12-18-2014, 08:49 AM
(12-17-2014, 10:01 PM)domelius napisał(a): proszę nie traktować tego pytania ofensywnie, ale zarabiacie już jakąś zajebistą kasę, że chcecie sobie radość grania obrzydzić paragrafami?
chyba że to zespół zarobkowy, to przepraszam.
Przede wszystkim nie chcemy. W zasadzie nie rozmawialiśmy o tym w ramach zespołu. To moje prywatne przemyślenia i rozkminy w kontekście szerszym niż Killing Silence.
Po prostu pojawił się na "rynku" trend, że prawie każdy "meneżer" zaczyna rozmowy o współpracy z zespołem od tematu podpisania umowy. I traktuje współpracę z zespołem jak działania biznesowe... targetowanie grupy odbiorców, plan rozwoju, estymacja osiąganych celów itp. itd. Nieważne czy jest to grupa nastolatków z głowami pełnymi marzeń czy grupa tatusiów grających dla zabawy i oderwania się od szarej codzienności.
Pojawia się też zawsze argument, że tak robią "wszyscy".
I tu dochodzimy do sensu tego pytania. Jacy wszyscy? Potrafię sobie wyobrazić głębszy sens funkcjonowania takiej umowy w przypadku np. Maryli Rodowicz. Jest lider, reszta muzyków to sesyjniacy. Układ biznesowy.
Ale zastanawiałem się jak to wygląda w przypadku np. Comy, Acid Drinkers itp. Czyli zespołów z pierwszej ligi, które grają za konkretne pieniądze, ale właśnie ZESPOŁÓW w takim pierwotnym rozumieniu tego słowa.
Moim celem było wzbudzenie dyskusji i dzielenia się doświadczeniami, bo na pewno ktoś już zetknął się z tym tematem

Co potencjalnie mogłoby znaleźć się w takiej umowie najlepiej opisuje wklejony przez bartoshka artykuł: http://prawomuzyki.sewerynik.pl/2014/03/...uzycznego/
Z tego co wiem to kwestie tu wymienione wyczerpują zawartość większości funkcjonujących na rynku tego typu umów.
Na razie wniosek mam jeden: większość ludzi dość alergicznie reaguje na formalizowanie grania w kapelach. Budzi się myśl, na temat podważania zaufania itp. Pytanie czy słusznie

Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410