Liczba postów: 349
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
(09-14-2014, 08:41 PM)Husky napisał(a): ![[Obrazek: hofner-ct-violin-bass-sunburst-r.png]](http://www.beatlebassdealer.com/Hofner-Basses-2011/hofner-ct-violin-bass-sunburst-r.png)
![[Obrazek: 81972.jpg]](http://www.couponsrat.com/images/product/american-musical-supply/81972.jpg)
Pytanie do specjalistów, czy różnica brzmieniowa między tymi dwoma instrumentami będzie bardzo zauważalna? Jeśli tak, to jakie mogą wystąpić wyraźne różnice? 
Rożnica w brzmieniu jest, moim zdaniem na korzyść Violina, ale nieznaczna. Trochę większe pudło, więc trochę inaczej brzmi, ale elektronika w zasadzie taka sama. Club bass ma więcej górnego środka, albo bardziej "środek ciężkości" brzmienia jest nieco wyżej.
Oba brzmią super, instant retro.
Liczba postów: 4394
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Zależy mi na uzyskaniu brzmienia z takim jakby perkusyjnym atakiem, coś w stylu brzmienia z Moon Safari, które było z resztą nagrywane na Club Bassie. Jednak fascynacja Wielką Czwórką z Liverpoolu kieruje mój wybór na skrzypcówkę, zastanawiałem się czy mimo tych delikatnych różnic, instrument ten również zagada w taki sposób.
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0
Hammond L100 | Leslie 760
'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic
'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Reputacja:
0
Jakby co mam Violina w Poznaniu, mogę użyczyć na testy. Mam wersję HCT.
Atak tego typu da się na luzie na nim zagrać, to kwestia techniki gry, podobny atak da się na wielu instrumentach uzyskać. Hofner doda Ci do tego takie ciepło jak w Air. Często gram podobnym soundem, albo przynajmniej próbuje  Nieco lepiej sprawdza się wtedy Duesenberg Starplayer, ale jest też po prostu instrumentem z wyższej półki (cenowej i jakościowej).
Załóż flaty na EB-0, wsadź kawał pianki pod mostek i zobacz czy to czasem nie o to  Albo podnieś filc w rickenfackerze.
Reputacja:
0
EB-0 z gąbką pod mostem jest chyba najbliżej tego brzmienia, jednak on gra przeważnie dolnym środkiem, brakuje mu trochę tej górki która daje cały punch
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0
Reputacja:
0
No tak, pewnie przez jeden pickup i to w złym miejscu dla poszukujących ataku z górką  Jakby co gram trochę koncertów jesienią w różnych częściach kraju, będę miał ze sobą dwa basy hollowbody to możesz sobie obczaić. Jakby co - PW.
Reputacja:
0
09-17-2014, 09:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-17-2014, 09:51 PM przez Husky.)
(09-16-2014, 09:01 AM)hkub napisał(a): Załóż flaty na EB-0, wsadź kawał pianki pod mostek i zobacz czy to czasem nie o to 
https://soundcloud.com/siberianhusky-1/epi
Struny to stare roundy, gąbka do zmywania naczyń pod most i git 
Riff chyba zarąbany od Mroka
Liczba postów: 3015
Liczba wątków: 21
Reputacja:
10
Reputacja:
0
(09-17-2014, 09:49 PM)Husky napisał(a): (09-16-2014, 09:01 AM)hkub napisał(a): Załóż flaty na EB-0, wsadź kawał pianki pod mostek i zobacz czy to czasem nie o to 
https://soundcloud.com/siberianhusky-1/epi
Struny to stare roundy, gąbka do zmywania naczyń pod most i git 
Riff chyba zarąbany od Mroka 
A nie mówiłem? Brzmi ekstra. Trochę "zimno", hbody brzmią jakby "cieplej", ale to już tańczenie o architekturze - bardzo cool sound, dobre miejsce w mixie, może wzmacniacz z 12" czy 15" i zebranie tego fajnym mikiem (RE 20? SM-7?) i można kręcić oldschool. Sam bas jest bardzo istotny, ale sposób jego ujęcia też  Poza tym tego soundu nie wymyśliło Air, wszyscy kradną to z Motown
Ostatnio nawet sobie ekspertymentuję szukając genezy takiego a nie innego soundu, w Motown nagrywało się kiedyś kontrabas i Bass VI unisono dla uzyskania i dołu i ataku. Niestety nie mam i nie umiem grać na kontrabasie ;( ale mam stary akustyczny bas z wielkim pudłem i Burnsa Barracudę, efekt jest bardzo fajny, jak będę w studio to zrobię bounce i podrzucę.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Zamierzam kupić jedną z dwóch kaczek: EBS Wah One lub G-Lab BWW-1, niestety nie mam możliwości wcześniejszego ogrania i porównania obu z nich także próbuje znaleźć jak najwięcej informacji, które naprowadzą mnie na właściwy wybór. Kaczka będzie służyć głównie do przesterowanego bassu (fuzz) i do cięższej muzyki. Takie sludge'owo doomowe granie. Ktoś miał styczność z obiema kaczkami i mógłby coś doradzić? Pozdrawiam
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
ztcw większość sladżdumowców korzysta z Dunlop 105Q i to z powodzeniem.
Sam ostatnio nagrywałem kapelę doom/post i ta kaczka spisuje się świetnie.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 464
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
09-19-2014, 08:08 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-19-2014, 08:22 AM przez szczegut.)
hej,
ma kolumnę Gallien-Krueger 115MBE 1x15 i prawdopodobnie będę musiał wymienić głośnik. 15 cali, najlepiej neodymowy. W tej chwili mam 4 ohm, ale po wymianie chciałbym aby kolumna pracowała na 8 ohm. Będę jej używał na chałturach, więc interesuje mnie po prostu czyste brzmienie basu.
Oddam ją także do zbadania do specjalisty, czy można coś zrobić z siedzącym tam głośnikiem, ale chciałbym wiedzieć ile kosztują głośniki, żeby ocenić czy warto naprawiać (?) czy lepiej kupić nowy.
będę wdzięczny za sugestie.
p.s
nie szalejcie proszę z górną półką
EDIT: w sumie nie musi to być neodym, oraz pytanie, cyz jeśli horn w tej kolumnie jest sprawny będę mógł go użyć z innym głośnikiem, takim np 8 ohm
Liczba postów: 9547
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
09-19-2014, 12:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-19-2014, 12:46 PM przez zwinny.)
zna ktoś jakąś tańszą alternatywę dla tego czegoś?
http://www.thomann.de/pl/rockbag_rb23010...dalbag.htm
chcę sobie sprawić coś, w czym mógłbym wygodnie transportować zooma b3, a jeszcze mnie nie pojebało, żeby płacić 150 zeta za jakiegoś gównianego rockbaga, podczas gdy za tą cenę mogę sobie tak naprawdę kupić normalny solidny plecak.
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
Liczba postów: 3015
Liczba wątków: 21
Reputacja:
10
Torba od laptopa. Dowolna, na allegro od 20zł.
Liczba postów: 9547
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
w sumie.... genialne, milordzie!  dzięki
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
|