Zdjęcia Sprzętu!
(09-20-2012, 02:50 PM)Igorro napisał(a): A po co ta rampa ?
Po kolana Big Grin
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj Wink

Odpowiedz

Wyrównuje atak, bo palce nie wpadają Ci pod struny.. Gary Wilis to dobrze tłumaczy:

http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...eramp.html
Odpowiedz
Ja też nie uważam ramp Wink Jak masz gładki pickup bez nadmiernie wystających magnesów albo w ogóle to masz "ogranicznik" Wink Zresztą to kwestia techniki Wink nie wkłada się głęboko paluchów pod sznurki i gra basgitara Big Grin
No chyba, że od nowości bas ma rampę (jak w Ibku Willisa) no to ok, ale ja bym nie wiercił dziur na kawałek drewienka między pickupy Wink
Odpowiedz
(09-20-2012, 03:06 PM)jb90 napisał(a): Ja też nie uważam ramp Wink Jak masz gładki pickup bez nadmiernie wystających magnesów albo w ogóle to masz "ogranicznik" Wink Zresztą to kwestia techniki Wink nie wkłada się głęboko paluchów pod sznurki i gra basgitara Big Grin
No chyba, że od nowości bas ma rampę (jak w Ibku Willisa) no to ok, ale ja bym nie wiercił dziur na kawałek drewienka między pickupy Wink
Przecież rampa nie musi być przykręcana.
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj Wink

Odpowiedz
Ale taki sobie singiel jest węższy niż dwa palce którymi się najczęściej gra Wink I o ile w Musicmanie czy czymś z dużym humbem to nie ma sensu, tak w jazzie jak najbardziej Wink

Odpowiedz
Zwykle montuje się ją na taśmę dwustronną. Wilis pokazuje jak zrobić rampę do jazzbassa tu:

Odpowiedz
(09-20-2012, 01:52 PM)Krulik napisał(a): [Obrazek: dsc01280y.jpg]

Mój Geddy Lee z własnoręcznie robioną rampą. Ależ on fajnie gra. Smile

Bardzo ładny bas i dobre wykonanie, ale taka rampa najbardziej zawodowo prezentowałaby się w tym basie, gdyby zrobić ją z identycznego plastiku jak gałki potencjometrów. Czarna i gładka (tak jak wykonywane są thumbresty).
Odpowiedz
(09-20-2012, 03:06 PM)jb90 napisał(a): Ja też nie uważam ramp Wink Jak masz gładki pickup bez nadmiernie wystających magnesów albo w ogóle to masz "ogranicznik" Wink Zresztą to kwestia techniki Wink nie wkłada się głęboko paluchów pod sznurki i gra basgitara Big Grin

Jedyne dziury jakie musiałem wywiercić, to te w rampce Smile. Wykorzystałem śruby od pickupów - kupiłem dłuższe śruby niż te, którymi przetworniki są wkręcone w deskę i tak przymocowałem rampę. Całkowicie bezinwazyjnie, zdejmuje się w minutę Wink

(09-20-2012, 03:25 PM)OMSON napisał(a): Bardzo ładny bas i dobre wykonanie, ale taka rampa najbardziej zawodowo prezentowałaby się w tym basie, gdyby zrobić ją z identycznego plastiku jak gałki potencjometrów. Czarna i gładka (tak jak wykonywane są thumbresty).

Dzięki za dobre słowo! Co do plastiku - myślałem o tym, ale nie mam zupełnie żadnych narzędzi do cięcia takich materiałów, a z drewnem był zdecydowanie mniejszy problem (piła, wiertareczka, papier ścierny, lakier bezbarwny i jest Smile)
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Odpowiedz
(09-20-2012, 03:46 PM)Krulik napisał(a): Dzięki za dobre słowo! Co do plastiku - myślałem o tym, ale nie mam zupełnie żadnych narzędzi do cięcia takich materiałów, a z drewnem był zdecydowanie mniejszy problem (piła, wiertareczka, papier ścierny, lakier bezbarwny i jest Smile)

Jest sporo firm specjalizujących się w laserowym wycinaniu. Mógłbyś wybrać taką, co handluje pleksiglasem (wiem, że dostępny jest również w kolorze czarnym). W zasadzie kwestia rozbija się o wykonanie projektu 1:1 w jakiejś wektorówce. Koszt też byłby rozsądny.
Odpowiedz
(09-20-2012, 03:05 PM)herp napisał(a):

Wyrównuje atak, bo palce nie wpadają Ci pod struny.. Gary Wilis to dobrze tłumaczy:

http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...eramp.html

Dzięki Smile Na serio nie wiedziałem. Nawet sądzę , że mnie by to raczej przeszkadzało. Zawsze opieram lapę o most.
Ale ja tam gram takie bluesowe plumkania , więc może mi się wydaje.

Odpowiedz
(09-20-2012, 04:15 PM)Igorro napisał(a): Dzięki Smile Na serio nie wiedziałem. Nawet sądzę , że mnie by to raczej przeszkadzało. Zawsze opieram lapę o most.
Ale ja tam gram takie bluesowe plumkania , więc może mi się wydaje.

No to robisz niezły strzał, jak spod mostu Wink
Odpowiedz
Ja bym chciał rampkę, ale w G&Lu nie ma na nią miejsca, więc po wsze czasy nie będę umiał grać. Na szczęście plumkam bluesowo tylko czasem - jak Igor, tylko gorzej - to nikt z tego powodu nie umrze.
Gram na nerwach.
Odpowiedz
gdybym wiedzial, ze trzeba miec rampe, to juz umialbym grac Smile
a tak serio, to ciekaw jestem czy by mi sie przydala, jak tak
analizuje swoja gre, to raczej nie mialaby zastosowania. chyba...
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko  ! !
http://www.facebook.com/illharmonix
https://www.facebook.com/yourgrooveservice/
lubie grac zle
Odpowiedz
Stary, nowiuśki nabytek Wink

[Obrazek: c8f4d5b4151fa8bcmed.jpg]
Odpowiedz
Paweł kurna. Najsampierw jazza pociąłeś na GMRa, grałeś na MarkBassie, a teraz nagle taki mega klasyczny forumowiec: SWR, jazz. Co jest? Może jeszcze płytkę zdjąłeś z jazza? Wink
Gram na nerwach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 61 gości