basscity.eu
Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ (/thread-596.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - ralf-p - 11-24-2011

wielkie dzięki Emotka_2755 tak zapytałem bo ciekawi mnie fakt, dlaczego w praktycznie 95% przypadków jestem nagłaśniany z linii a nie przez mikrofon...
bo łatwiej ?

a jesli mielibyście wskazać dobry mikrofon do nagłaśniania basu live na scenie a przy okazji który nie zabija cenowo to jaki by to był ?

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Burning - 11-24-2011

(11-24-2011, 08:15 PM)Mateusz napisał(a): rzadanego efektu
nie wiem co to Wink
oczywiście, że każdy mikrofon jest inny, ale przy pisaniu o SM57 dodałeś, że 'ciepły lampowy dół z preampu', a Zbychoo nie ma wyjścia liniowego, więc SM57 byłby jedynym źródłem sygnału.. dla mnie braknie dołu i chuj.
A MD421 nie użyłbym, bo jest imho zbyt konturowy na scenę, a RE20 możliwie 'płaski'.

(11-24-2011, 08:32 PM)ralf-p napisał(a): bo łatwiej ?

a jesli mielibyście wskazać dobry mikrofon do nagłaśniania basu live na scenie a przy okazji który nie zabija cenowo to jaki by to był ?
w chuj łatwiej
a byłby to... SM57 + linia Big Grin

(11-24-2011, 08:15 PM)Mateusz napisał(a): Możesz postawić mikrofon nawet za paczką i to jakoś domiksować jak wyjdzie z tego coś fajnego. Ale najlepiej zacząć po bożemu czyli majk 5-15cm od głośnika między membraną a kopułką.
+666 Emotka_2755

po stokroć dzięki Emotka_2755

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Mateusz - 11-24-2011

żądanego* sory, mowie dalem przyklad ale akurat zły, a ty nie zrozumiales o co mi chodzi, albo sie doczepiles. Wszystko zależy od wizji. Typowymi "standardami" do nagłaśniania basu są AKG D112, Shure BETA 52, Akg c414, sennheiser md421, shure sm57 i mysle ze w studio i na scenie najczęściej z nimi sie spotykami, oczywiscie sa inne fajne bardziej lub mniej- nie mniej jednak te sie sprawdzają, a kombinować można w nieskończoność.

Mateusz: typowym standardem jest ostatnio niestety linia i wtyczki Wink
D112 imho dudni, Beta 52 koloruje, C414 na scenę to w ogóle pomyłka (przesłuchy), zenek fajny do trackingu na taśmę a nie w cyfrę (kontur), SM57 zawsze warto podpiąć, a RE20 był używany częściej niż Ci się zdaje (po prostu nie jest popularny w PL m.in. ze względu na cenę).
Zaś U87 też mi się marzy, bo lubię te drewniane pudełeczka od Neumannów pre-Sehn Wink

Po prostu do basu imho SM57 jako jedyne źródło ma za mało dołu. Do miksu z linią - rewelacja, szczególnie na scenę, gdzie nie 'zdudni' brzmienia.. ale bez linii? Może być ciężko skleić stopkę.

(11-24-2011, 09:21 PM)Burning napisał(a): Po prostu do basu imho SM57 jako jedyne źródło ma za mało dołu. Do miksu z linią - rewelacja, szczególnie na scenę, gdzie nie 'zdudni' brzmienia.. ale bez linii? Może być ciężko skleić stopkę.

a w opcji "bass tylko z mikrofonu" to jaki mic nadaje się najlepiej wg Ciebie ?

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Kowal - 11-24-2011

Męczy mnie ta dyskusja, sorry, nie ten temat. Wink
Pięknie się rozmawia o brzmieniach, ale pewne rzeczy trzeba usłyszeć, bo już niejeden i nieraz się zdziwił z pewnych patentów.

Emotka_2497

Kowal: już nie adminuję, to mogę offtopować Wink a stopkę to najfajniej głośnikiem nagrywać Emotka_2755

DMB: re20, ale drogi.. ale na scenę lepiej mik (choćby SM57) + linia. Taniej, łatwiej, a efekt raczej nie gorszy Smile

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Mateusz - 11-24-2011

d112 i beta 52 maja taki kontur ze do basu nie musisz uzywac EQ, c414 ma charakterystyke kierunkową więc nie widzę żadnego problemu? Argumentu dla 421 nie rozumiem - normalny mikrofon z podbitą prezencją tak jak np. szur sm57 tylko ma więcej dołu i wyjebisty środek, re20 jest genialny i nadaje sie do wszystkiego jak sm57, ale kosztuje 5 razy wiecej od sm57 i bardzo rzadko go widze na estradzie, 2 najwieksze firmy naglosnieniowe w poznaniu maja chyba po jednej czy 2 sztuce, a sm57 maja pewnie ze 120. W studiach spotykany dużo częściej na szczęście. mialem spore wyklady i re20 to naprawde fajny mikrofon, ale ak juz mowilem po miec re20, skoro mozna miec piec sm57, a zastosowanie i funcjonalnosc podobna (patrzac z perspektywy fimy naglosnieniowejj/ tanszego studia).

Podobnie jest ze Schoepsami - są duzo lepsze lepsze od senkow i shurów, ale malo ktora firme stac na majka za 20k, kiedy mozna miec sparowane 184 za pare tysi. A szczegolnie, ze zastosowanie tych mikrofonow jest takie ze potrzeba ich kilkadziesiąt.

Jak chcesz tani i dobry majk do basu to polecam cos z tej trojki akg d112, shure beta 52, sennheiser md 421. mozna kupic uzywane za 400-700zl.

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - SUVV - 11-24-2011

Eee tam... akustyk i tak spieprzy Tongue

Kowal...aleś baner zaje...ał Tongue

sorki za offtop

Z dyskusji wynika że nie ma mika idealnego do basu jako nagłaśniającego bez linii...

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - mrbass - 11-28-2011

może nie piszą o nas ale nagrali kawałek naszego grania w radiu wrocław (muzyczna bitwa) figurujemy w filmiku jako 2 zespół

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - macius - 11-28-2011

Ta pomarańczowa koszulka nie pasuje ;D

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - mrbass - 12-07-2011

OK PANY!!Jesteśmy dziś na antenie radia wrocław jeżeli komuś podoba się nasz muza i chciałby nas wspomóc to info na stronie

http://www.muzycznabitwa.prw.pl/bands/view/123/bolilol

Numer SMS: 72280, Treść SMS: RW BITWA 1
Koszt SMS-a to: 2 zł + VAT

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - robflyn - 12-24-2011

To ja też się troche pochwale Big Grin
http://www.nasztomaszow.pl/recenzje/trzynascie-duchow/

RE: Piszą o nas /aka. targowisko próżności ;)/ - Alfik - 01-10-2012

Obszerny wywiad w styczniowej Estradzie i Studio dotyczący produkcji nowej płyty DagaDana "Dlaczego nie"

http://www.voila.pl/348/fy0j1/?1