca zaraz kolejne ogłoszenie, a niejako automatyczne usuwanie posta z wieloma ofertami, którego użytkownik ileśtam tworzył, a nie ma kopii - może frustrować. Nie wiem jak to technicznie rozwiązać, ale warto by było o tym pomyśleć. Nie lubię natomiast skrajnej koncepcji typu jeden temat "Jaki sprzęt kupić" do wszelkiej maści gratów. Myślę, że spokojnie połowa kwestii zaprzątających głowy userów to właśnie "co kupić" i odsyłanie ich do jednego tematu to bardzo zły pomysł. Moja idea jest taka, żeby ten topic pozostał do rzeczy nie stricte basowych (a do kwestii typu sprzęt audio do domu, słuchawki czy nawet komórki i laptopy - wiele osób o to pyta w mordce, dostają sensowne odpowiedzi, a później szlag to trafia. Takie info może być dla wielu naprawdę przydatne). Natomiast powinny powstawać tematy o kombie do 1000zł czy podobne - tak jak na WD - i tworzyć na bieżąco z tego przyklejony Index (również pomysł z WD). Sprawdziłoby się w mojej opinii. Mordki powinny być kasowane, bo system i wyszukiwarka chyba całkiem zgłupieje. Sensowne pytania i odpowiedzi należy przenosić do odpowiednich tematów. I przestańcie narzekać, że nie ma klimatu, że się robi kiepawo - bez podawania konkretnych argumentów. Nigdy nie będzie idealnie, ale mi na przykład bardzo się podoba, że w takim temacie jak ten, każdy może napisać co jest na plus, a co na minus - i nikt mentorskim tonem, popartym latami pracy w studiu, nie nazwie go kretynem albo podobnie. Warto działać razem na tym portalu, którego założenia są świetne. Przybywa nam 'pro' użytkowników, dział studyjny i CM się rozrastają. Co do największego problemu chyba - offtopów - wypracujmy jakiś konsensus, ogólnodostępne wytyczne dla modów - wtedy nie będzie żali, płaczu i wyzywania od idiotów (a to ostatnie powinno być karane ostrzeżeniem, a później banem - nie ma się co rozdrabniać). Amen. |