basscity.eu
Profesjonalny basowy kabel. - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Profesjonalny basowy kabel. (/thread-25.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Profesjonalny basowy kabel. - Mateusz - 09-21-2010

mi die hard poszedł po 1,5 roku - planet waves to w ogole kicha byla - polecam Cordiale - nie plączą się! Są elastyczne i giętkie i ładnie układają się na ziemi

RE: Profesjonalny basowy kabel. - gsb - 09-21-2010

(09-21-2010, 09:50 AM)bojan napisał(a): Die Hard - ilu moich znajomych miało, tylu narzekało, że się psują. Tam jest jakaś wieczysta gwarancja, czy coś, ale cóż to za pociecha jak w środku gigu musisz kombinować nowy kabel?
Samoróbne nie zawiodły mnie nigdy.

Ja jestem Twoim znajomym, uzywam Die Hardow i nigdy nie mialem problemow Wink

Te z wyzszej [polki maja dozywotnia gwarancje. Te zwykle nie.

RE: Profesjonalny basowy kabel. - dexter_ck - 09-21-2010

(09-21-2010, 07:21 PM)gsb napisał(a):
(09-21-2010, 09:50 AM)bojan napisał(a): Die Hard - ilu moich znajomych miało, tylu narzekało, że się psują. Tam jest jakaś wieczysta gwarancja, czy coś, ale cóż to za pociecha jak w środku gigu musisz kombinować nowy kabel?
Samoróbne nie zawiodły mnie nigdy.

Ja jestem Twoim znajomym, uzywam Die Hardow i nigdy nie mialem problemow Wink

Te z wyzszej [polki maja dozywotnia gwarancje. Te zwykle nie.

Też Die Hardów (tych wyższych) używam od 3 lat chyba i żaden mi nie padł jeszcze. Tylko się skręcają strasznie Emotka_2755

RE: Profesjonalny basowy kabel. - bojan - 09-21-2010

A to sorry Big Grin

RE: Profesjonalny basowy kabel. - sledz - 09-22-2010

Porównywał już ktoś Klotza AC110 z Cordialem CGK122 bezpośrednio? Albo z CGK175/CGK Road 75?

RE: Profesjonalny basowy kabel. - pinio - 09-27-2010

Hola

Nagrałem mojego preclojazza na 3 różnych kablach. Podłączenie: bas (P, P+J, J) -> testowany kabel -> Zoom B1 (tryb bypass) -> możliwie krótki kabelek -> SB Audigy PCMCIA (line-in) -> Audacity. Obróbka ograniczyła się tylko i wyłącznie do normalizacji 0dB, bez kompresji czy innych filtrów. Następnie export do wav. Nie wpinałem wiosła bezp. do karty ponieważ jest pasywny, a dźwiękówka ma małą impedancję.

Wybaczcie brak dokładności w graniu, ale nie o to tu chodziło. Nie zamieszczam też tych wypocin, żeby się chwalić, bo nie ma czym Smile

http://dalmatyn.wrzuta.pl/katalog/wszystkie/66t319r0eD7/kable

Cordial CGK122, Proel z metra. Oba kable o dlugości około 4m, na wtykach Neutrik/Rean. Dodatkowo pod nazwą krotki kryje się kabelek ok. 30cm kolorowy, 2xjack kątowy, napis głosi Professional Instrument Cable. Kosztował ze 3zł więc bardzo pro to on nie jest Wink

Proszę o opinie na temat różnic lub ich braku. Chciałem tylko nadmienić, że na dużym nagłośnieniu są one słyszalne, nie wspominając o szumach, zakłóceniach i trzaskach przy poruszaniu.

RE: Profesjonalny basowy kabel. - Lechoo80 - 09-28-2010

Różnice słychać jednak nie za duże. Zdecydowanie Cordial najlepszy a krótki beznadziejaWink

RE: Profesjonalny basowy kabel. - thot - 09-28-2010

sledz
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=printpage&artid=485

Ja osobiście wybrałem Klotza AC110 oraz wtyki Neutrik NP2X-B
-------------------------------------------------------

Kable po zlutowaniu grają lepiej niż Laboga.
Polecam Smile

RE: Profesjonalny basowy kabel. - mrbass - 10-20-2010

Czy ktoś z was testwał w boju przewód głośnikowy cordiala 2x6mm2??

RE: Profesjonalny basowy kabel. - PIRANHA - 10-20-2010

Ja używam tego Cordiala, wraz ze speakon' ami Neutrika. Mam takie dwa, metrowe przewody. Porownywalem z gotowcami Adam Hall oraz Rockcable. No i Cordial wygrywa pod każdym względem, dobrze brzmi w każdym paśmie nic nie obcina w przeciwieństwie do konkurencji. Ogólnie wszystkie przewody glosnikowe robię na Cordialu i zlaczach Neutrik. Polecam

RE: Profesjonalny basowy kabel. - dr Szelma - 10-31-2010

no to wczoraj moj elektronik przyniosl na probe kabel - Red's music studio kierunkowy, podwojnie ekranowany, zlote jacki proel.
ja uzywam cordial na niklowych neutrikach
na tym red's wnioski - gora jakby stlumiona, dol mocno rozlany i nieczytelny -> nacisk na to pasmo generalnie bardzo dalo sie odczuc Wink , co sie stalo jak wlaczylem cordiala - od razu selekta w dole, taki twardy i zbity + mega otwarta gora, nikt nie mial watpliwosci co lepsze Wink

RE: Profesjonalny basowy kabel. - mrbass - 11-23-2010

ktoś porównywał przewody głośnikowe( klotza i cordiala (2x4mm2))

RE: Profesjonalny basowy kabel. - sledz - 12-26-2010

A jakieś kable głośnikowe warto kupić, lub należy unikać?

RE: Profesjonalny basowy kabel. - pinio - 12-27-2010

(10-31-2010, 01:41 PM)dr Szelma napisał(a): no to wczoraj moj elektronik przyniosl na probe kabel - Red's music studio kierunkowy, podwojnie ekranowany, zlote jacki proel.
ja uzywam cordial na niklowych neutrikach
na tym red's wnioski - gora jakby stlumiona, dol mocno rozlany i nieczytelny -> nacisk na to pasmo generalnie bardzo dalo sie odczuc Wink , co sie stalo jak wlaczylem cordiala - od razu selekta w dole, taki twardy i zbity + mega otwarta gora, nikt nie mial watpliwosci co lepsze Wink

Zaciekawił mnie ten Red's. Dobrze, że jednak postawiłem na sprawdzonego Cordiala. 2 użytkownikom forum również na Cordialu wykonałem kabelki (jeden jeszcze nie dostał paczki). Na razie wrażenia na +.

Co do głośnikowego to do tej pory brałem dobre jacki i jak najgrubszy głośnikowy "płaski" kabel (w półprzezroczystej izolacji). Jeśli będą chętni na moje kable, to przy zamawianiu zrobię również głośnikowe dla porównania (powiedzmy Cordial i Procab?).

Śledź dobrze prawi. Przydałyby się spostrzeżenia kogoś w temacie na temat kabli głośnikowych. Wydawałoby się, że ze wzmacniacza wychodzi na tyle mocny sygnał, ze trudno go już zepsuć. Co innego między gitarą a wzmakiem, gdzie jest słaby niski, duża czułość wejścia i podatność na zakłócenia...

Czy faktycznie te z okrągłą izolacja i splotem żył jakoś lepiej działają od tych klasycznych "kolumnowych"?

RE: Profesjonalny basowy kabel. - 3cina - 12-27-2010

Uzywam Red'sow i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. No pozatym że się plączą : D