Przykłady zajebistego brzmienia basu
Ja od dawna nie zaglądam na TB, tam z reguły jarają się tym co "nowe", a ja wolę "stare" Smile

Rat z gitarą jest super, z basem jakoś nie wywala mnie z portek, ale muszę sobie chyba znowu pograć.
Odpowiedz
Kto ma pożyczyć RATa? Big Grin
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Eden, SWR i Pre Ernie Ball. Nie mam pytań
Ibanez Blazer-Maruszczyk Elwood--AMP BH420--112 NoisyBox(Fatailpro)--Aphex Punch factory-Chaos Hotcake drive.
Odpowiedz
Ale tego basu przez większość koncertu prawie tam nie ma.
Odpowiedz

Ha, ale miał nisko bas kiedyś! Smile
Odpowiedz

Epiphone wypada świetnie, moim zdaniem lepiej od Gibsona Smile
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
Linki do nagrań Christiana z tym konkretnym fretlessem były podawane jeszcze za czasów WD forum wielokrotnie, ale tutaj konfiguracja jest nieco inna niż zwykle - stack ampega w użyciu:

Cały koncert zresztą bardzo dobry, z geniuszem Sanchezem za perkusją, znanym ostatnio głównie z ścieżki dźwiękowej do Birdmana.
You should never be comfortable, man. Being comfortable fouled up a lot of musicians.
Miles Davis
Odpowiedz
(04-01-2015, 06:43 PM)Pit napisał(a): Linki do nagrań Christiana z tym konkretnym fretlessem były podawane jeszcze za czasów WD forum wielokrotnie, ale tutaj konfiguracja jest nieco inna niż zwykle - stack ampega w użyciu:

Cały koncert zresztą bardzo dobry, z geniuszem Sanchezem za perkusją, znanym ostatnio głównie z ścieżki dźwiękowej do Birdmana.

Trzeba przyznać, że Ampeg kompletnie się do takiego brzmienia i grania nie nadaje. Słychać jak grzęzną te szesnasteczki. Jak na takie granie i zdecydowanie geniusza basistę to rozmyty na maksa atak i brak punchu. Może też być tak, że sygnał szedł prosto w DI i po prostu był np preamp na w basie włączony ze zbyt dużym uśmiechem Romana.
Wszyscy Panowie oczywiście grają genialnie. Dźwięki przepiękne.
Koncert obejrzałem z dużą przyjemnością. Dzięki za link.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
To może teraz coś bardziej vintage? Miroslav Vitous dość niecodziennie z preclem:

Nie jest selektywnie, dudni, ale cholernie mi się podoba. Wink
You should never be comfortable, man. Being comfortable fouled up a lot of musicians.
Miles Davis
Odpowiedz
Jazz dzielę na 2 rodzaje:

"nie wiem o co chodzi"

oraz

"nie wiem o co chodzi, ci co grają chyba też nie wiedzą"

tutaj - pomimo ilości kokainy - zdecydowanie 1 kategoria.
Odpowiedz
Uwielbiam brzmienie McBride, ale na kontrabasie. Na gitarze jest słabo. Nie tylko w tym wykonie.

https://www.youtube.com/watch?v=N0rc52uu1AQ

Dźwięki oczywiście miód, ale brzmienie nie. Dla fanów gratka - nieco slaperki Wink

EDYTA: Aha - i tak największym specem w tym składzie jest gość za bańkami.
Gram na nerwach.
Odpowiedz
w sumie to nie wiem gdzie to wrzucić, ostatnio szukam jakiegoś konkretnego pickupa do mojego precla. Wiadomo ze youtube swoje a życie swoje ale ten wydaje się brzmieć fajnie

od 3:40
mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze

Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"

Odpowiedz
co jak co ale trzeba przyznać że można przewalić rózne marki i modele ale do starego fendera jazz bass-a i tak się kiedyś wróci

to chyba rocznik celuje 77-79 ale brzmi bardzo dobrze podejrzewam że w miksie też Smile

Odpowiedz
(04-03-2015, 08:31 PM)dan666 napisał(a): co jak co ale trzeba przyznać że można przewalić rózne marki i modele ale do starego fendera jazz bass-a i tak się kiedyś wróci

to chyba rocznik celuje 77-79 ale brzmi bardzo dobrze podejrzewam że w miksie też Smile

no co TySmile

[Obrazek: Fenders_zpsbb7b9db4.jpg~original]

[Obrazek: FenderJazzBass197813_zps5923595c.jpg~original]
[Obrazek: FenderJazzBass97313_zps26167450.jpg~original]

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
To chyba kwestia koloru Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 41 gości