10-21-2013, 10:56 AM
(10-21-2013, 09:32 AM)Bolem napisał(a): Nie mam pojęcia jak jest z gitarami, ale wydaje mi się, że na gitarach jest większy "margines błędu" jeśli chodzi o struny. Nie trzeba chyba ich aż tak dokładnie dobierać, żeby brzmiały.
Te strunki które wrzuciłem by się nadawały, ale są do piątki. Nie rozumiem tego, dropped C 4str to bardzo popularne strojenie w metalu i nie ma strun do czwórki które by się do niego nadawały... A ponad stówa na te roto (w tym 0.35 na starcie do wyrzutu) to dla mnie przesada, ostatnio ernie balle zajechałem w 2 proby i jeden koncert. Jak żyć?
Powiem Ci z doświadczenia, że w gitarach jest adekwatnie. Przekonali się o tym gitarzyści ode mnie, jak im sam założyłem sprawdzony (w mojej gitarze używam takiego) custom set EB Slinky i ustawiłem setup pod drop A. Wczesnej używali setów do barytonówek (zwykle d'Addario 14-68) i zawsze było narzekanie na zbyt sztywne wioliny i miękką strune w dropie... Do basu (drop C) polecałbym jakiś custom set DR Hi-Beam/Sunbeam: 45-65-85-115 lub 120
http://taniestruny.pl/struny-na-sztuki/d...ry-basowej