![]() |
Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) (/thread-243.html) |
Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Kowal - 07-30-2010 Na wstępie chciałbym podziękować za powstanie tego działu ![]() Przejdę do rzeczy. Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat mikrofonów i omikrofonowania. Jakie patenty stosujecie ? Jak nagłaśniacie poszczególne instrumenty, może jakieś sztuczki z fazowaniem czy doborem mikrofonów ? Obecnie w studio gdzie przebywam pracujemy na Groove Tubes GT57, służy on do wokalu jak i jako drugi mikrofon do zbierania np. paczki gitarowej (obok Shure SM57/ Beta57a) Za paluszki doskonale sprawdzają się Octavy Mk 012 zza wschodniej granicy, bardzo przyjemne mikrofoniki,mają wymienne kapsuły (nerka,supernerka i dookólne i dodatkowo PAD). Czasem gdy nagrywamy coś jasnego,albo wokal jest bardzo szeleszczący d gry wchodzi Octava Mk-319 która sama z siebie jest ciemniejsza i fajnie łagodzi te szczytowe częstotliwości. Doskonale też służy do paczki gitarowej,umieszczona kawałek za mikrofonem dynamicznym. Obecnie szukam patentu na nagłaśnianie bębnów live! W poprzedniej kapeli zarobkowej robiłem to na Shure beta52 w centrali + Rode Nt1a (+Reflexion Filter) umieszczony dość wysoko nad tomami,werblem i talerzami,działało to doskonale,nic nie było za cicho i była pełna kontrola nad brzmieniem,a bębniarz miał w odsłuchu to co chciał. Sprzęt sprzedałem bębniarzowi i teraz mam nowego i zastanawiam się czy pójść tą samą drogą, czy zakupić przyzwoicie zbierające paluszki sE1A prosto z chin które mają dobrą reputację. Na jedno granie wziąłem ze studia Octavki i wszyscy byli mega zadowoleni i nie było problemu z proporcjami czy brzmieniem. Na stopę idealnie sprawdza się Shure SM58 i nie trzeba kupować żadnego dedykowanego do stopy. Niebawem pewnie nagram jak ta stopka fajnie chodzi bo wezmę rejestrator na chałturkę ![]() Mam nadzieję że temat fajnie się rozwinie,jest o czym gadać i na pewno chętnych do współtworzenia tej dzielni nie zabraknie ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Mateusz - 07-30-2010 Taka mała rada- jak nagrywasz paczkę więcej niż jednym mikrofonem to sie rozjezdzaja fazy wiec po nagraniu trzeba wszystko o kilka sampli przesunąć. Po 8 sierpnia będe mieć trochę czasu i zamierzam zrobić w studio nagrania testowe różnych mikrofonów do nagrywania kolumny basowej. Wrzucę wszystko na swoją stronę. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 07-30-2010 Moje doświadczenie w pracy studyjnej wielkie nie jest, ale to i tamto mógłbym polecić, jeśli chodzi o sprzęt: Rode K2 - http://aus.rodemic.com/microphone.php?product=K2 - Bardzo porządna pojemnościówka lampowa we wmiarę normalnej cenie - używaliśmy jej zarówno do nagrywania wszystkich wokali, ale też jako OH. Earthworks SR25 - http://www.earthworksaudio.com/our-microphones/drumkit-series-2/dk25l/ - To już definitywnie wysoka półka, ale warte swojej ceny mikrofony do perkusji głównie. Z cech, które zauważyliśmy w studiu - bardzo łatwo je "przedmuchać" stawiając zbyt blisko źródła dźwięku, bo są cholernie czułe. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Hubert - 07-30-2010 To ja dorzucę swoje 2 grosze. Co prawda nie mam doświadczenia w studio, ale moja dziewczyna ma ![]() Tutaj zarówno w studio jak i na scenie, z mikrofonów w zasięgu portfela normalnego człowieka, prym wiedzie Shure SM58. Testowaliśmy kilka mikrofonów i ten dawał najbardziej naturalne brzmienie. Beta58 podbijała trochę dolne i górne pasmo, była taka bardziej dokładna, wyłapywała wszystkie chuchnięcia i dmuchnięcia, ogólnie nie była zbyt wygodna do śpiewania, kiedy ktoś używa do tego dużo powietrza. Testowaliśmy jeszcze mikrofony SENNHEISER i Audio-Technica, ale te mikrofony, w klasie do 1000zł, to już maksymalnie kolorują brzmienie, każdy z nich albo coś podbija albo obcina, niestety nie przytoczę konkretnych modeli, bo nie pamiętam ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Kowal - 07-30-2010 (07-30-2010, 08:17 AM)Mateusz napisał(a): Taka mała rada- jak nagrywasz paczkę więcej niż jednym mikrofonem to sie rozjezdzaja fazy wiec po nagraniu trzeba wszystko o kilka sampli przesunąć. To otwiera bardzo wiele możliwości,tworzenie fajnych brzmień. Płyta SA RHCP ma bardzo wiele takich sztuczek,zwłaszcza z bębnami. Sygnał z Overheadów był czasem równany do reszty (z racji że OH są oddalone bardziej od źródła) a czasem wręcz obciągany ( ![]() Shure SM58 to żywa legenda,wciąż na służbie. Nim można nawet wbijać gwoździe podczas gdy Sygmunthajzer raz spadnie i potrafi się cały rozwalić ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Hubert - 07-30-2010 (07-30-2010, 08:52 AM)Kowal napisał(a): Shure SM58 to żywa legenda,wciąż na służbie. Nim można nawet wbijać gwoździe podczas gdy Sygmunthajzer raz spadnie i potrafi się cały rozwalić Dokładnie! Dlatego uważany jest za najlepszy w kategorii cena-jakość-brzmienie-wytrzymałość ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 07-30-2010 (07-30-2010, 08:52 AM)Kowal napisał(a): [...] Wraz z SM57 dodajmy ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Mateusz - 07-30-2010 ja powiem tak- do wokalu sm58, do bębnów, gitary, dęciaków (i dalej można wymieniaaaaać)-sm57 RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Kowal - 07-30-2010 A dlaczego SM57 nie do wokalu ? Ludzie,to jest realizacja dźwięku a nie matematyka ![]() Ostatnia płyta AC/DC jest oparta o SM57,nagrywano na nim i wokale i gitary i większość bębnów i coś jeszcze,nie pamiętam już. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Mateusz - 07-30-2010 ale ja mowie jak ja preferuje - nikomu nic nie kaze ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - JA_cek - 07-30-2010 Osobiście do stopy wolę AKG D112 - bez racjonalnych przyczyn ![]() SM58 wiadomo, dobry mikrofon, choć warto też poszukać gdzie indziej, bo może dany głos lepiej zabrzmi na innym - nie bójmy się eksperymentów. Na Overheady najbardziej mi się podoba Zenek e914. Gitara... próbowałem ostatnio takiego myku: przy paczce sm58, a jakieś półtora metra dalej pojemnik (akurat miałem akg c3000 bodajże). Efekt dość ciekawy, ale uwaga na fazę, bo może zrobić się kupa ![]() ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Pufex - 07-30-2010 No dobrze, a gdyby chcieć nagrać bas mikrofonem, to który jest ok? RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - JA_cek - 07-30-2010 Fajną kombinację widziałem taką: Mik do stopy przy 15tce i SM57 przy gwizdku, do tego jeszcze sygnał z DiBoxa ![]() RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Mateusz - 07-30-2010 do basu podobaja mi sie najbardziej akd d112, shure sm57, sennheiser md 421, akg d3400. A niedługo wrzucę próbki RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Pufex - 07-30-2010 (07-30-2010, 01:32 PM)JA_cek napisał(a): Fajną kombinację widziałem taką: Mik do stopy przy 15tce i SM57 przy gwizdku, do tego jeszcze sygnał z DiBoxa I co - brzmienie było warte takich kombinacji? |