05-19-2012, 10:44 AM
(05-18-2012, 03:28 PM)Bjarni napisał(a): Witam, co powiecie o tym interfejsie http://www.novamusic.pl/mackie-onyx-sate...-3363.html ? Miał ktoś z nim jakiekolwiek doświadczenie? Zakupiłem używany taki i mam nadzieję, że to nie była kasa w błoto.
Swoją drogą, nie mam w kompie firewire i chcę jakąś kartą na pci sobie "dodać" te porty, żeby móc podłączyć interfejs. Wystarczy taka zwykła, najprostsza na chipsecie via, czy szukać czegoś poważniejszego?
Ja miałem Mackiego (Onyx Blackjack) na USB. Nic nie mogę stwierdzić o wydajności samego interfejsu, bo Macki poleciało w chuja ze sterownikami. Szkoda, bo wykonanie pancerne i kompaktowe... Świetnie się zapowiadał, ale bez działających sterowników to tylko docisk do papieru. Nie wiem jak sytuacja ma się teraz, ale wejdz na forum Macki lub inne zagraniczne i poczytaj kometarze pełne bulwersacji (mnie sprzedawca łaskawie polecił korzystać z ASIO4ALL)
Jeśli chodzi o kartę FW - to ponoć rekomendowane są na chipach Texas Instruments lub Nec. Zdecydowana większość ma jednak VIA. Czy lepiej czy gorzej - nie wiem - ja mam obydwie płyty z wbudowanym Texasem (Alesrake i Gigabolca).
(05-19-2012, 09:06 AM)Criswell napisał(a): Mówisz? Byłoby idealnie, bo szukam czegoś prostego, taniego ale solidnego. Miałem już interfejsy Line 6, w tym x3 live, bossa, zooma itp i 90% ich możliwości (tzn symulacji, efektów) nigdy nie wykorzystałem.
Mówię.
Niedawno odkupiłem od Mikla, który kiedyś - mimo moich przestróg - kupił tą kartę w sklepie i zweryfikowałem poglądy (nie ma takich przypadłości). Ta mała karta osiąga najmniejszą latencję w tym samym środowisku i projektach (porównywane do Line6 GX, UX2, Focusrite Saffire 6 USB, Mckiego pomijam, Roland Quad-Capture UA-55).
Wcześniej miałem kartę na PCI od ESI tj Juli@ 24/192 i uważam ja do tej pory za zajebistą. Natomiast, gdybym miał pozycjonować wymienione karty mobilne pod względem wydajności - to wyglądałoby to tak:
1) ESI (zjazd do 192 sampli)
2) Line6 (zjazd do 256 sampli)
3) Focusrite (zjazd do 384 sampli)
4) Roland (zjazd do 512 sampli)
To jest hierarchia podyktowana empirycznie (opinie z netu są nie ważne, bo każdy testuje w innym środowisku, pod różnym obciążeniem projektów - ja testowałem ciągle w tym samym zwracając uwagę, przy jakiej min latencji karta pracuje nadal swobodnie w ciężkim projekcie).