11-03-2013, 10:12 PM
(11-03-2013, 09:10 AM)artur napisał(a): kilka pytań o opinie
-szukam naprawdę dobrego delay'a do basu; MXR Carbon Copy nasuwa mi się jako oczywisty faworyt. Co o tym sądzicie? Jak się on ma do zabawek Bossa?
- MXR Phase 90 - jw.; jakieś opinie, sugestie?
- zasilacz yankee ps1. - rozumiem, ze jest to solidna firma i spokojnie zasili mi kosteczki EBSa i MXRa?
Zależy jakiego brzmienia szukasz, choć granica pomiędzy analogowym a cyfrowym delay'em coraz bardziej się zaciera. Jeżeli chodzi o analogi, to zupełnym mistrzem świata jest stary Maxon AD-900. Ale jest drogi i ciężko dostępny. Z rzeczy dostępnych najbardziej lubię Malekko 616 i tego MXR-a. Moog wypuścił właśnie nowy delay ze swojej mini serii, który bardzo ciekawie się zapowiada. Cyfrowe delay'e generalnie mnie nie interesują poza Bossem RV-3, który ma bardzo specyficzne i chłodne brzmienie.
Co do zasilacza, to wszystko zależy od potrzeb. Jeżeli masz parę efektów na 9V, to zwykła wtyczka do kontaktu z daisy chainem wystarczy. A jak chcesz coś bardziej pro, to osobiście wybrałbym zasilacz, którym ma wszystkie wyjścia izolowane z osobna, dzięki czemu możesz np. łączyć dwa 9v w 18v, albo zasilać efekty z odwróconą polaryzacją. Jak masz dużo efektów, to zdecydować też prościej się je podłącza niż w przypadku jednego kabelka z pięcioma wtykami. Ten Yankee jest spoko, sam go kiedyś miałem, ale ma tylko dwie izolowane sekcje, więc już wolałbym kupić dwa tatarki. Zerknij sobie na zasilacze Cioksa!