P-BASS FANCLUB
Nie widać, ale zobacz przy nodze potencjometru tone czy drucik idący od środkowej nogi volume nie zwiera się z nogą potencjometru tone, tą, do której podlutowany jest kondensator, albo do kondensatora. Nie wiadomo, co ta znaczy, że volume "lapie dopiero na samym koncu" - czy że gwałtownie się scisza od razu, czy odwrotnie, długo się nie scisza i potem nagle? Jeżeli to pierwsze, to impedancja obciążenia jest zbyt mała - jakieś wejście liniowe albo co. Jeżeli impedancja obciążenia jest zbyt mała, to w dodatku tone może praktycznie nie działać, czyli możliwe, że wszystko jest w porządku, tylko źle podłączasz Wink
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
(03-21-2015, 08:20 PM)przemak napisał(a): Nie widać, ale zobacz przy nodze potencjometru tone czy drucik idący od środkowej nogi volume nie zwiera się z nogą potencjometru tone, tą, do której podlutowany jest kondensator, albo do kondensatora. Nie wiadomo, co ta znaczy, że volume "lapie dopiero na samym koncu" - czy że gwałtownie się scisza od razu, czy odwrotnie, długo się nie scisza i potem nagle? Jeżeli to pierwsze, to impedancja obciążenia jest zbyt mała - jakieś wejście liniowe albo co. Jeżeli impedancja obciążenia jest zbyt mała, to w dodatku tone może praktycznie nie działać, czyli możliwe, że wszystko jest w porządku, tylko źle podłączasz Wink

Racja kurcze - może MSz wpina się w tzw wejście liniowe...

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Dzieki Panowie. Chyba zblizamy sie do sedna problemu. Wychodzi na to, ze problemem jest gniazdo. Jak sie porusza troche podlaczonym kablem vol i tone dzialaja. Dodatkowo kabel wchodzi dosc ciezko. Zdecydowanie ciezej niz w moim jazzie.

Na wszelki wypadek lekko odgialem kondensator, bo wygldalo jakby mogl dotykac noge potencjometru.
Odpowiedz
Gniazdo może przywierać i objawy będą takie, jak opisałem. Ale że ciężko wchodzi, to dobrze.
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
Problem przynajmniej tymczasowo rozwiazany. Siedzialem z 20 min i odginalem styk (?) w gniezdzie (nie wiem jak to sie poprawnie nazywa) i na razie dziala.

Wydaje mi sie, ze wczesniej jack nie stykal sie z gniazdem jak trzeba.

A wiec przemak Twoja diagnoza poprawna! Emotka_2755

Odpowiedz

ciekawe porównanie. Dla mnie Amerykanin jesionowy '77 zjada wszystko bez popitki w każdej konfiguracji. Drugi japoniec '95, Meksyk ten czarny za to zdecydowanie najgorzej.
Odpowiedz
Lipowy japończyk do grania w zespole.
Odpowiedz
człowiek nie wie na czym dokładnie nagrywa ten japończyk to model '70RI olchowy produkcja od '96 i na 90proc pickupy us takie jak w american std,
Odpowiedz
Chce zrobic kolejne podejscie do precla i moze ktos mi moze napisac, ktore pbassy maja mniej kolkowate gryfy? Ktos macal Squiery JV?

Mialem kiedys japonca z serii E i srednio mi pasowal. Niestety mam dosc male rece.

Odpowiedz
Kwestia tego czy wolisz szeroki ale płaski, czy raczej węższy ale bardziej "mięsisty" czy może najlepiej od razu gryf z Jazz Bassa Smile
Odpowiedz
(05-21-2015, 05:34 PM)mazdah napisał(a): Kwestia tego czy wolisz szeroki ale płaski, czy raczej węższy ale bardziej "mięsisty" czy może najlepiej od razu gryf z Jazz Bassa Smile

Nie no Jazza juz mam. Chce prawdziwego precla. Smile

Szczerze mowiac, to nie jestem pewien, ale chyba wezszy by mi bardziej pasowal.
Odpowiedz
Szeroko i płasko: wszelkie reedycje 62, 63, 57, 58, sygnatura Roger Waters - chociaż ten jest ciut bardziej "normalny", bo moja '62 ma w siodełku taką samą szerokość jak 5 strunowce G&L Big Grin

Gryf z Jazz Bassa: Lakland Duck Dunn, Fender Deluxe Active (Mexico, PJ), Squiery Peta Wentza i Evy Gardner.

Cała reszta to bardziej lub mniej standardowe kołki Tongue

EDITH:
Jest jeszcze American Special, bardzo fajny gryfy mają, całkowicie NIEfenderowate. Odchudzone, lecz standardowej szerokości przy siodełku.
Minusem jest słaby osprzęt.
Odpowiedz
Dzieki mazdah Emotka_2755
Odpowiedz
(05-21-2015, 06:32 PM)mazdah napisał(a): Gryf z Jazz Bassa: Lakland Duck Dunn, Fender Deluxe Active (Mexico, PJ), Squiery Peta Wentza i Evy Gardner.

Szkoda, że taki "pedalski" design bo bym chętnie go kupił Confused
Odpowiedz
[Obrazek: 9012abf3642bc04b3fcda106b98ad957.png]

Z tym aż tak źle nie jest Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości