![]() |
Przytłumiona struna E - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Przytłumiona struna E (/thread-5675.html) Strony:
1
2
|
Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 Panowie, problem bardzo dziwny, Mateusz już mi trzy razy mówił, żebym nie grał na sucho, ale ja dalej swoje ![]() Mianowicie przy graniu unplugged struna E jest zdecydowanie bardziej matowa od reszty. Decha wibruje normalnie, na wzmaku wszystko się (mniej więcej) zgadza. Zamiana kowadełek i kluczy miejscami nic nie dała. Siodełko dawno wymienione na mosiężne. Jakieś pomysły gdzie dalej szukać? Kieszeń gryfu jest cacy. Sprzęcik to Fernandes BXB 75 EDIT: Struna A założona w miejsce E działa tak jak trzeba. Piłować kowadełko na mostku? RE: Przytłumiona struna E - Bolem - 08-30-2014 (08-30-2014, 04:37 PM)Rumcayz napisał(a): EDIT: Struna A założona w miejsce E działa tak jak trzeba. Piłować kowadełko na mostku? Struna E założona na miejsce A działa? Oczywiście próbowaleś innych strun? RE: Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 E założona na A dużo lepiej. Ofc to już któryś zestaw strun na których jest ten sam problem tapnięte z SXS now Free RE: Przytłumiona struna E - Kempes - 08-30-2014 Może wymiana siodełka na nowe z delikatnie mniejszym rowkiem na E by pomogła? RE: Przytłumiona struna E - przemak - 08-30-2014 Tak sobie myślę, że jeżeli struna A w tym miejscu działa, to rowki są za małe? RE: Przytłumiona struna E - ytrewq - 08-30-2014 Może to być jeszcze kwestia drewna (jakaś częstotliwość znosi się ze struną założoną w tym miejscu). RE: Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 Siodełko było wymieniane na mosiężne. Wygląda mi na dobrą wielkość rowka, zresztą kiedyś w Spectorze w rowku pod .145 grałem na .130 i działało. Przemak- za małe nie są, E złożona na A działa. Obawiam się że to może być coś z drewnem, tylko jak to sprawdzić? I czy to może być aż taka różnica na 1cm przesunięcia? tapnięte z SXS now Free RE: Przytłumiona struna E - ytrewq - 08-30-2014 To tak jak w drugą stronę. Ile słyszałeś basów z głuchą najgrubszą struną (niezależnie od założonego kpl)? RE: Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 Jednego- thunderbirda, ale tam wszystkie były głuche ![]() EDIT: Zreszą cholera, A nastrojona do E działa. Więc nie wiem na ile to mogą być częstotliwości, a na ile coś innego ;/ tapnięte z SXS now Free RE: Przytłumiona struna E - mazdah - 08-30-2014 A na piecu wszystko się wszystko zgadza, czy nie? RE: Przytłumiona struna E - bratekr - 08-30-2014 Miałem podobnie, ale problem rozwiązałem nawijając całą strunę na klucz, przy czym zwoje szły w dół (ostatni, "dostrajający" zwój był przy samej bazie klucza). Struna jest mocniej dociśnięta do siodełka i problemu z muleniem nie stwierdzono. Może to jest metoda. RE: Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 Na piecu na pewno zgadza się to wszystko bardziej niż z dechy, ale jak teraz pograłem to da się słyszeć, że delikatnie ta struna odstaje. Nie ta górka tapnięte z SXS now Free RE: Przytłumiona struna E - mazdah - 08-30-2014 Spróbuj metody tejże: (08-30-2014, 08:44 PM)bratekr napisał(a): Miałem podobnie, ale problem rozwiązałem nawijając całą strunę na klucz, przy czym zwoje szły w dół (ostatni, "dostrajający" zwój był przy samej bazie klucza). Struna jest mocniej dociśnięta do siodełka i problemu z muleniem nie stwierdzono. Może to jest metoda.a jeśli nic nie da, to spróbuj się tym nie przejmować. Tak jak to mawiam często Saimonowi - chcesz żeby wszystkie dźwięki równo brzmiały? Kup syntezator ![]() RE: Przytłumiona struna E - ytrewq - 08-30-2014 Kup inny bas. RE: Przytłumiona struna E - Rumcayz - 08-30-2014 Sam se kup inny bas ![]() tapnięte z SXS now Free |