04-20-2012, 11:18 AM
(04-20-2012, 10:54 AM)maruda napisał(a): Pytanie, czy istnieją jakieś przykazania podłączania efektów w pedalboardzie? Dla przykładu dodam że mam parę zabawek i delikatny problem z włożeniem między moje efekty, które już dawno są w moim arsenale (EBS multidrive, EBS multicomp, SonicStomp maximizer, kaka G-Lab-a) Digitech Whammy bass, proszę jakiegoś doświadczonego naciskacza efektowego o jakąś poradę, whammy mi przesteruje niskie pasmoJeszcze to ogarniam, ale wiedza techniczna jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Ja bym się trzymał dwóch nadrzędnych zasad: kompresor na sam poczatek, Sonic Maximizer na sam koniec całego łańcucha efektów (tak robię u siebie w podłodze i IMHO jest najlepiej... dodatkowo producent BBE tak własnie zaleca go umieszcać wg manuala). Kolejna sprawa (o która sam niedawno pytałem) to rozmieszczenie przesterów i efektów modulacyjnych. Wychodzi na no, że najlepiej modulacje dawać po przesterach. Kwaki najlepiej przed (tzn sam przetestowałem, że najbardziej kreatywnie to wychodzi).
Z tego wszystkiego kreuje się następujący obraz:
EBS Multicomp-->G-Lab Wah-->EBS Multidrive-->Whammy-->BBE Sonic Maximizer.
Być może indywidualne preferencje pokażą kolejna odsłonę tego łańcuszka, ale idę o zakład, że na 7 z 10 przypadków - ludzie ustawiliby to w ten sposób właśnie.