(04-19-2013, 02:11 PM)PatNewski napisał(a):Kurde , gram to od lat i nie wiedziałem , że to się tak nazywa :D Dla mnie to super praktyczna rzecz, w szóstce niezastąpiona.Alfik napisał(a):Ja gram...
To nie jest panaceum na wszystko. Oktawki musisz grać ze stabilnego podparcia E-D przetwornik A-G struna E inaczej nie będzie płynności.
Jeśli masz więcej niż kilka nut do zagrania na strunie D i G to dopiero wskakujesz na A. Przy każdym groove musisz ocenić indywidualnie kiedy zmienic pozycję kciuka. Kiedyś grałem floating konsekwentnie i IMO to ślepy zaułek.
To grając oktawę np. na strunie E i D (zakładając, że cały groove to powiedzmy ciągłe oktawy ósemkami) nie zmieniasz w ogóle pozycji kciuka? Cały czas przetwornik?
Dokładnie tak jak piszą, kciuk wtedy w jednej pozycji, ale jeśli tylko jest możliwość to wolę opierać o strunę, nawet w oktawach (czyli gdy nie ma grania struny E lub H). Najmniej wygodnie gra mi sie w oparciu o przetwornik. Gdy już gram normalnie, to staram się kciuk kłaść jak najbardziej płasko na wszystkich niższych strunach, na zasadzie poprzeczki tłumiącej wszystko co się da, nie tylko strunę, na której opiera się kciuk.
Lekcje gry na gitarze basowej - stacjonarnie i online. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów. Już dziś powiedz "tak" swej przyszłości!
e-mail: mgmg@poczta.onet.pl

e-mail: mgmg@poczta.onet.pl