Przykłady zajebistego brzmienia basu
(03-18-2016, 09:41 AM)Basstard napisał(a):
(03-18-2016, 12:21 AM)Ramcel napisał(a): Chuja tam, wszystko pedały. Tu na przykład zespół bez basisty gra lepiej na basie. I lepiej też brzmi.

Nie, nie, NIE.

The Doors Emotka_2504

Nie.

Chyba kpisz drogi kolego. Jeśli chodzi o kapele z połowy lat '60 to zdecydowanie Drzwi zaraz po Floydach.

Odpowiedz
Jarku: nie patrz na tę kapelę przez pryzmat zbuntowanych grubasek z naszego pokolenia Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(03-18-2016, 10:17 AM)Burning napisał(a): Jarku: nie patrz na tę kapelę przez pryzmat zbuntowanych grubasek z naszego pokolenia Wink

Absolutnie nie. Patrzę na Doorsów wyłącznie przez pryzmat tego, że ich nie trawię Tongue

No dobra, mieli może ze 2 w miarę znośne numery. "People Are Strange". I może, nie wiem, "LA Woman" (gdzie zresztą był bas, obsłużony przez wspaniałą Carol Kaye). Bo "Alabama Song" to Weil i Brecht a nie Morrison Tongue
Odpowiedz
Ja nie byłem fanem Doorsów aż do filmu Tongue
"Come on baby, bite my wire" zmieniło moje podejście mrbeard

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Tego numeru i "Break On Through" nie znoszę najbardziej Tongue
Odpowiedz
Mi wokale Jima zaczęły podchodzić dopiero, gdy ich nie miał Wink znaczy w 70.
https://www.youtube.com/watch?v=ldW8jtV2jG0

Odpowiedz
(03-18-2016, 10:45 AM)Basstard napisał(a): I może, nie wiem, "LA Woman" (gdzie zresztą był bas, obsłużony przez wspaniałą Carol Kaye). Bo "Alabama Song" to Weil i Brecht a nie Morrison Tongue

La Woman i Carol Kaye?

A Alabama Song to adaptacja z jakiegoś mjuzikalu z lat 30 czy 20, zaproponowana przez żonę Manzarka Wink
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
(03-18-2016, 11:21 AM)Husky napisał(a):
(03-18-2016, 10:45 AM)Basstard napisał(a): I może, nie wiem, "LA Woman" (gdzie zresztą był bas, obsłużony przez wspaniałą Carol Kaye). Bo "Alabama Song" to Weil i Brecht a nie Morrison Tongue

La Woman i Carol Kaye?

Tak czytałem.

(03-18-2016, 11:21 AM)Husky napisał(a): A Alabama Song to adaptacja z jakiegoś mjuzikalu z lat 30 czy 20, zaproponowana przez żonę Manzarka Wink

Tak też napisałem - muzyka jest autorstwa Kurta Weilla a słowa Bertolda Brechta. Śpiewała to Lotte Lenya (którą obaj nota bene pukali), na starość znana najbardziej z roli Rosy Kleb z "From Russia with Love".
Odpowiedz
Z ostatniego albumu to "jeźdźcy" w deszczową noc po spałce działają spoko Tongue

Odpowiedz
(03-18-2016, 11:28 AM)Basstard napisał(a):
(03-18-2016, 11:21 AM)Husky napisał(a):

La Woman i Carol Kaye?

Tak czytałem.

Basowanie na Elej Łoman to pan Jerry Scheff, basista Presleya. Smile

[Obrazek: 200184fcaf4e5f96caab8e14efb99326.jpg]

Precelek na szlifach + Sunn Big Grin
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
Ale żeby piwo na piecu stawiać, no no Big Grin
mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze

Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"

Odpowiedz
(03-18-2016, 11:31 AM)Burning napisał(a): Z ostatniego albumu to "jeźdźcy" w deszczową noc po spałce działają spoko Tongue

A, tak. Kompozycyjnie i brzmieniowo fajne.

Czyli mogę powiedzieć, że nie trawię ok. 90% repertuaru Doorsów (przesłuchałem wszystkie płyty).

(03-18-2016, 11:32 AM)Husky napisał(a): Basowanie na Elej Łoman to pan Jerry Scheff, basista Presleya. Smile

[Obrazek: 200184fcaf4e5f96caab8e14efb99326.jpg]

Precelek na szlifach + Sunn Big Grin

Aaaa, stoję skorygowany.
Odpowiedz
(03-18-2016, 11:34 AM)Jajko napisał(a): Ale żeby piwo na piecu stawiać, no no Big Grin
No i? Big Grin

Odpowiedz
Drugie przykazanie basisty: nie będziesz stawiał browca swego na wzmaku swoim.
Odpowiedz
(03-18-2016, 11:38 AM)Burning napisał(a):
(03-18-2016, 11:34 AM)Jajko napisał(a): Ale żeby piwo na piecu stawiać, no no Big Grin
No i? Big Grin

nic Ci nigdy nie zjechało z pieca podczas grania ? mrgreen
mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze

Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 39 gości