![]() |
|
Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? (/thread-1265.html) Strony:
1
2
|
Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - mazdah - 03-09-2012 Poprzedni temat niespecjalnie się cieszył powodzeniem (chyba mało kto zagląda do cafe merotorica) a i sam sformułowałem go tak niespecjalnie chyba dokładnie. Jeżeli Moderacja i Administracja zarządzi przeniesiemy dyskusję do niego. Temat wygląda tak: Na sali prób, na której gram NIE DA SIĘ używać paczki z tylnym bassreflexem (albo ja nie umiem). Nawet Gallien Backline 112 rozkręcony na 2-3 / 10 jest w stanie zabuczeć cały 6 osobowy skład - częstotliwości z okolic dolnego środka po prostu wciskają uszy do środka i na nic zdaje się cięcie (ostatnio przegrałem próbę ze wszystkim od 300Hz w dół wyciętym ile się dało... i tak buczało jak cholera) Podobne problemy robiły zamknięte paczki (lodówa i 410HE, ale to raczej z tego względu że są nastawione na granie środkiem) Paczki z bassreflexem z przodu nie robią ŻADNYCH problemów. Nawet SVT-410HLF gra na tej sali selektywniej od 410HE czy Ampega B200R, tudzież GK Bkl 112. Salka o wymiarach: szerokość 6,5m głębokość 4,5m wysokość 5,5m Na podłodze gruby, podgumowany dywan. Na ścianach i suficie wytłoczki po jajach Na jednej ścianie kotara, pod nią wytłoczki (mamy tam zaplecze, kuchnie, kibel, jest to jakby "pomieszczenie w pomieszczeniu", stąd kotara od samego sufitu - bo samo zaplecze jest niższe) Z piecami ustawiamy się jak na scenie - na jedną ścianę (na tej szerszej) Problemów nie było dopóki nie pojawiły się wytłoczki po jajach, nawet jak graliśmy w pomieszczeniu o połowę mniejszym i z gołymi ścianami to wszystko chodziło lepiej. Wszystko buczy, wszystko dudni, a z racji tego że bas to bas to ja mam najgorzej. Co radzicie? Trochę cholera żal sprzedawać pieca, tylko dlatego że nie brzmi w JEDNYM pomieszczeniu :/ Salki też nie zmienimy, bo jest nasza, prywatna. - Burning zaproponował napchanie zgniecionych gazetowych kulek w foliówkę i zatkanie tym bassreflexów (w poniedziałek będę testował) - może powieszę dywan za piecem, żeby podmuch z BR nie walił prosto w wytłoczki? - może zdemontuję tylne kółka, żeby wycelować BR bardziej w podłogę a głośnik w górę? - jak ustawić się względem ściany? daleko czy blisko? Jak ustawiliśmy bębny dalej ściany, to zaczęły się z nimi kłopoty, nie wiem czy to samo nie będzie z basem. - może dla odmiany spróbuję "złamać" schemat i puścić bas w poprzek salki? Będzie ciężko, bo na jednej ścianie jest kaloryfer, a na drugiej drzwi wejściowej, graciarnia i klawiszowiec (piec ma naprzeciwko siebie) Już mnie szlag trafia, pomóżcie :/ RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Mateusz - 03-09-2012 imo piecem nic nie zmienisz. jak brumi ci konkretne pasmo to problemem jest pomieszczenie i tu tak samo dywanami kotarami nic nie zmienisz jak jest fala stojąca, sproboj przestawiac piec w sali w roznych odleglosiach od sciany moze akurat tak "połamiesz" te dudniącą fale że sie troche skasuje. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Gruby - 03-09-2012 (03-09-2012, 03:30 PM)mazdah napisał(a): Na podłodze gruby Po pierwsze wypraszam sobie Po drugi - kup paczkę z bassreflexem z przodu. Od dawna nie interesuję się paczkami/kombami z wylotem z tyłu. Zawsze sprawiały problemy. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Mateusz - 03-09-2012 ale jaki wplyw ma bassreflex na dudnienie konkretnej czestotliwosci w pomieszczeniu? RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - mazdah - 03-09-2012 (03-09-2012, 03:41 PM)Gruby napisał(a):(03-09-2012, 03:30 PM)mazdah napisał(a): Na podłodze gruby Heh, wolałbym tematu uniknąć, ale jak nie będzie innego wyjścia to trza będzie :/ A może by tak go przytkać? Chodzi tylko żeby nie rozwalić głośnika. (03-09-2012, 03:47 PM)Mateusz napisał(a): ale jaki wplyw ma bassreflex na dudnienie konkretnej czestotliwosci w pomieszczeniu?Taki, że problemu nie robi to, co wychodzi z głośnika, tylko to co dzieje się za piecem, odbija od ściany i dopiero leci do przodu. A o ile wiem, to raczej EQ niespecjalnie wpływa na to, co wydmuchuje BR. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - groza - 03-09-2012 Wytłoczki to zło, nie uczestniczyłem w wykonywaniu muzyki w ani jednej sali wytłumionej jajami która by miała cokolwiek wspólnego z normalnym brzmieniem. Sufit to z rozpędu "wytłumiony", czy któryś ma dziewczynę po ASP u uznała, że tak będzie, kurwa, ładniej? Metr od ściany pomoże, jak jesteś przy samej ścianie albo co gorsza w rogu to nie ma prawa nie buczeć. Kolejny krok to paka na podwyższenie - ja czasami na koncertach tak stawiam jak jest problem u, tfu, kolegów z pokrętłem volume (czasami się zacina i nie idzie w lewo, nie wiem dlaczego? tzn. wg. ich zeznań to w sumie są ledwo na jedyneczce...) - wpierdala dół jak ta lala, dodatkowo im bliżej ucha tym podobno lepiej słychać. Bass reflexu z tyłu nie posiadałem nigdy, w call of duty ledwo sobie radzę na medium więc nawet nie-bass refleksu nie mam - tu się nie wypowiem. A mam jeszcze pomysł - pierdol granie na basie, kup sobie gibsona, mesę z paką 4x12, nastrój się do kurde C z strunami 75-16, ustaw bas na 8 i potem opierdalaj basistę, że ma za dużo dołu. Tak będzie dużo łatwiej! RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - ABACABB - 03-09-2012 mazdah napisał(a):Problemów nie było dopóki nie pojawiły się wytłoczki po jajach Hmmm... Mam Asha ABM 410 ktory ma BR z tylu, w poprzedniej, dosc duzej salce (dwie kapele na luzie, do tego kanapa, stolik etc) szalu nie bylo z brzmieniem ogolnie, teraz mamy salke w ktorej jednym skladem miescimy sie na styk - garki, piec gitarowy, bas i jakies pierdzipudlo pod wokal, miejsca jest tyle ze we 3 mozemy sobie swobodnie stac, jakby doszla druga gitara by bylo juz przyciasno (nie mierzylem salki z tad ten mysle w miare obrazowy opis). Jak paka stala tylem do sciany w odleglosci ok 30-40 cm szalu nie bylo, przestawilem piec na scianie przeciwleglej do tej przy ktorej stoi gitarowy troche blizej perkusji niz gitara pod katem do sciany, na oko kat miedzy tylna sciana paki a sciana to niecale 45 stopni, rog paki jakies niecale 10cm od sciany i z braku jakichkolwiek ustrojow akustycznych na scianie bezposrednio za paka naklejone sa 4 wytloczki od jajek Jakby moje proby opisania ustawienia piecow w naszej salce niczego nie obrazowaly pozniej moge wykonac full pro rysunek w paincie RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - mazdah - 03-09-2012 Z tym dołem to jest taki patent, że jego za wiele nie ma, najwięcej złego robią częstotliwości z okolic 150Hz, dół muszę mieć właśnie żeby niestety "wleźć" pod dwa Les Paule i hammonda :/ Tak więc podnoszenie odpada, ale spróbuję, a nuż się uda. Ja problemów ze słyszalnością nie mam, im bliżej pieca tym lepiej brzmi (a przy samym głośniku to sam miodek:] za to reszta stęka :/ Wypróbuję tego metra, spróbuję też wbić się w róg - może jakoś "złamię" tą falę. Spróbuję gąbki / korków z gazet, spróbuję dywanu za piecem (także zrolowanego jak będe testował pozycję w rogu) Sufit poszedł z rozpędu, tak jak reszta. Chciałem inaczej, ale uparli się na jaja i zostałem przegłosowany :/ RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - diyManiek - 03-09-2012 Nie rozstawiaj paki/pieca w rogu sali tylko postaw np na srodku sali przy scianie. Wez jakies krzeslo, case tak zeby nie stalo na podłodze tylko np 1m nad nia. Dawanie b-r z tylu ma 2cele. 1. zmniejszenie gabarytu kolumny. 2. jak glosnik jest z duzą dobrocią dajac b-r z tylu mniej bas buczy z przodu Ogólnie b-r z tyłu to kiepski pomysł. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Ojdadana - 03-09-2012 Wytłoczki po jajkach ze względu na wysokości stożków rozpraszają tylko i wyłącznie wysokie częstotliwości, a wyłożenie nimi całego pomieszczenia drastycznie zmniejsza dla wysokich częstotliwości czas pogłosu, co daje wrażenie nienaturalności brzmienia - dźwięki niskie bez problemu przenikają wytłoczki i odbijają się dalej. Wytłoczki stosowałbym ewentualnie jako zamiennik pianek stożkowych - pomalowane farbą tłumiącą tudzież osadzone na wełnie albo piance wyłącznie w miejscach pierwszych odbić pieców gitarowych/odsłuchów, może koło bębnów. Do rogów najlepiej jakieś prowizoryczne rozpraszacze dla trochę dłuższych fal - regały z książkami ewentualnie dadzą radę (mogą być też podbite wełną/pianką/dywanem). Z tylnym bass reflexem jest tak, że w zależności od długości kanału i odległości od ściany występują problemy z fazą. Dla 150Hz fala to ok. 2,3m - jeżeli długość kanału BR+długość fali po wyjściu (od paczki do ściany i z powrotem do głośnika) będzie wynosiła połowę albo półtora tej długości to ta częstotliwość się wzmocni. Oczywiście po przesunięciu mogą wyskoczyć inne Co do pomieszczenia to przy podanych wymiarach rezonanse będą na odpowiednio h 26, d 43 i w 31 Hz - te częstotliwości i ich parzyste wielokrotności są problemem - można podciąć w eq i zobaczyć co to zmieni. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem, pzdr. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - zee - 03-09-2012 (03-09-2012, 03:57 PM)groza napisał(a): Wytłoczki to zło, nie uczestniczyłem w wykonywaniu muzyki w ani jednej sali wytłumionej jajami która by miała cokolwiek wspólnego z normalnym brzmieniem.Dokładnie. U mnie w sali też zrealizowano głupi pomysł z wytłoczkami. Efekt jest straszny. Nawet stopa od perki może zamulić w tym pomieszczeniu. Jak gram na magu co ma dziurwy z tyłu stawiam go na podwyższeniu. Jak gram na TE co ma dziury z przodu to może stać na podłodze. Obowiązkowo kolumny conajmniej półtora metra od ściany. Wnioski proste. Wywalić wytłoczki, zastawić jakimiś pułapkami narożniki. Jak gramy nie w swoim terminie to sala jest zajęta, więc gramy w nieprzystosowanych do tego pomieszczeniach. Salon, kino, czilałtrum, magazyn. N.p. w magazynie brzmi całkiem spoko i nic nie muli, a pomieszczenie to jest zupełnie nieprzygotowane do grania w nim. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - groza - 03-09-2012 Wytłoczki zdejmują całą górę - gitary, blachy, bas - wszystko brzmi gorzej. Przerabiałem to lata temu jak graliśmy jeszcze w sali pt. piwnica. Po paru latach wyjebaliśmy większość tego badziewia i było DUŻO lepiej, zwłaszcza sufit znacznie poprawił sprawę. Też pamiętaj, że słuch ludzki to taki relatywny dosyć jest - to samo dudnienie być może by nie przeszkadzało jakby był w sali normalny środek i góra pasma - a, że są ścięte najmocniej, a bas mniej to efekt masz taki jak piszesz. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - mazdah - 03-09-2012 No dobrze, aleśmy zboczyli z tematu troszkę Wiem że wytłoczki to kicha, ale na to nic nie poradzę. To nie jest moje pomieszczenie i niestety największy problem jest z basem - niestety właśnie tak to wygląda w oczach (uszach?) mojego zespołu: problem jest ze mną, z moim piecem, z moimi strunami i muszę coś z tym zrobić. Dlatego zakładam ten temat, bo chociaż tak orientacyjnie postawiłem piec na allegro, to jednak wolałbym go nie sprzedawać, bo W KOŃCU mam grat, który (obok SVT-3PRO i SVT-410HLF/ SVT-810E) mi chodzi (i wcale nie dmucha dołem jak HLFa) - niezależnie od tego jak słaby jest tam głośnik, jak gówniany EQ, jak zamulone mam struny, bas przeszkadza TYLKO TAM. Tu już nawet nie chodzi o to, czy muli, czy nie przebija się, czy ginie, czy jest nieselektywnie... po prostu któraś częstotliwość dolnośrodkowa TAK JE*IE W USZY że po prostu zaczyna piekielnie męczyć. Kurde nawet nowej zabawki od Pinia nie mogę użyć na próbowni, bo się robi jeszcze większa masakra :/ RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - zee - 03-09-2012 No to bierz jakieś mobilne podwyższenie i ustawiaj się w różnych miejscach, które przyjdą Ci do głowy. W mojej sali najmniej zamula jak stoi podniesiona oddalona o jakieś półtora, dwa metry od sciany. Bassreflexami celuję gdzieś w 1/4 długości sciany, ważne żeby nie w sam róg i nie ordynarnie prostopadle w środek ściany. RE: Bassreflex z tyłu i tragiczna akustyka na sali - jak zaradzić? - Gorphal - 03-10-2012 A może jakiś bardziej rozbudowany equalizer i poszukanie i podcięcie tej częstotliwości? |