Liczba postów: 419
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
13# P-Bass Fanclub (Dimavery Precision Fretless Omen Custom Green&Yellow )
Liczba postów: 3856
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(04-07-2011, 10:58 AM)wahrocker napisał(a): SUVV - oni te Skyline w USA składają?
skyline są z tego co wiem produkcji indonezyjskiej/koreańskiej, tak jak g&le tribute
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 1262
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
04-07-2011, 01:55 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2011, 02:15 PM przez SUVV.)
Wah, Bolem... Korpusy i gryfy serii skyline są robione (wycinane i lakierowane) obecnie w Indonezji natomiast składane i uzbrajane do końca są w Chicago, USA. W Chicago też wykańczane, plek'owane, regulowane, strojone i wysyłane do dystrybutorów.
Gdyby były od podstaw do końca robione tak jak G&L Tribute to byłyby w cenach G&L (uprzedzam, że GL to zacne wiosła i na mojej liście oczekujących jest Tribute l2500 - żeby się nikt nie czepiał). Niestety/stety jest w Laklandach skyline trochę pracy rąk amerykańskich co wpływa na cenę.
Proszę nie siać popeliny jak się nie jest do końca w temacie.
Dziękuję za uwagę
...mO_Om...
Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Liczba postów: 401
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
(04-07-2011, 01:55 PM)SUVV napisał(a): Wah, Bolem... Korpusy i gryfy serii skyline są robione (wycinane i lakierowane) obecnie w Indonezji natomiast składane i uzbrajane do końca są w Chicago, USA. W Chicago też wykańczane, plek'owane, regulowane, strojone i wysyłane do dystrybutorów.
Gdyby były od podstaw do końca robione tak jak G&L Tribute to byłyby w cenach G&L (uprzedzam, że GL to zacne wiosła i na mojej liście oczekujących jest Tribute l2500 - żeby się nikt nie czepiał). Niestety/stety jest w Laklandach skyline trochę pracy rąk amerykańskich co wpływa na cenę.
Proszę nie siać popeliny jak się nie jest do końca w temacie. 
Dziękuję za uwagę 
A jak jest z drewnem? Dalej amerykanskie?
Reputacja:
1
Zadałeś bardzo trudne pytanie, na które nie jestem w stanie odpowiedzieć  Wysłałem wiadomość do Leo z pytaniem o drzewo...sam jestem ciekaw...
...mO_Om...
Liczba postów: 3856
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(04-07-2011, 01:55 PM)SUVV napisał(a): Wah, Bolem... Korpusy i gryfy serii skyline są robione (wycinane i lakierowane) obecnie w Indonezji natomiast składane i uzbrajane do końca są w Chicago, USA. W Chicago też wykańczane, plek'owane, regulowane, strojone i wysyłane do dystrybutorów.
czyli np http://allegro.pl/lakland-skyline-44-02-...72900.html jest produkowany w ten sam sposób?
Właśnie od tego jest forum-człowiek cały czas się uczy
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
04-07-2011, 03:26 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2011, 03:26 PM przez thot.)
Z tego co mi wiadomo drewno pochodzi z USA, ale pewny nie jestem.
Czekamy wypowiedz Leona
Liczba postów: 16401
Reputacja:
3
W sumie, to mocno bez sensu. Drewno do Azji, potem wycinanie, lakierka itp, potem znowu USA. Koszty przewiezienia w te i we wte są tak małe?
Gram na nerwach.
Reputacja:
1
04-07-2011, 03:30 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2011, 05:28 PM przez SUVV.)
Tak drogi kolego... Korpus i gryf przyleciały w kontenerze, zostały one do "kupy" zebrane, poskładane, wyregulowane... doliczone 50% wartości i wysłane w świat
Mi osobiście te 50% nie przeszkadza bo wiem, że przeszło to przez ręce składającego w usia i g**** by nie wypuścili. Zresztą, trochę laklandów przez moje nieumiejętne, nieogarnięte ręce przeszło i kiepskiego egzemplarza nie trafiłem - o czymś to świadczy.
Miklo - nie wiem czy tak jest, dostane maila to napiszę co i jak. Natomiast czy to opłacalne? w pojedynczych sztukach z pewnością nie, natomiast przy kilku kontenerach towaru do obrobienia? bardzo opłacalne...
Edytarobidobrze:
Sytuacja wygląda następująco:
Według uzyskanych informacji korpusy i gryfy serii Skyline są wykonywane w Indonezji z drewna pochodzenia "overseas" czyli z pewnością nie amerykańskiego. Tak jak pisałem drewno jest określone klauzulą i musi spełniać odpowiednie wymagania, nie ważne skąd pochodzi. Z tego co się dowiedziałem wielu większych producentów zaopatruje się w drewno w krajach Azji i okolic  i to powszechna sytuacja...
W zależności od partii i zamówienia bas przychodzi niekompletny lub w częściach do Chicago gdzie:
1. rozbierany jest na części, przeglądany pod względem detali i dopieszczany, progi poddane kontroli i szlifowi, potem "plek", składanie do kupy, wyposażane w pickupy i/lub preamp (made in USA), setupowane, strojone, po raz kolejny poddawane kontroli, czyszczone i pakowane,
2. części przeglądane pod względem detali i dopieszczane, progi poddane kontroli i szlifowi, składanie do kupy, potem "plek", wyposażane w pickupy i/lub preamp (made in USA), setupowane, strojone, po raz kolejny poddawane kontroli, czyszczone i pakowane.
...mO_Om...
Liczba postów: 14517
Liczba wątków: 38
Reputacja:
3
Liczba postów: 4767
Liczba wątków: 17
Reputacja:
1
Gdyby wstawić takie pomarańczowe przystawki... ale byłby szpan
Liczba postów: 16401
Reputacja:
3
(04-07-2011, 03:30 PM)SUVV napisał(a): Sytuacja wygląda następująco:[/u]
Według uzyskanych informacji korpusy i gryfy serii Skyline są wykonywane w Indonezji z drewna pochodzenia "overseas" czyli z pewnością nie amerykańskiego. Tak jak pisałem drewno jest określone klauzulą i musi spełniać odpowiednie wymagania, nie ważne skąd pochodzi. Z tego co się dowiedziałem wielu większych producentów zaopatruje się w drewno w krajach Azji i okolic i to powszechna sytuacja... W tych samych fabrykach wg tego samego przepisu są robione Ibki, Corty, Yamahy, G&Le itp  Nie wiem, czy w pozostałych wypadkach sprzęty wracają do macierzy, czy od razu do sklepu z Azji jadą...
Gram na nerwach.
Reputacja:
1
04-07-2011, 05:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2011, 05:48 PM przez SUVV.)
Tak jak napisałem Leo przedstawił mi proces budowy i składania u nich w manufakturze.
Słyszałem nawet, że wielkie firmy na F, S itp. też zaopatrują się w drewno wysokiej jakości pochodzenia azjatyckiego  Wcale się nie dziwię... jakby tak rżnął tylko hamerykańskie drewno to w USA byłyby na dzień dzisiejszy tylko sadzonki albo palmy
...mO_Om...
Liczba postów: 2409
Liczba wątków: 10
Reputacja:
2
Ludzie, nie popadajmy w paranoję. Co za różnica gdzie rośnie drzewo ? Zaraz dojdziemy do zgubnego wpływu stężenia CO2 w powietrzu danego kraju na brzmienie instrumentu. O ile drewno będzie dobrze wysezonowane to ja mam w dupie czy ścieli je w Polsce, USA, Szwajcarii czy Chinach...
Liczba postów: 401
Reputacja:
1
W takim razie sie troche pozmienialo z tym drewnem. Zrobilem maly research i znalazlem, ze koreanskie modele byly robione z drewna przywozonego z USA:
"The wood comes from North America, but Koreans cut it, paint it and apply the frets and strings; the electronics are installed back in Chicago."
Caly artykul tutaj:
http://www.forbes.com/forbes/2004/0705/140_print.html
|