(04-26-2015, 10:01 PM)Otli napisał(a): Zenku, a czy główka w niebieskim nie jest za krótka, a może otwory za blisko siodełka?
Pytam, bo struna E jakoś tak dziwnie się zagina.
Ja podobnie zakładam 1-2 oploty więcej niż na pozostałych strunach. Kąt załamania ciut większy za siodełkiem pomaga i umożliwia ustawienie niższej akcji strun (w preclu jak założę "normalnie" dźwięk F mi się dławi). Za duży kąt jest niedobry, ale w główce fenderowskiej bez retainera raczej za dużego nie zrobisz.
(04-27-2015, 02:24 AM)Zenek Spawacz napisał(a): 2) Czy ktos ma jakies doswiadczenia z reversed peghead? Czy ktos uzywal? Czy rzeczywiscie odwrotne zalozenie strun ("E" dochodzi do najdalszego klucza - stroika) ma wplyw na jej wybrzmiewanie lub jakosc soundu?
Zamorduj 1 siodełko i natnij je dla czterech strun E - będziesz mógł założyć ją na każdym kluczu i porównać. Jak miałem 6tkę i zakładałem tylko 5 strun i robiłem BEADGx i xBEADG - co się zmieniało to już nie pamiętam

(04-27-2015, 02:24 AM)Zenek Spawacz napisał(a): 3) Jakies refleksje na temat glowki typu fenderowskiego ale odchylonej lekko do tylu ? Jezeli odchylona to o ile stopni ?
Wolę docisk, ew. bodajże Maruszczyk (?) po prostu robi większy odstęp między podstrunnicą a główką jakby.
Kąt załamania za duży też nie może być.
(04-27-2015, 02:24 AM)Zenek Spawacz napisał(a): 4) korpus typu jazz lub podobny z komorami akustycznymi. Przyjme z wdziecznoscia wszelkie informacje na ten temat. Wielkosc , ilosc , glebokosc , wplyw na brzmienie , na wygode (waga) itd.
Waga ma - z upłyem lat - coraz większe znaczenie. Jak Ci na niej zależy ja bym komorował tak jak to robi gibson, sadowski i mayo - małe komorki ujmujące materiału ukryte pod topem. Mam piątkę customa bez nich i miałem czwórkę z nimi - bas finalnie sprzedałem, ale dalej grał jak custom mayo i nie odczułem braków w brzmieniu.
Mayo robi jabby i regiusy z komorą akustyczną na górze, nie grałem na tym ale może dopytam co i jak.