Absolutnie wszystko o STRUNACH
a paka nie ma ich skąd ściągnąć w jakichś normalnych cenach? Smile
Odpowiedz
Patrzyłem w USA, i uwaga... kosztują 116USD O_O. Nawet Thomastiki wymiękająWink

Także mogę ciągnąć, ale z thomannaWink
Odpowiedz
No przeca ze złota te sznurki to co się dziwita chopy, że tak drogu Tongue
Odpowiedz
kurde mobliby wymyslec maszynke, co by rozwijala stare struny (owijki od preta). Kazda owijke wraz z rdzeniem sama czyscila i potem na nowo nawijala owijke na rdzen. dalbym nawet 1000zl za takie cos:p w zasadzie jakby caly brud ze struny wyciagnac i odtluscic to by grala jak nowa. ten syf wdziera sie miedzy owijke do wnetrza struny i tam jest problem.
Odpowiedz
Tylko jak miałbyś taką maszynkę to trochę bez sensu byłoby starą owijkę używać. Kupiłbyś drutu na metry po taniości i byłyby zupełnie nowe struny Smile
A zużycie strun to nie tylko brud, ale też wielokrotne rozciąganie i ściskanie materiału. Na pewno ktoś, kto w biednych czasach studenckich praktykował wielokrotne zabiegi odświeżające wie doskonale, że po którymś tam razie niby struna jest czysta, niby odzyskuje trochę dzwona, ale pod palcem zachowuje się jak gumka od majtek, jest mniej sprężysta a przez to i brzmi znacznie gorzej.

Z tego wniosek... trzeba otworzyć fabrykę strun Big Grin
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
Słowem nowe sznurki od czasu do czasu kupić trzeba niestety :/ btw jak ta jabba sie sprawuje pecu ? Wink

EDIT: albo i tak Pecu Wink
Odpowiedz
A odgniecenia od progów to pies? Nie mówiąc o przetarciu kostką...
Odpowiedz
no wiadomo, po pol roku odgniecenia juz sa nie do przyjecia -struny brzecza i nie stroja. ale jakby tak co 2 tyg struny przepuscic przez taka maszynke, albo jak pecu pisal samemu robic sobie struny:d potem tylko odpowiedniego drutu hurtowo dokupowac
Odpowiedz
(05-30-2011, 05:33 PM)jb90 napisał(a): btw jak ta jabba sie sprawuje pecu ? Wink

Doskonale, kupiłem Jazz Bassa od Mateusza i ją sprzedaję Smile
Choć chętnie bym sobie zostawił, jest inna niż klasyczny JB. Ale finanse nie pozwalają...
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
Marzę od dawna o komplecie roundów strings of zodiac +20 to all, które były by niezniszczalne... niestety, póki co nie znalazłem :/

Czyszczenie dużo daje, im lepsze struny tym więcej, bez tego musiałbym kupować nowe struny raz na 2 tygodnie. Niestety tak jak piszecie - wgniecenia i powolne rozciąganie się powodują, że drucik po prostu przestaje stroić pomimo menzury ustawionej i robi się gumowaty i z czasem rehabilitacja daje coraz mniej.
Odpowiedz
Pany chciałem zapytać o sznurki DR Neon - jakie są manualnie ? twarde, miękkie ? da się na nich grać kostką czy tylko paluchy wchodzą w grę ? A może szukać (nie szukać Tongue) innych powlekanych sznurków ?
Odpowiedz
Pierwsze wrażenia na temat kompletu 45-105 Ken Smith Burner nickel (dzięki Paka!) Confusedtruny są miękkie, wrażliwe na artykulacje, dość ciemne (dla mnie to akurat zaleta), ze szlachetną górką, bardzo punktowym środkiem i czystym dołem. Zobaczymy jak będzie z trwałością. Może kiedyś skrobnę jakąś większą reckę Wink.
"...Slam that bass and make it sing
Give those strings that rip 'n zing..."

GMR Tribal 5 NTB Custom -> Laboga Cables->Eden WT400 plus-> TC Electronic RS 210
Odpowiedz
(05-31-2011, 02:58 PM)piekut51 napisał(a): Pierwsze wrażenia na temat kompletu 45-105 Ken Smith Burner nickel (dzięki Paka!) Confusedtruny są miękkie, wrażliwe na artykulacje, dość ciemne (dla mnie to akurat zaleta), ze szlachetną górką, bardzo punktowym środkiem i czystym dołem. Zobaczymy jak będzie z trwałością. Może kiedyś skrobnę jakąś większą reckę Wink.

Rock Masters są zacne - spadek metaliczności po miesiącu, ale dalej przyjemnie brzmią. Bliżej im do niklowanych, ewentualnie hybryd. Mają przyjemny nisko środek. Nie aż tak mocny atak jak taperowane, ale za to są trwalsze i dłużej trzymają ustawioną raz menzurę.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Pany znalazłem na necie artykuł w którym jest trochę o sprzecie mojego basowego idola Johna Deacona. Podobno oprócz flatów Rotosoundowych używał jeszcze RotoSound - Superwound 606 & 707 (te struny nie są chyba już produkowane - czy to jest odpowiednik dzisiejszych SwingBassów ?)
Odpowiedz
Przeprowadziłem dziś eksperyment z praniem strun- dodałem odplamiacza Ariel. Ale się syfu posypało, stukam strunami o umywalkę a tam jakieś czarne gluty wyskakują. Jak przepłuczę i przesuszę to zdam raport jak brzmią.

[Obrazek: 200_2523521784c7e37a714196.jpg]

O coś takiego ten odplamiacz. Dałem trochę tego + odrobinę proszku do prania, 2x480 sekund i 1x260 z czystą wodą. Wysuszyłem, pojawiła się taka jakby delikatna rdza (w dosłownie kilku miejscach), ale struny brzmią super. Szklaneczka, ładnie brzmi E, ogólnie chyba najbardziej skuteczna metoda jakiej do tej pory próbowałem.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 26 gości