próbki waszych basów
Miałem bardzo wiele basów - każdy od wielu lat ustawiam w ten sam sposób - mieszczący się w typowych standardach i nie przypominam sobie większych problemów oprócz własnie alembica. Basy te bardzo nowoczesne, niektóre z niesamowicie rozbudowaną elektroniką, ale mostek fatalny, archaiczny, rodem z lat 60., bardzo podobny do tego w gibsonach thunderbirdach.

Najsmieszniejsze jest to ze fender rozwiazal ten problem juz w latach 50-tych konstrukcją przystawek zarówno w basach jak i elektrykach.
Odpowiedz
(01-02-2016, 11:02 AM)Marcin S napisał(a):
(01-02-2016, 10:53 AM)yarzenioova napisał(a): Poza tym mozna wysokość strun nad podstrunnicą zmieniać na siodełku,więc jest jakaś regulacja której większość basów nie miewa.

Hmmm bo nie potrzebuje? Bas który nie ma regulowanej wysokości progów nie potrzebuje regulowanej wysokości siodełka. Chłyt martekingowy jest takowym nie tylko wtedy kiedy stosuje go wiadoma niemiecka firma, ale również wtedy gdy stosują go firmy koszerne.

Poza tym bas piękny i gratuluję, życzę znalezienia brakujących kluczy z A i wielu lat radości z grania.
Ja wiem czy chwyt marketingowy,równie dobrze można powiedziec że regulacja na mostku jest niekonieczna z tych samych względów.Przy zablokowanej regulacji wysokości poszczególnych strun na mostku,konstrukcji ntb oraz dwóch prętach w gryfie jakieś zastosowanie to może znaleźć uważam,ale lutnikiem nie jestem więc mogę sobie jedynie pogdybać.

PS dzięki za miłe słowa,conajmniej parę lat radości z grania mnie czekaWink

A co do "polepszania" rozwiązań Alembica na mostku to można raczej więcej krzywdy narobić niż dobra,odkąd gram na tym basie zrozumiałem na czym polega stosowanie mosiądzu nawet w nakrętkach pod mostkiem.Nigdy nie grałem na basie który by rezonował nawet na mostku.

Zeskanowane i zaszyfrowane przez perlator

Odpowiedz
obiecuję że jak znajdziesz idealne ustawienie siodełka, to je tam zostawisz na zawsze niezależnie od ustawienia mostka, pręta w gryfie i strun. To nie to samo co z mostkiem. Siodełko jak ustawisz za nisko to będą Ci struny gasły na pierwszych progach. Jak ustawisz za wysoko, to będzie się grało twardo (a nawet nieczysto intonacyjnie) na owych pierwszych progach. Jest pewna idealna wysokość, współzależna z wielkością progów. Hint: próg zerowy.
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
jak podwyzszysz sobie przy gryfie na siodełku, to owszem - struna g sie podniesie, ale nie da sie grac w pierwszych pozycjach Smile przeciez wysokosc struny nad 1 progiem musi spelniac jakies graniczne wartosci.

Za bardzo idealizujesz producenta, to ze robi drogie rzeczy nie znaczy, ze jest wolny od wpadek i to nawet powaznych.
Odpowiedz
Nie idealizuje wlasnie,rozwiazanie Alembica to tylko rozwiazanie,wielu innych producentow ma podobne,nie wiem czy to ich wynalazek.

Odpowiedz
O, nie wiedziałem, że nie ma regulacji pojedyńczych strun. Ja bym pewnie w tej sytuacji piłował żeby mieć tak jak we wszystkich basach (G i H mam dużo niżej niż 99% ludzi).
Odpowiedz
W tym basie taka jest akcja ze bys nie potrzebowal raczejWink

Chociaż właściwie może byś potrzebował,znając Twoje akcje.Ale co by się nie działo lepiej żeby dali normalne wózeczki z możliwością podnoszenia/objiżania kolejnych strun.

Odpowiedz
https://soundcloud.com/siberianhusky-1/g...et-bass-vi

[Obrazek: avatar_80.gif?dateline=1449603421]

Funky Bass VI!
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
Igor, nie korzystasz czasem z urządzeń z logo jabłka? mrgreen
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
[Obrazek: 5oTDjh4.png]
Odpowiedz
Emotka_2755

Odpowiedz
(01-02-2016, 07:04 PM)Doman napisał(a): Igor, nie korzystasz czasem z urządzeń z logo jabłka? mrgreen
Nie wiem do czego pan pije,ja korzystam z Samsungów,Tapatalk i perlatorów Vileroy und Boch

Odpowiedz

Lakland 5594 (bartolini)

Odpowiedz
Maciek ostrzegaj - subwoffer mi kurde wypadł z obudowy prawie, taki dół.

Kojarzy się natychmiastowo z rim-szot-digit-digit-live. Ja bym tego nie kupił, ale fajne.
Odpowiedz
Na sluchawkach takiego bólu nie było.Fajny MTD'ek,w dole na H brzmi przefajnie.

No dobra,Lakland troche boli subbassem.

Odpowiedz
(01-04-2016, 04:42 PM)maciek_lukas napisał(a): MTD 535
Lakland 5594 (bartolini)
https://soundcloud.com/maciej-lukasiewic...ckingtrack

Dla mnie bomba Smile

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 56 gości