![]() |
|
Zrzuta na BassCity Pickup tester - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Zrzuta na BassCity Pickup tester (/thread-1349.html) |
RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - miklo - 05-07-2012 Rety. Wiadomo, że na razie deklarujemy chęć udziału w zabawie. Cyrografu nikt nie podpisał. Jeśli na koniec okaże się, że zamówiona będzie kobza, bo bas jest nudny, to wiadomo, że można powiedzieć "a to nie - dziękuję". Bez przesady chłopaki. Na razie zbieramy chętnych do partycypacji w kosztach. Założenie jest znane, szczegóły można omawiać. Nie ciotujcie RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - solartron - 05-07-2012 (05-07-2012, 08:38 AM)Mateusz napisał(a): Chodzi o DOBRZE brzmiacy instrument na którym będzie słychać te różnice. Więc upolujemy jakąś dobrą i niedrogą używkę 5 - nie ma ryzyka, bo będzie można przetestować. Spieszyć się z zakupem nie ma potrzeby. Perspektywa testów na jazz basie osobiście mnie odpycha... RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - Mateusz - 05-07-2012 to zaproponuj cos RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - paka - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:06 AM)solartron napisał(a): Perspektywa testów na jazz basie osobiście mnie odpycha... ale co, gryf ci nie lezy? bo nie rozumiem jakie zanczenie ma typ deski RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - solartron - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:15 AM)paka napisał(a):(05-07-2012, 09:06 AM)solartron napisał(a): Perspektywa testów na jazz basie osobiście mnie odpycha... w jazzie nic mi nie leży Mateusz oczywiście, że zaproponuję ale najpierw muszę wiedzieć ile potencjalnie jest kasy, potem zacznie się szukać i testować. W końcu wyłowi się przyzwoity instrument. Ot koniec mojej teorii... RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - OMSON - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:21 AM)solartron napisał(a): Mateusz oczywiście, że zaproponuję ale najpierw muszę wiedzieć ile potencjalnie jest kasy, potem zacznie się szukać i testować. W końcu wyłowi się przyzwoity instrument. Ot koniec mojej teorii... Osobiście odwróciłbym kota ogonem - najpierw deklaracja wysokości potrzebnego budżetu (wskazanie instrumentu), potem składanie się do kupki. Po pierwsze pozwoli to określić na co się tak w zasadzie składamy konkretnie, po drugie wykluczy nieścisłości związane z zarządzaniem zebraną forsą Po trzecie, zobrazowanie celu jest bardziej motywujące, niż teoria RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - Zbychoo - 05-07-2012 tak, tylko dopoki to jest 50zł to spoko ale w tym momencie moze sie okazac ze nam wyskakuje podziałka po stówce i juz nie jest tak różowo... RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - OMSON - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:35 AM)Zbychoo napisał(a): tak, tylko dopoki to jest 50zł to spoko ale w tym momencie moze sie okazac ze nam wyskakuje podziałka po stówce i juz nie jest tak różowo... Bo? Kwota dzieli się na ilość deklaracji... W interesie przedsięwzięcia jest, zdobyć jak najwięcej chętnych (wybrać uniwersalne rozwiązanie). Wtedy jednostkowo tak nie zaboli... RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - paka - 05-07-2012 ja natomiast proponuje zostawic wybor typu (a moze i nawet egzemplarza) alfikowi jako ze ma spore doswiadczenie w testowaniu wszystkiego co sie rusza. poza tym jest inicjatorem. doloze sie bez wzgledu na to, czy basem terstowym bedzie 4strunowa maya, czy 6 strunowa yamaha. a osobiscie uwazam, ze zdecydowanie dobrze miec na poczatek klasyczna konstrukcje - one daja najwiecej wyobrazenia o zmianach w brzmieniu, bo je doskonale znamy. cena basu tez odrywa ogromna role, na poczatek. jesli projekt sie powiedzie - jaki problem zrobic zrzute na drugi bas testowy z dobrze gadajaca 5 struna? pewnie wtedy znajdzie sie wiecej chetnych, a moze nawet jakis sponsor, lutnik, firma robiaca basy da cos od siebie w zamian za mozliwosc reklamy swojej marki na testowym basie. RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - solartron - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:39 AM)Fabian napisał(a): Bo nie kazdy ma kase zeby wykladac na 'forumowy bas'? to nawet nie będzie bas w pełnym znaczeniu W każdym razie licząc po 50 to moim zdaniem potrzeba będzie co najmniej 20 osób, może 30 - wtedy da się coś wybrać. RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - Mateusz - 05-07-2012 no wlasnie czekam az wstanie i cos skrobnie bo pewnie dopiero wstal znajac zycie, bo pykal w nocy w battlefielda;d RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - OMSON - 05-07-2012 (05-07-2012, 09:39 AM)Fabian napisał(a): Bo nie kazdy ma kase zeby wykladac na 'forumowy bas'? No tak - problemy z wężem w kieszeni były od zawsze... Niektórym się nawet nasiliły od czasów dokładania się do serwera... RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - groza - 05-07-2012 Omson, nudzi Ci się czy jak? Jakbyś chciał decydować kto na co ma kasę wydawać, to proponuję własną osobę: - wysyłaj mi tak z 7 koła miesięcznie i wtedy możesz bez problemu mówić na co mam wydawać Pasuje układ? RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - miklo - 05-07-2012 Omson - ludzie mają nieco innych wydatków niż gitary. Poważnie. Dla mnie, to będzie pewien wysiłek finansowy i nie zamierzam rzucać 200stów. 50 dych bardzo chętnie, ale bez przesady. Wyższy priorytet mają sandały dla dzieci na przykład. RE: Zrzuta na BassCity Pickup tester - Alfik - 05-07-2012 Panowie 1. Bass musi mieć fenderowską menzurę 34 cale gdyż tylko wtedy mają sens pewne najczęściej stosowane układy pickupów 60ties seventies P MM i jest to brzmienie które OGROMNA część użytkowników może sobie do czegoś odnieść. Znam basy które mają 34 i świetną H i 35 i słabą H natomiast wybór 5tki 35 cali powoduje że a. zyskują na tym tylko nieliczni zainteresowani b. ogromnie podraża to koszty - nie znajdziemy raczej brzmiącego instrumentu 5cio strunowego poniżej 3 tyś a testowanie tego na pażdzierzu nie ma sensu 2. Nie widzę problemu w tym aby napiłować siodełko tak aby zakładać na ten bass również komplet strun od piątki. Grałem zastępstwa w kapeli metalowej na swoim Jazzie w stroju A i nie było z tym problemu. 3. Basen można wyjebać tak duży ze jak będą do przetestowania pickupy do szóstki i piątki to też się da 4. Piątki są niezestandaryzowane jeśli chodzi o rozstaw strun (od 16 -20mm) co za tym idzie wbrew pozorom na piątce będzie można przetestować mniej kombinacji pickupów a nie więcej. Na czwórce 19 mm jest mocno dominującym standardem. Proponuje Stary Japoniec cięzki jesion korpus jazz lub precel (chodzi o to aby był duży - czymś to musi grać po wywaleniu basenu) menzura 34 cale; basen do testowania także pickupów od piątki. Zakładany set normalny i kwartę niżej. Testy mostków tylko takie które nie powodują zmiany i osłabienia konstrukcji. Standardowe testy na mostku Hipshot A mosiądz (można regulować rozstaw do lekko niestandardowych pickupów i bardzo dobrze brzmi też w niskich strojach) stara czwórka po wszystkich przeróbkach może kosztować 1300 max z mostkiem przy 20stu osobach wyjdzie tak po pięć dych |