(08-28-2010, 09:23 PM)Beherit napisał(a): Witam,Najlepiej jakbyś gdzieś sprawdził te lampy co obecnie masz. Ja czasami naprawiam Ampegi i wiem, że bardzo rzadko się zdarza tak tak, że wszystkie lampy trzeba wymienić (a w zasadzie nie pamiętam takiego przypadku). Prawdopodobnie 1 lub 2 lampy są do wymiany. Wtedy zmieścisz się w budżecie 100 zł.
Jako, że jak się okazało jedyną opisaną lampą w moim już niebrzmiącym SVT3 jest Electro Harmonix 12au7a EH, przyszła czas na zmianę lampek. Czy dobrym pomysłem (niestety mój budżet duży nie jest, chciałbym się zmieścić w około 200 zł) jest wpakować na V1 ECC83S JJ Gold, jako hi gain, na V2, V3 oraz tam na górze 12AX7WA Sovtek, na koniec ECC802S JJ.
Jest to dobry zestaw w tym budżecie co można kupić na szybko?
Jak wzmacniacz nie brzmi, to podejrzewm, że wymiana 1 lampy na jakąkolwiek (nie musi być Gold) spowoduje drastyczną poprawę brzmienia. A jak zarobisz trochę więcej kasy, to będziesz się bawił w lampy z serii Gold.
Poza tym, złe brzmienie Ampega nie zawsze jest spowodowane lampami (chociaż faktycznie jest to najczęstszy powód). Z tego powodu najtańszą metodą rozwiązania problemu jest sprawdzenie Twoich lamp w innym wzmacniaczu.
Marek