10-27-2013, 07:56 PM
(10-27-2013, 07:31 PM)mazdah napisał(a): Sądzę, że temat ten tyczy się większości nowych wioseł. Te dwa Modern Playery które macałem (TeleBass i Jazz 4) były "tępawe" brzmieniowo. Częściowo przez humbuckery, częściowo nie wiem przez co, ale wydaje mi się, że to typowa bolączka nowych wioseł.
Nie wydaje mi się, żeby Fender MP wypadł gorzej od Squira VM. Oczywiście jeżeli ktoś (tak jak ja) po prostu woli single, to oczywistym jest że sound z humbuckerów będzie go wkurwiał i wyda mi się mniej atrakcyjny. Trzeba tylko wiedzieć dlaczego.
Jakość budżetowych wioseł drastycznie poszła w górę. Porównywanie nowego Squiera VM czy CV z 15 letnim meksykańskim Fenderem może wypaść mocno na niekorzyść Fendera. Ale porównajcie go z 15 letnim Squierem i będzie od razu jasne skąd różnica w cenie. Nowe meksyki naprawdę grają, zwłaszcza seria Classic czy RoadWorn. Ciężko powiedzieć jak utrzymają swoją wartość, ale jestem raczej optymistą w tej kwestii, skoro obecnie wszyscy się podniecają biednie wykonanymi z najtańszych wówczas materiałów japońskimi, nieudolnymi, niskobudżetowymi kopiami, na które 20 lat temu nikt nie chciał spojrzeć, chyba że pod kątem przybicia ich do ściany![]()
Rozumiem, że jesteś hipstere i lubisz mieć zdanie na przekór... ale...
Nie pisz proszę nieprawdy...
Jakość Japońskich kopii była tak wysoka, że przyczyniła się do upadku Fendera w latach 80siątych. Specjaliści Fendera byli załamami wysoką jakością japońskich instrumentów... a kiedy zamówili u nich kopie swoich wyrobów dostali ich zdaniem lepiej wykonane od oryginałów... i tak powstał Fender Japan. To są fakty opisane przez Tonego Bacona i innych w monografiach Fendera...
A współczesne Fendery drogie, amerykańskie i dobrze wykonane po prostu są głuche jak pień... nie jest to jeszcze co prawda poziom Warwicka bo to dużo lepsze konstrukcje od zamulaczy... ale szału nie ma nawet w Custom Shopie...
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)