01-31-2012, 06:25 AM
(01-30-2012, 03:07 PM)OMSON napisał(a):(01-30-2012, 01:40 PM)Asgar napisał(a): U mnie siedzą DiMarzio i tez mam przełącznik szer/równolegle. W obu trybach brzmienie jest ciekawe. Jednak w połączeniu równoległym bas dostaje większego punchu.Co to w ogóle za bas? Ciekawa ta pozycja przy mostku (IMHO odwrotnie byłoby lepiej).
I napisz jeszcze, co rozumiesz przez punch? Dla mnie wszelkie połączenia równoległe cewek to większy scoop. Punch jest właśnie przy połączeniu szeregowym... A najlepiej wrzuć próbkę na szeregowym i na równoległym.
Jak kolega mSz zauważył, wystarczy zerknąć w sygnaturę

Vox Standard Bass z 1982 roku, japończyk ze starych dobrych czasów. Ten model po lewej.
Hmm, czy odwrotnie byłoby lepiej, tego niestety nie sprawdzę. Dobrze jest jak jest. Owszem , pozycja dziwna jak na typowego precla, ale dzięki temu instrument ma zupełnie oryginalne brzmienie. Co do punchu mam na myśli swoistego kopa do soundu - sygnał wydaje się jakby podbity i dochodzi bardziej śpiewna górka.
Rickenbacker B-HOOD
Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215
Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215