(08-18-2011, 05:42 AM)Mateusz napisał(a): dobra, a co jesli zajdzie np taka sytuacja - ktos bedzie chcial 1:1 fendera precision z np: bubingi... fender takich nie robi - jdyna droga to lutnik w sumie.
Mnie BARDZO często ludzie chcą zlecić wykonanie koszulki jakiejś znanej kapeli, podsyłają grafikę z okładki, albo logo itp.
Odmawiam i odsyłam na stronę danego zespołu - to nie są moje materiały i nie ja mam prawo decydować o tym, gdzie jak i za ile będą sprzedawane.
Fender ma zastrzeżony zdaje się, że kształt główki w połączeniu z logiem na niej, do tego liczą sobie jakąś kasę za to, że dana część jest oficjalnie potwierdzonym zamiennikiem - warmoth taką informację umieszcza ZA ZGODĄ Fendera i może stosować kształt główki po uiszczeniu licencji.
Jak sądzicie, jak lutnik napisze np. do fodery czy mm, ej chłopaki mogę wziąść sobie wasz kształt główki, korpusu, profil gryfu, układ pickupów i materiały i hardware, podpisać to swoim nazwiskiem i mówić, że to co robię jest lepsze od waszego - to fodera się zgodzi? Czy też nie ma prawa głosu?