basscity.eu
P-BASS FANCLUB - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: P-BASS FANCLUB (/thread-264.html)

RE: P-BASS FANCLUB - mazdah - 05-13-2013

Czyli podjąłeś mądry wybór i już nie chcesz go sprzedać?

RE: P-BASS FANCLUB - Fabian - 05-13-2013

Chce, ale to nie znaczy, ze nie lubie precli. Status zwyczajnie lepiej mi lezy.

RE: P-BASS FANCLUB - OMSON - 05-14-2013

Jaką kontrolę ma na switchach Fender Boxer PB-555?

RE: P-BASS FANCLUB - Mateusz - 05-14-2013

Vol, 3 way pickup swich (neck, both, bridge), Vol, 2way switch (odpala sam środkowy pikap), Tone.

(05-14-2013, 08:43 AM)Mateusz napisał(a): Vol, 3 way pickup swich (neck, both, bridge), Vol, 2way switch (odpala sam środkowy pikap), Tone.

Ciekawe rozwiązanie. A jak jest sam środkowy pickup, to switch 3-way już nie działa (i ten pierwszy volume)? Jest wtedy połaczony w szereg czy równolegle (precel ma normalnie w szereg bodajże)?

RE: P-BASS FANCLUB - Burning - 05-14-2013

Precel ma normalnie szereg, ale sądzę, że tutaj P są ze sobą połączone równolegle, zaś wewnętrznie w szeregu.

(05-14-2013, 08:59 AM)Burning napisał(a): Precel ma normalnie szereg, ale sądzę, że tutaj P są ze sobą połączone równolegle, zaś wewnętrznie w szeregu.

Zalezy jak gra ten środkowy... Mnie się wydaje, że jest raczej równolegle połączony (na logikę, po 'odcięciu' brzegowych cewek zostaje najczęściej spotykana konfiguracja dwóch pickupów - czyli równolegle). Te dwa splity mogą być szeregowe, jak std w precisionie - ale między sobą równolegle... Oczywiście tylko zgaduję (dlatego po brzmieniu środkowego można by coś wysnuć). Wink

RE: P-BASS FANCLUB - Mateusz - 05-14-2013

Na 3wayu sa tak jak normalny precel. Po odpaleniu srodkowego, selektroe pikapow nie dziala, a jak ten pikap jest ze soba polaczony to nie mam pojecia.

RE: P-BASS FANCLUB - groza - 05-14-2013

[Obrazek: boxer.jpg]

ten środkowy (2,3) grał na moje ucho najjaśniej i najrówniej - to i neck to dwa najlepsze ustawienia w tym basie. Nagrywałem zresztą próbki wszystkich ustawień - można posłuchać. na wszystkich pickupach duża różnica w brzmieniu między E,A i D,G, natomiast masa w dole - rewelacyjna, sądzę, że to ustawienie w HEAD by rozpierdalało. Bridge sam mnie ogólnie nigdy nie bierze, jakikolwiek by to pickup nie był (musicman to raczej middle taki bym powiedział).

Senkju.

RE: P-BASS FANCLUB - maRcin - 05-14-2013

Panowie, a propo Precision Bassu wrzucam tutaj. Wielu kojarzy Jakuba Żyteckiego. MNie zawsze złość Wink bierze jak widzę , ze gitarzysta gra tak samo, albo czasem lepiej od niejednego basisty. Tutaj Jakub na Precionie własnie i arcyciekawa partia z utworu kapeli Disperse.

Link ustawiony od tego momentu - polecam.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3AbA3spf4ME#t=294s

Zdolny gość - lubię, jak delikwent ma pojęcie o graniu na kilku instrumentach (a najlepiej, jak ogarnia co się dzieje w zespole) Emotka_2755

RE: P-BASS FANCLUB - Stasiu - 05-14-2013

miałem okazję poznać Jakuba Żyteckiego ze 4 lata temu, na jakimś festiwalu, gdzie grali z Disperse. już wtedy zapowiadał się rewelacyjnie, ale teraz to już jest niesamowity Big Grin

RE: P-BASS FANCLUB - bratekr - 05-14-2013

(05-14-2013, 10:43 AM)groza napisał(a): [Obrazek: boxer.jpg]

ten środkowy (2,3) grał na moje ucho najjaśniej i najrówniej - to i neck to dwa najlepsze ustawienia w tym basie. Nagrywałem zresztą próbki wszystkich ustawień - można posłuchać. na wszystkich pickupach duża różnica w brzmieniu między E,A i D,G, natomiast masa w dole - rewelacyjna, sądzę, że to ustawienie w HEAD by rozpierdalało. Bridge sam mnie ogólnie nigdy nie bierze, jakikolwiek by to pickup nie był (musicman to raczej middle taki bym powiedział).

Na HEAD miał LTH swojego Boxera.
I miażdżył mosznę. W łapach Alfika lepiej brzmiał jego, niźli ten, ale to chyba kwestia preferencji, bo eltechowy miał więcej agresora i to mi się bardzo podobało Big Grin.

RE: P-BASS FANCLUB - Bolem - 05-14-2013

Jest też kwestia setupu, strun i strojenia, ten który ma Groza był chyba w standardzie. Moim zdaniem LTHowy brzmiał lepiej