![]() |
|
[chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" (/thread-4292.html) |
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-21-2013 (10-21-2013, 08:14 PM)groza napisał(a): - posiedziałbym nad aranżacją - całość jest bardzo dziubdziana, szesnastkowa - +/- wszyscy tak gracie, we wszystkich frazach, do tego bardzo gęsty wokal z bardzo powtarzalnym podziałem w zwratkach i tą synkopą w refrenie. Przyznam, że mnie to przed tym bridge w 2/3 już zmęczyło i do końca dotarłem w wyniku tego, że was lubię. Na to akurat też zwróciłem dopiero w domu jak na spokojnie przesłuchałem gotowy kawałek. Całość ciut za bardzo męczy. Cały czas tekst, cały czas strzelanie, niby jest ok, ale mogłoby tu być lepiej, zdecydownie - plus za czujność! (10-21-2013, 08:14 PM)groza napisał(a): Zabrakło chyba wyraźnego, konkretnego oddzielenia zwrota/refren i czegoś ponad te takie stare i sprawdzowne akcenty pod koniec ostatneigo refrenu - może wystarczyłoby np. w refrenach zagrać w gitarze i basie bardziej pt "akord na raz" z jakimiś fajnymi przewrotami itp. itd. Tu nie kumam do końca o co kaman, ale ok. (10-21-2013, 08:14 PM)groza napisał(a): - trochę za bardzo ze sobą gracie, tzn. wszystko jest tak dokładnie poukładane i się zgadza, że mam wrażenie jakby było trochę sztywno - wokale za każdym razem prawie tak samo, przejście unisono z tym barytonem robiącym za moduł brzmieniowy do basu też ciągle powtarzane itp. itd. A tu tak miało być i chuj!
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - groza - 10-21-2013 1. Plusy to ja przyznaje se sam (mam ich obecnie 50.0002.239) bo jestem mądrzejszy od wszystkich. Ale dzięki 2. W skrócie: zwrotka: dziam dziam łaku łaku czaka dziam refren: dżżżyńńńńńńń pring..... łiiiii 3. Koncepcja z modułem brzmieniowym fajna, to jest git - ale jakbyś go na jedną frazę wyraźnie wypuścił by dograł jakiś fajny lead pt "mam połamaną rękę więc zagram 4 nuty po durze w dół" to by takie tymczasowe oddzielenie waszych partii zwróciło uwagę słuchacza - 10 sekundowe solo na tym samym pulsie sie nie liczy Ogólnie warto poanalizować pod tym kątem np. moloko, oni momentami trochę podobnie grali. Są mistrzem świata własnie aranżacji, podziału fraz i przykuwania słuchacza na różne rzeczy w różnych częściach numeru, choćby prostym patentem, że wokal w refrenie jest np. w innej oktawie niż zwrotka - albo za pierwszym razem normalnie, a za drugim wyżej albo z jakimś dodatkowym głosem. Itp. Itd. Np. tutaj coś BARDZO OGÓLNIE podobnego, z tego jest do zajebania spokojnie parę pomysłów nawet bez tak bogatego instrumentarium: http://www.youtube.com/watch?v=FMRixR-RRUg Że znasz płyty to ja wiem, bo wszyscy znają, ale chyba mało osób tak jak ja siada i w notatniku spisuje fraza po fraza co się dzieje i zmienia, by pod koniec numeru zrobić "kurwa... jebani.". RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-21-2013 Z saksem dwa razy się mijamy. Moloko nie znam za bardzo, nie przepadam akurat. Co do analizowania utworów - jasna sprawa, jest fajny numer, siadam, słucham i "rozkminiam patenty". Potem się ze mnie na próbie śmieją czasem, bo moje pomysły to głównie "zagrajmy tu jak XXX w YYY". Dzięki za konstruktywną krytykę!
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - groza - 10-21-2013 Lubić nie trzeba, ale kraść nalezy RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - citizenkane - 10-21-2013 Fajnie zagrałeś, fajnie zabrzmiałeś. Powodzenia. RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-21-2013 Thx!
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - coguar - 10-22-2013 to ja poprosze nuty( pomimo tego ze nie umiem za bardzo ich czytac) RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-22-2013 Tylko tak jak ostrzegałem - doszło do korekty paru miejsc pod względem rytmicznym już na próbach do nagrywek: http://www.sendspace.com/file/62oo80
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - Maciejeq - 10-22-2013 Wbrew ogólnemu pozytywnemu wybrzmieniu utworu, to rzeczywiście jest to całkiem hip-hopowe (tj. takie poważne). Fajnie, ja takie teksty lubię, mój wokalista tworzy niekiedy w podobnym klimacie. Bardzo mi się podoba w kwestii muzycznej, brzmieniowo mam kilka ''ale'', chociaż to takie pierdółki. Wielkie gratulacje Zakwas, podobie mi się bardzo
RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - MrPapaBear - 10-22-2013 Nie słuchałem ale po punktach reputacji obstawiam, że Groza ma rację a January blefuje. RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-22-2013 @Maciejeq ![]() @papamiś - odpadam? RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - MrPapaBear - 10-22-2013 W przedbiegach. Ale zawsze gdy upadniesz wiedz, że jestem gotów kopnąć cię w dupe żebyś szybciej wstał RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - domelius - 10-22-2013 (10-21-2013, 08:14 PM)groza napisał(a): - zagrane, zaśpiewane wszystko git. Sound też fajny. Jak na te warunki jest na prawdę spoko. +1 miło, że jest groza na forum i napisze czasem wszystko za mnie RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - zakwas - 10-22-2013 ![]() P.S.: jak puścicie z Majorami nowy materiał, to teź będę cytował grozę, zobaczysz! RE: [chwalę się] singiel Boso - "Warzywniak" - domelius - 10-22-2013 GROZisz mi?
|