Przykłady zajebistego brzmienia basu
Odpowiedz
(12-12-2012, 06:36 PM)wahrocker napisał(a):

Zajebiście! Miałem SFT i nie przypadł mi do gustu... Tutaj mi się podoba (to zasługa charakteru czystego basu IMHO) Smile
Odpowiedz
(12-13-2012, 12:14 AM)OMSON napisał(a):
(12-12-2012, 06:36 PM)wahrocker napisał(a):

Zajebiście! Miałem SFT i nie przypadł mi do gustu... Tutaj mi się podoba (to zasługa charakteru czystego basu IMHO) Smile

SFT czy kopię?

Bo to IMHO robi sporą różnicę.
Odpowiedz
Wdg mnie też robi dużą różnicę. Porównywałem mój fuzz od Pinia z oryginałem i kopia gra lepiej Wink
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz

Jakoś tak od 4:13.
Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=PrNuSK-dPoc
[Obrazek: masthead.jpg]

Dużo sprzętu - mało talentu Emotka_2403
Odpowiedz
Bjarni: nie, zmulone dla mnie, drive jakiś taki czerstwy, bez dynamiki.. no i ginie w miksie, gdy wchodzi więcej niż wypuszczone strunki i kiepsko nagrane gary. Na wypuszczeniach jeszcze ok, ale gdy robi się gęściej, to z basu zostaje zupa. Słychać, że gra, ale nie co gra.

porównaj z soundem Titusa z linku JAACy.

albo z tym (mimo, że youtube tragicznie tnie jakość na tej doskonale zrealizowanej płycie):
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Czasem bas ma ginac w miksie, zlewac sie i byc nieslyszalny. Zwroc uwage na to, ze to dosc garazowe jakosciowo nagranie... Wink
Mi sie to podoba, jako taki samotny przerywnik fajnie smiga, jest masywnie i ciezko.
Odpowiedz
(12-14-2012, 07:24 AM)Bjarni napisał(a): Czasem bas ma ginac w miksie, zlewac sie i byc nieslyszalny. Zwroc uwage na to, ze to dosc garazowe jakosciowo nagranie... Wink
Mi sie to podoba, jako taki samotny przerywnik fajnie smiga, jest masywnie i ciezko.

Zgadzam się z Tobą kolego. Gdyby w przytoczonym przez Ciebie przykładzie zabrać masę z podstawy basu, miks zrobiłby sie jazgotliwy, pozbawiony kopa w jaja. Poza tym Burn trochę przesadza z tym, że nie słuchać co gra bas... Wink

Tommy Gunn ma nieco inna logistykę miksu, tak samo jak Acrimony (jak dla mnie, to ostatnie to fail - moim zdaniem, nie tak powinien gadać bas w tego typie muzie). U Titusa ma to jaja. Podoba mi się zarówno charakter basu, jak i logistyka miksu (solówki są chujowo jazgotliwe tylko). Big Grin
Odpowiedz
Dokladnie. Bas nie musi zawsze miec wyraznego punktu, byc z przodu i mocno sie wybijac, to jest dobre w technicznym death metalu, w muzyce bardziej klimatycznej jest IMO lepiej jak rozlewa sie w tle, nadaje ciezaru i mocy, ale nie na zasadzie kopa w bebechy, a na zasadzie przygniatania powoli i nieublaganie Wink
Odpowiedz
Ja tam lubie taki bas np http://www.youtube.com/watch?v=WphyofgWOTc

Dla mnie nie musi byc na pierwszym planie, ale lubie jak slychac wiekszosc niuansow, napracujesz sie a potem ledwo cos slychac. Oczywiscie takie podejscie nie w kazdej muzyce przejdzie, no ale ja osobiscie lubie. Naszego R. Matuszaka tez zwykle slychac dobrze, a wg 'definicji' powinien robic mase pod gitary. Albo taki Nurhat Sensesli http://www.youtube.com/watch?v=IslfqSzTG9w
Odpowiedz
@Norko, myślę że bardzo Ci przypasuje tutejsze brzmienie basu: http://youtu.be/lSU9vIzFCzk
Już wrzucałem chyba ten link do wątku, ale moim zdaniem powinien być na każdej stronie. Świetnie brzmi ten precelek!
Odpowiedz
Ale buja!! Ja bym precla nie kupil, tym bardziej z flatami, ale w takim kontekscie chyba ciezko o lepsza opcje : ) Podziwiam opanowanie goscia, ze nie polecial z jakimis lickami.
Odpowiedz
podoba mi się! Mój do szpiku kosci zielony mózg odbiera ten numer, to wykonanie baaardzo pozytywnie. Co by nie powiedzieć, ale ta linia basu jest położona tak idealnie.. slina

Odpowiedz
norko, Bjarni:
Precel w SVT
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 35 gości