01-16-2015, 06:07 PM
(01-16-2015, 01:43 PM)bartoshek napisał(a):(01-16-2015, 01:10 PM)Marcin S napisał(a): na podstawie niedawno macanego przeze mnie jesionowego fretlessa, jak i na podstawie opinii na tym forum (egzemplarze Bartoshkowe) i na innych, nabyłem sporego zaufania do gitar marki Harley Benton. Podejrzewam, iż ów fretless zawita do mnie w niedalekiej przyszłości.
Najmocniej przepraszam, czy Pan macał to:
Jak się sprawiało połączenie jesionu i braku progów? Jakie jest wypadkowe brzmienie?
To właśnie. Sprawdzało się, brzmiało to dobrze; moim zdaniem we fretlessie to jednak gra głównie podstrunnica - znaczy ma jeszcze większe znaczenie w ogólnej drewniano-konstrukcyjnej układance niż w basach progowych. Dla siebie na pewno będę ją lakierował czymś twardym, z osobistej preferencji. Jakość ogólnej kostrukcji nie gorsza niż trzykrotnie droższe Squiery i Vintage'e, a materiały jakby nawet lepsze - wiadomo że jesion jesionowi nierówny itd, ale jednak generalnie wierzy się, że jesion jest lepszym wyborem na korpus gitary basowej niż agathis.
![[Obrazek: 17m.gif]](http://i195.photobucket.com/albums/z116/suchapicture/17m.gif)