11-16-2013, 10:38 PM
(11-16-2013, 08:12 PM)Basstard napisał(a): Tak, to zdecydowanie są zjawiska. Z tym, że nie przesadzałbym z tym "raz na dekadę" - np. Janerka zadebiutował (z Klausem Mitffochem) mniej więcej wtedy, co Kult, i choć jest mniej popularny, wpływ wywarł równie mocny, przynajmniej na swoich fanów. Byłem na ładnych paru jego koncertach i praktycznie za każdym razem było tak, jak opisałeś ten koncert Comy - cała publika śpiewała razem z Lechem wszystkie teksty. Ja sam znam chyba każde słowo.
Generalnie Osobowości przez jebitnie wielkie O tak mają - i bez względu na to, czy lubi się Roguckiego czy nie, zdecydowanie jest Osobowością.
To jest chyba rzecz oczywista, że każdy artysta wywiera największe wrażenie na swoich fanów... I myślę, że Ci fani śpiewają każde słowo, każdej piosenki danego artysty, w przypadku wspominanych przez Grozę artystów, zachodzi trochę inne zjawisko społeczne. Tutaj każdy (każdy w znaczeniu większość) bez wyjątku potrafi zanucić albo zacytować jakiś fragment jakiegokolwiek utworu danego artysty, przez duże A, a w przypadku Janerki, czy innych artystów, którzy mają tylko jakąś nieduża grupkę fanów, tak się nie dzieje. Stety, bądź niestety.