![]() |
Analog czy cyfra? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Analog czy cyfra? (/thread-3048.html) |
Analog czy cyfra? - bunialski - 02-01-2013 Ciekaw jestem opinii ekspertów na tytułowe pytanie. Poniżej artykuł związany z tematem: http://recordinghacks.com/2013/01/26/analog-tape-vs-digital/ RE: Analog czy cyfra? - zakwas - 02-01-2013 Pytanie typu: "lewa czy prawa?" RE: Analog czy cyfra? - bunialski - 02-01-2013 W sensie politycznym? ![]() ![]() Nie no pytanie jest dość istotne. Chce usłyszeć za i przeciw. Są sample w artykule, i szczerze mówiąc praktycznie nie słyszę różnicy przy gitarze basowej. Może mam gówniane głośniki. RE: Analog czy cyfra? - zakwas - 02-01-2013 Szczerze mówiąc, to nie chce mi się zdzierać klawiatury, nie słuchałem sampli z linka, ale słowo klucz to dla mnie: "KONTEKST". RE: Analog czy cyfra? - bunialski - 02-01-2013 (02-01-2013, 10:24 PM)zakwas napisał(a): Szczerze mówiąc, to nie chce mi się zdzierać klawiatury, nie słuchałem sampli z linka, ale słowo klucz to dla mnie: "KONTEKST". Toś się Pan wysilił... Jak na dział dzielnica studyjna temat wydaje mnie się dość podstawowy. Rozumiem że tak oczywisty że szkoda klawiatury hehe. RE: Analog czy cyfra? - Kowal - 02-01-2013 Za trudne pytanie ![]() Poważnie. RE: Analog czy cyfra? - zakwas - 02-01-2013 (02-01-2013, 10:27 PM)bunialski napisał(a):(02-01-2013, 10:24 PM)zakwas napisał(a): Szczerze mówiąc, to nie chce mi się zdzierać klawiatury, nie słuchałem sampli z linka, ale słowo klucz to dla mnie: "KONTEKST". A co tu się wysilać? Toż to kolejna dyskusja typu z płytką czy bez... ![]() RE: Analog czy cyfra? - domelius - 02-01-2013 (02-01-2013, 09:56 PM)bunialski napisał(a): W sensie politycznym? prawdę Ci powie tylko gramofon RE: Analog czy cyfra? - bunialski - 02-02-2013 (02-01-2013, 11:02 PM)zakwas napisał(a):(02-01-2013, 10:27 PM)bunialski napisał(a):(02-01-2013, 10:24 PM)zakwas napisał(a): Szczerze mówiąc, to nie chce mi się zdzierać klawiatury, nie słuchałem sampli z linka, ale słowo klucz to dla mnie: "KONTEKST". Czyli cyfra bo i łatwiej i taniej ![]() RE: Analog czy cyfra? - Mateusz - 02-02-2013 Kolejna bezsensowna dyskusja rozpiczęta przez P. Bunialskiego na którą nie ma odpowiedzi bo i tak wie swoje ![]() RE: Analog czy cyfra? - groza - 02-02-2013 Z moich niewielkich doświadczeń: Nagranie - cyfra. Miks - analog. I wszyscy są happy ![]() RE: Analog czy cyfra? - bunialski - 02-02-2013 (02-02-2013, 10:45 AM)Mateusz napisał(a): Kolejna bezsensowna dyskusja rozpiczęta przez P. Bunialskiego na którą nie ma odpowiedzi bo i tak wie swojeTo po ch... się odzywasz jak bezsensowna. Ja nie wiem tylko się pytam, To moje stwierdzenie że nie ma różnicy, to była ironia na bezsensowne porównanie do płytki. Ile rzeczy nagrywałeś w analogu Panie cwaniaku? Pytam ludzi doświadczonych w nagrywaniu obiema metodami a nie specjalistów od paździerzy. RE: Analog czy cyfra? - Majek - 02-02-2013 Analog czy cyfra? Odp. Dobry realizator! On sam zrobi swoją robotę na poziomie na tym, na czym będzie mu bardziej wygodnie i wg własnych preferencji. A rezulaty mogą być i w jednym, i w drugim przypadku na najwyższym poziomie. Obecnie wiele projektów szczyci się, że nagrywali na analogach, bo to jest modne i marketingowo ponoć działa. I co z tego jak wielu przypadkach efekt jest słaby... RE: Analog czy cyfra? - Burning - 02-02-2013 i Majek chyba podsumował: cyfra jest wygodniejsza, analog jest "cieplejszy" i ma inną dynamiką.. za to więcej szumów. To trochę jak wybór precel czy jazzbass - po prostu zależy czego szukamy. Dobry realizator ukręci dobry sound na każdej z tych opcji - kiepski spieprzy i na jednym, i na drugim ![]() RE: Analog czy cyfra? - bunialski - 02-02-2013 (02-02-2013, 12:00 PM)Majek napisał(a): Analog czy cyfra? Dobry realizator wiadomo, warunek konieczny. Jednakże to raczej zespół decyduje jaką metodą będzie chciał się nagrać, jeśli jest w ogóle możliwość nagrywki na taśmę. Przynajmniej ja ustawiając się na sesję nagraniową w dobrym studiu dostaję wybór, jeszcze się nie spotkałem z tym żeby realizator powiedział np "musimy nagrać na taśmie". Słyszałem o metodzie nagrywania w cyfrze i wrzucaniu tego później na taśmę. Tylko nie wiem na jakim etapie się to robi, miksu, masteringu? Nie wiem na czym to do końca polega, dlatego drążę temat. |