![]() |
|
Sześciostrunowy bas akustyczny - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Sześciostrunowy bas akustyczny (/thread-1038.html) |
Sześciostrunowy bas akustyczny - Andres - 09-20-2011 ..no właśnie - czy coś takiego istnieje? Seryjnych instrumentów nie znalazłem. Lutniczych też nie. Może nie szukałem jakoś bardzo intensywnie bo kasowo jest u mnie ostatnio wybitnie słabo A. RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Domo - 09-20-2011 ale nie wiem co to za bas RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - the777 - 09-20-2011 Inny pomysł: BONUS: Chris Larkin: http://www.chrislarkinguitars.com/acoustic-bass-guitars/item/51-a-pair-of-6-string-acoustic-bass-guitars.html RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Andres - 09-20-2011 (09-20-2011, 09:21 PM)the777 napisał(a): BONUS: WOW! Piękne to... No to zaczynam chorować... A czy jest u nas - w Polsce - jakiś lutnik, który podołałby temu wyzwaniu za rozsądną cenę? A. BTW... Teraz kojarzę, że szukałem wyłącznie w sklepach i u producentów - a przecież wystarczy wpisać zapytanie w Googla... W każdym razie dzięki za te linki... chociaż to może raczej będzie moje przekleństwo RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Zenek_Spawacz - 09-21-2011 Ja buduje teraz dla amerykanina akustyczny bas siedmiostrunowy. Rzecz jest nietypowa ale nie niemozliwa. Mysle , ze kazdy normalny lutnik w Polsce moze takie wioslo wydlubac bez wiekszych problemow. Napewno niemieccy lutnicy maja w programie takie wiosla. RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - the777 - 09-21-2011 A jak rozwiązana jest przy gitarach akustycznych 6+ strunowych kwestia naprężenia pomiędzy mostkiem a główką? Chodzi mi tutaj o to, czy gitara nie "złoży się" do środka. Bądź co bądź, w szóstkach często stosuje się dwa pręty i gryf z kilku wzdłużnych kawałków drewna. Czy stosuje się wtedy taki patent a'la gitary hollowbody (gryf przez korpus?) tylko z większą głębokością pudła? RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - herp - 09-21-2011 Caron na filmie który wrzuciłeś nie ma czegoś takiego RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - WFoltynski - 09-21-2011 z tego co widziałęm, niektórzy polscy lutnicy żądają chorych pieniędzy za podobne instrumenty, rzędu kilkunastu k złotych RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Sobass - 09-21-2011 A ja bym chciał basowe ukulele z prądem, ale w wersji akustik, a nie solid. Niestety takie zabawki są megadrogie na Thomanie. Ale jakby tak za jakieś nieduże piniondze taką zabawkę mieć, to by było miło. RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - groza - 09-21-2011 (09-21-2011, 10:57 AM)Sobass napisał(a): A ja bym chciał basowe ukulele z prądem, ale w wersji akustik, a nie solid. Niestety takie zabawki są megadrogie na Thomanie. Ale jakby tak za jakieś nieduże piniondze taką zabawkę mieć, to by było miło. http://ukulelereview.com/2009/07/05/the-kala-u-bass-is-a-high-end-low-end/ (09-21-2011, 07:18 AM)WFoltynski napisał(a): z tego co widziałęm, niektórzy polscy lutnicy żądają chorych pieniędzy za podobne instrumenty, rzędu kilkunastu k złotych A Tetryks to niby ile bierze za klasyka? RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Martins - 09-21-2011 (09-21-2011, 07:18 AM)WFoltynski napisał(a): Oj niestety tak. Może w tym przypadku nie kilkunastu ale znienawidzony przez niektórych na forum Wiącek za coś mniej więcej takiego (CO PRAWDA DO 4KA) tylko w olsze chciał ok 4k pln. Wersja z tą płyta wierzchnia kosztowała by zapewne więcej. Fajne ma rozwiązanie jeśli chodzi o elektronikę ta basówka. Na WD Zenek omawiał ten system. Kurde nie pamiętam o co w tym dokładnie chodzi ale dosyć wiernie oddaje brzmienie z dechy. Bodajże to niemiecki bądź austriacki wynalazek. Z tym, że najlepiej już dozbierać i kupić Takamine B10 bo to rewelacja. Niby brak mu podobnie jak tej 2 strun w stosunku do 6-ki ale jak powiedział Władek to nie ma znaczenia. ![]() RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Zenek_Spawacz - 09-21-2011 Problem z akustycznym basem wielostrunowym jest taki , ze jest to absolutnie nietypowa konstrukcja. Istnieje problem odpowiedniego ozebrowania plyty wierzchniej a naprezenia sa tu znaczne wieksze niz w klasykach czy zwyklych gitarach akustycznych. Calosc jest kompromisem miedzy dobrze rezonujacym (a wiec lekkim) topem a wytrzymaloscia. Tak jak Groza napisal ... Dobrze brzmiace instrumenty klasyczne (akustyczne) kosztuja o wiele wiecej niz decha z gryfem. I dochodzi jeszcze czynnik wiedzy u lutnika. Solid body moze probowac zbudowac kazdy a akustyka nie. Ponadto jest jeszcze kwestia drewna . Najlepszy material na boczki i tyl to Rio palisander (CITES !!!!!) . W tych wymiarach rzecz prawie nie do dostania , a jezeli juz to cena instrumentu wynosi ladnych kilka (lub wiecej) tysiecy dolarow. Edyta: Nie chodzi tu o taki bass jaki pokazuje Martins u gory , chodzi o pelny akustyk. Jezeli ten Martinsa jest kopia instrumentu Roba Allena to ma tylko komory akustyczne... RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - WFoltynski - 09-21-2011 Mówiąc o kilkunastu - miałem na myśli ten przypadek. Rozumiem, że nazwisko skądinąd światowo grającego polskiego basisty może dla kogoś zwiększać wartość instrumentu, ale... no nie zapłaciłbym http://allegro.pl/akustyczna-lutnicza-gitara-basowa-i1829325187.html kurde, ale to jest gitara basowa, liczą się paluchy, idea, nagłośnienie, warunki sceny... RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Martins - 09-21-2011 (09-21-2011, 12:51 PM)WFoltynski napisał(a): Mówiąc o kilkunastu - miałem na myśli ten przypadek. Rozumiem, że nazwisko skądinąd światowo grającego polskiego basisty może dla kogoś zwiększać wartość instrumentu, ale... no nie zapłaciłbymCena trochę przesadzona. Z całym szacunkiem do tego lutnika ale wolałbym taniej kupić TB10. RE: Sześciostrunowy bas akustyczny - Zenek_Spawacz - 09-21-2011 Heh , myslalem , ze mowimy o basie szesciostrunowym... Ta czworka to rzeczywiscie cena nie z tej ziemi .Trzeba miec niesamowita renome jako lutnik , zeby zadac takich pieniedzy (o idealnym wykonaniu i brzmieniu nawet nie wspominajac)....I poza tym jakos nie wydaje mi sie , zeby dobrym pomyslem bylo sprzedawanie wiosla tej klasy na allegro. Znow edyta: Powinnismy tez sprecyzowac o czym mowimy o akustykach czy o archtopach , to dwa absolutnie rozne brzmienia i dwie absolutnie rozne konstrukcje. |