05-25-2012, 11:26 PM
(05-25-2012, 11:18 PM)Alfik napisał(a): Omson w basach NTB z klonu będzie dominować góra i TZW kamienny dół. Dwa uwielbiane przeze mnie wyjątki Pedulla buzz (za sprawą doskonale dobranych pickupów bartolini ) i Rickenbacker 4001 (również pickupy aczkolwiek zupełnie inne założenia) oba z wielkimi w stosunku do speca korpusami - ma to ogromne znaczenie - instrument musi mieć z czego grać) grają przebijającym się pasmem niezależnie od stylistyki...
Korpus z olchy jesionu czy mahoniu oraz konstrukcja bolt on będzie miała środka dużo więcej niż molit klonowy podobnych rozmiarów
Konstrukcja Spectora z założenia miała być konturowa miał to być bass do kciuka i miksowania się z plastikowym soundem 80tisowego popu. Trzeba przyznać że w tym akurat sprawdza się wybornie wręcz wzorcowo w przeciwieństwie do metaluEMG są konturowe niezależnie praktycznie od opcji cewek. Ty masz rexa z którego jestem jeszcze w stanie wydobyć odrobinę mięsa pod gitarami z typowego NS nie bardzo - słychać tylko klick i muła na dole. Metalowcy najbardziej uwielbiają w tych basach chyba ich specyficzny wygląd jak wiszą w okolicy kolan...
Alfik - wszystko ok - wytłumacz mi tylko, jak to się dzieje - że dużo cięższy SR5 bolt-on z jesionem i grafitem, ma sporą dynamikę przechodzącą w growl głownie w dole oraz klekot w górce, a Rex5 dynamikę i growl skupia w średnicy i to już na etapie brzmienia z dechy?
(05-25-2012, 11:22 PM)Viking napisał(a): Tak, uwielbiam w Spectorze tylko to, że wisi mi na jajach i fajnie wygląda, i ma złoty wieśniacki osprzęt !
Jak się kurwa z cyganami zadajesz, to i taki osprzęt u Ciebie
(05-25-2012, 11:23 PM)Alfik napisał(a): spaadam stąd bo się zaraz Viking zdenerwuje
Ta, już hordy cygańskie jadą po Ciebie...