10-04-2011, 07:27 AM
(10-03-2011, 01:27 PM)Alfik napisał(a): NO jest jeszcze paru geniuszy w tym kraju...
Krzysiek Ścierański - gra piękne melodie z dużym ładunkiem emocjonalnym...
Tomek Grabowy - Genialne sola pod względem harmonicznym i "skalowo intelektualnym"
Darek Ziółek...
Bartek Wojciechowski...
Piotrek Żaczek...
Nooo... tak

solo Ścierańskiego - "Świt i zmierzch" z Music Painters - piękne

wszyscy wymienieni przez Ciebie potrafią grać świetnie i są zdecydowanie najlepszymi bassmanami w tym kraju - wielki szacunek!
ale odnosząc się do światowego poziomu wyznaczanego przez nieodżałowanego Jaco, a teraz Greya, Wootena (DMB Live in Chicago - #41 - miazga!) , Gwizdałę, Willisa, Kennedy'ego, wielu kontrabasistów...
nadal pozostanę przy swoim!
każdy odbiera to na swój sposób i jednemu podoba się to drugiemu tamto - dlatego może na tym poprzestańmy

nie chciałem nikogo wartościować tym wpisem - po prostu wyraziłem swoje zdanie i napisałem, że biorąc pod uwagę równowagę technika-muzyka, doskonałość time'owa, melodyjność, intelekt, prowadzenie logicznej idei od - do, brak tendencji do męczenia się solowaniem - dla mnie Robert Kubiszyn jest u nas niedoścignionym wzorem - i może po prostu jest mu najbliżej do estetyki, która wyznaję jeżeli chodzi o improwizację.
Przecież są świetne basowe sola na trzech dźwiękach które groovią tak, że szok - Willie Weeks w Everything is Everything na albumie Live Donny'ego Hathaway'a zagrał jedną z najfajniejszych solówek ever!
serdeczne pozdrowienia!