Efekty, Pedalboardy - zdjęcia, testy, opinie
(11-03-2012, 10:21 PM)Burning napisał(a): mam TSa i nie o to chodzi :S

No dokładnie. Tutaj trzeba zawalczyć o drugą gitarę a nie kombinować z basem. Burn - pożycz od kogoś ABY i nie będzie problemu - sam rozumiesz Emotka_2755
Odpowiedz
robiłem taki trick.. ale Marshall średnio daje radę z jazzbassem Tongue
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

3:05 co to?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(11-04-2012, 12:44 AM)Burning napisał(a): robiłem taki trick.. ale Marshall średnio daje radę z jazzbassem Tongue

Mnie chodziło o ABY dla gitarzysty, a nie żeby splitować sygnał z basu...
(11-04-2012, 12:51 AM)Bolem napisał(a):

Alembic?
Odpowiedz
(11-03-2012, 07:45 PM)Burning napisał(a): to właśnie budzi moją obawę.. dlatego "zastanawiałem się", ale raczej skłaniam się ku jakiemuś "dopalaczowi"

A może jednak bass i ABY switch,jeden tor na Ampega ,drugi na preamp DHA i z DHA bezpośrednio w linię.DHA ma wyjście liniowe,dwa kanały i dwie lampySmile...Ukręcisz co będziesz chciał.Pytanie na kiedy i gdzie jest Tobie to potrzebne.Jakby co ABY tez mam i mogę to podesłać.
Minus takiego rozwiązania może polegać na tym ,że ABY zmniejszy Ci sygnał na wejściu do Ampega a nie wiem w jakim stopniu wykorzystujesz w nim gain i czy jest zapasSmile...
Odpowiedz
burning

a jak zapatrujesz się na opcję zmiksowania przesterowanego i czystego basu?
Najlepsze zwierzątka domowe to rybki. Nie szczekają, nie drapią, błota nie naniosą, nie chrapią, a jakby co, to zagrycha pod ręką.
Odpowiedz
To ja właśnie proponuję coś takiego...
Odpowiedz
Napisałeś to w sposób zbyt skomplikowany na mój prosty umysł Smile
Najlepsze zwierzątka domowe to rybki. Nie szczekają, nie drapią, błota nie naniosą, nie chrapią, a jakby co, to zagrycha pod ręką.
Odpowiedz
Dwa tory:na jednym Ampeg ,na drugim lampowy preamp DHA wpiety bezpośrednio w linię.Jeden czysty,drugi przesterowany,do wyboruSmile...przecież to nie rachunek całkowyWink
Odpowiedz

Reverse delay, zwykły delay, jakiś big muff i kaczka ?
EDYTA: jednak nie big muff, chyba że puszczony na dwa tory z czystym.
Odpowiedz
(11-04-2012, 07:17 AM)sokolasty napisał(a): burning

a jak zapatrujesz się na opcję zmiksowania przesterowanego i czystego basu?

(11-04-2012, 07:25 AM)dr_kciuk napisał(a): To ja właśnie proponuję coś takiego...

Panowie - ale brzmienie to nie wszystko. Wink W gęstym death metalu bardzo duże znaczenie mają gitary - dużo większe niż bas, bo wychodzą na czoło razem z bębnami. Jeśli to Burn użyje ABY a nie gitarzysta, kierując sygnał do gitarowego stacka, otrzyma (umownie) drugą gitarę i byłoby ok... Problem polega na tym, że Burn nie gra gęsto z gitarami zagrywek 16-kowych. Jak sobie wyobrażacie dwie gitary, gdzie jedna gra 8-ki (Burn) druga 16-ki (gitarul)? Big Grin Zrobi się bałagan i mało selektywny "cios"...
Z gitarami jest tak, że nawet taki niuans jak uderzenia kostki w tym samym kierunku (obydwaj gitarzyści) mają bardzo duży wpływ na ostateczną czytelność gry i tzw "kopa", a Wy proponujecie (nie wiem czy świadomie, czy nie), żeby na gęstych przebiegach grały w ogóle inaczej?

Problem ten poruszyłem wcześniej i wydawało mi się, że Burn podzielał moje obawy. Najmądrzej byłoby dać jednak ABY gitarzyście i niech on uzupełnia braki drugiego gitarzysty, zaś Burn niech gra swoje jak dotychczas. Wszystko to IMHO oczywiście - Burn i tak zrobi jak uważa...
Odpowiedz
(11-04-2012, 09:50 AM)mazdah napisał(a):

Reverse delay, zwykły delay, jakiś big muff i kaczka ?
EDYTA: jednak nie big muff, chyba że puszczony na dwa tory z czystym.

glownie chodzilo mi o to "reverse delay", dzieki
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
Burn pytał o dopałkę do basu...zaproponowałem dwa tory dla basu z uzyciem Dha....a czy to siądzie w jego muzie to On sam najlepiej będzie wiedział....ja bym się nie bał eksperymentuSmile...a z drugiej strony jak ten bas w defie taki mało istotny to może niech Burn weźmie gitarę do reki i gra szesnastkamiWink
Odpowiedz
OMSON: ABY dla gitarzysty odpada - zazwyczaj pod solo gitara rytmiczna i bas jadą to samo
dr_kciuk: rozważam zagranie tego gigu kostką...

i chyba mam proste rozwiązanie - poproszę o SM57 do paczki Smile
mój sound sam z siebie jest dość brudny, linia + mik może zrobić robotę
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Przyszło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie,które fajnie się sprawdza.Preamp między gitarę a ampega.Preamp lekko dopalić na czystym kanale na płasko,bez strat w dole i puścić w linię.A ampega dopalonego preampem przygruzić mocniej zebrać z paczkiSmile.U mnie działałoSmile
Jak się zdecydujesz to szczegóły możemy omówic na PW.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 30 gości