![]() |
[Backing Track Challenge] Luty 2015 - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: [Backing Track Challenge] Luty 2015 (/thread-6352.html) |
RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - Muzz - 03-02-2015 Uważam również, że temat jest bardzo rozwijający i bardzo ok. Natomiast żeby się rozwijać, to trzeba niestety także wrzucać sobie jakieś ograniczenia i robić to z pełną świadomością. Nie ma, podkreślam NIE MA muzyków uniwersalnych bo jak chcesz być we wszystkim dobry, to nie będziesz dobry w niczym. i o tym należy pamiętać...potem grajo takie klony i różnic nie słychać ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - dramatyk - 03-02-2015 chodzi mi o to , że słuchając nagran - nie chcę nikogo obrazić, reprezentujemy grupę jednak amatorów pasjonatów - więc nie wymagajmy od siebie zbyt wiele, po prostu grajmy ![]() nie jesteśmy po szkole ( to wszystko łapie się pod nie chcę nikogo obrazić),chociaż faktycznie kolega jazz bass, wg mnie zdradza głęboki warsztat, znajomość harmonii , nie ma się do czego przyczepić jest równo, najrówniej tutaj wg mnie RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - zakwas - 03-02-2015 Wg mnie ten temat ma sens jak nagrywamy z kopa. Układając linię pozbawimy jej pierwiastka siebie i wyjdzie wtedy poprawna, ale niijaka, a tak, jest się na czym inspirować. Np. słuchając podejścia JAZZ-BASSa padła mi myśl "o, to tak też można? Na to bym nie wpadł..." I chyba o to chodzi. ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - paluch1986 - 03-02-2015 Zakwas: W pełni się zgadzam, słuchając innych do tego samego podkładu poszerzamy własne horyzonty ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - Muzz - 03-02-2015 @zakwas, tak jak mówisz, od strzału ma to największy sens, po kilku innych przesłuchach, już bym się tego nie podejmował. Układanie basu jest wysoce zależne od poziomu wtajemniczenia i tego, co chce się uzyskać, ale to temat rzeka, na skrzynie browara na łeb ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - yarzenioova - 03-02-2015 Po formie jaką ograli taki Marcin czy Waldorff z miejsca widać ile takiemu yarzenioovie brakuje w warstwie teoretycznej, np, ja nawet nie wpadłem na to, że można ładną progresję akordową dobrać do tego numeru, zamknąłem się na ogrywaniu jednego i w takim momencie widać wyraźnie kto rozumie i umie to melodycznie przekazać. Nie mówiąc o time, artykulacji i dynamice. Z tego co wykojarzyłem to Waldorff gra całą swoją formę przez dwa takty, robiąc ciekawy łącznik między pierwszym a drugim, żeby takt za taktem nie leciało to samo. Już zapomniałem jak te łączniki dużo dają, bo zbyt długo na jaworkach nie byłem ![]() Ale faktycznie temat rozwojowy, który może wyszczególnić braki do pracy, umiejąc jednocześnie zmotywować do grania. So respect za powrót tematu i podziękował za inspirejszyn ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - JAZZ-BASS - 03-02-2015 (03-02-2015, 09:02 AM)yarzenioova napisał(a): Waldorff z jakiego modala korzystasz w twoim podejściu?Nie wiem. Nie zastanawiałem się. To była czysta improwizacja. Najpierw zawsze zaczynam słuchać i zanim coś zagram to słyszę to w głowie... Prawdopodobnie skorzystałem z tego, że w warstwie harmonicznej nie na ewidentnego ciążenia harmonicznego - no bo usłyszałem tam dominantowy D (z septymą małą) i potraktowałem go klasycznym murzyńskim "blue note" posługując się małą tercją jako dźwiękiem przejściowym. W rezultacie można powiedzieć, że w tym podkładzie można bezkarnie stosować dźwięki z pentatoniki zarówno durowej jak i mollowej. Z założenia jednak nie lubię grać tercji w akordach... mam nawyk pozostawiania jej "w domyśle". Dzięki temu akordy są IMO ciekawiej brzmiące. Tak więc do wykorzystania w tym podkładzie usłyszałem następujące dźwięki: D - pryma A - kwinta (czysta) C - septyma (mała) B (polskie H) - seksta (wielka) F - jako "blue note" No i wyszło jak wyszło ![]() Cytat: Rzadko zdarza mi się słuchać parę razy czyjegoś nagrania, ale Twoje zdecydowanie ma fenomenalny feeling i to głównie dzięki odejściu od typowego grania na skali. Nie wazelinuj mię tutaj! ![]() Cytat: Poza tym potrzebuję chyba lekcji u Ciebie Sam jeszcze biorę lekcje, więc mam za mało w głowie żeby się dzielić... Cytat: ten wstęp to siła spokoju i time Przeginasz... aczkolwiek nawet jeśli masz racje - to z tą "siłą spokoju" trzeba bardzo uważać. W wielu składach nie było mi dane zagrać, bo moi koledzy zapierdalali efektownie szesnastki w miejscach gdzie ja grałem całe (lub pół) nuty :-) Minimalizm w basie jest w Polsce niemile widziany. Amerykańce maja swojego Nathana Easta i Pino Palladino. Cytat: ja zawsze gonię albo jest stres żeby nie przesunąć wejścia na raz. Pośpiech poniża!!! Każda kobieta Ci to powie... ![]() Cytat:I ta artykulacja, normalnie motywujesz do ćwiczenia Spierdalaj ![]() Jak słyszę swoją artykulację to sam się wqrwiam i motywuję do ćwiczenia. Wiadro wody i do piwnicy. I ćwiczyć aż woda wyparuje. Cytat:Dodatkowo sądzę, że poćwiczę tę formę z Waldorffowym podejściem żeby zrozumieć co tam się dzieje, niby prosta sprawa a zmienia całkowicie obraz prostego funkowego tracka Nie ma tam nic nadzwyczajnego. Wpadł mi prosty schemacik do głowy, a potem go trochę poprzetwarzałem i poprzesuwałem w czasie.. nie bacząc na kreski taktowe. Cytat: PS Ktoś pisał o miękkim brzmieniu SR, co artykulacja robi z ludźmi To nie artykulacja zmiękcza brzmienie. To PESEL ![]() Mój zaczyna się od 65... i zmiękcza nie tylko artykulację ![]() ![]() @ yarzenioova - masz rację. Nie cierpię krótkich zdań muzycznych powtarzanych w kółko na basie. Myśl rytmiczno-harmoniczna powinna być IMO co najmniej czterotaktowa. RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - WoRW - 03-02-2015 Marcin oczywiście zniszczył wykonem, ale najbardziej podoba mi się pomysł Dramatyka. https://soundcloud.com/wow_r/sets/backingtrack-marzec-2015 Ja tam się z tym nieźle najebałem. 3 ostatnie wieczory spędziłem na ćwiczeniu - zawsze innego motywu. Dłuższy plik jest sklejony z 5 tracków. Dawno tak dużo nie grałem :* RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - yarzenioova - 03-02-2015 A ja jeszcze w ramach eksperymentu i raczej ciekawostki zamieszczam mój film No.1 na yt: Trochę szumi bo procesor odpowiedzialny za sound w LG padnięty toteż słychać jak słychać, ale i tak uważam że to jedno z fajniejszych brzmień jakie nagrywam bez żadnych przeróbek. RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - dramatyk - 03-02-2015 (03-02-2015, 08:09 PM)WoRW napisał(a): Marcin oczywiście zniszczył wykonem, ale najbardziej podoba mi się pomysł Dramatyka. nie lubię oceniania ( nie znam się na tyle), podoba mi się , słychać że trochę to wysiedziałeś i przemyślałeś, uważam że ten topic daje naprawdę dużo RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - maRcin - 03-02-2015 (03-02-2015, 08:09 PM)WoRW napisał(a): Marcin oczywiście zniszczył wykonem, ale najbardziej podoba mi się pomysł Dramatyka.Hehe ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - paluch1986 - 03-03-2015 Wowr: Dobre, bardzo dobre ![]() W ogóle to każdy ma jakiś fajny patent, pomijam rzeczy typu że coś się omsknęło i poszło nierówno, bo na to chyba każdy bierze poprawkę ![]() Czemu mojego nikt nie komentuje, tak źle ? ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - bartoshek - 03-03-2015 Fajnie Twój jazz chodzi. Radomskie stukająco-chrupiące brzmienie ![]() ![]() Jamowanie do funku nie poszło na marne ![]() WoRW: też eleganckie ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - WoRW - 03-03-2015 (03-03-2015, 07:48 AM)paluch1986 napisał(a): WoRW: Dobre, bardzo dobre Przede wszystkim słychać, że zacząłeś ćwiczyć rzeczy inne niż metal ![]() RE: [Backing Track Challenge] Luty 2015 - groza - 03-03-2015 (03-02-2015, 10:09 AM)bartoshek napisał(a): A jak zagram za mało i koledzy będą się śmiać? Najważniejszym sekretem muzyki jest to, że "koledzy" będą się śmiać, marudzić i obgadywać niezależnie od tego co zrobisz. Zagrasz funk - jesteś pedałem. Zagrasz rocka kostką - jesteś kretynem. Sprzedasz więcej niż 250 sztuk płyty - jesteś komercyjną szmatą. Nie sprzedasz - jesteś nieudacznikiem. Masz pasywny stary bas - wozisz się gratami maskując brak skilla. Masz aktywny - nie znasz się na gratach. W związku z tym - jest pełna swoboda w działaniu i można robić co się chce ![]() |