04-16-2010, 10:35 PM
zainspirowaly mnie posty mazdy (
) i burninga w topicku o fenderach. jako, ze info przepadlo wraz ze starym forum - warto odswiezyc te informacje.
podstawowe pytanie - konserwowac czy nie konserwowac? jesli konserwowac, to jak?
z mojego doswiadczenia z czyszczeniem podstrunnicy palisandrowej (sposob ze starego forum):
- potrzebne sa rozcienczalnik lakowy, pokost lniany, 2 szmatki
i teraz bardzo wazne!
moja podstrunnica po tej operacji wygladal podobnie, jak u mazdaha. mi to zbytnio nie przeszkadzalo, ale faktycznie nie wyglada to wzorcowo. moim zdaniem to efekt tego, ze rozcienczalnik zbyt gleboko wsiaka w podstrunnice wysuszajac ja, natomaist pokost wsiaka zbyt plytko.
a wiec jak konserwowac, zeby to tak nie wygladalo?
burning przytoczyl ciekawa metode z "kropla cytryny", niech opisze to raz jeszcze z laski swojej;>

podstawowe pytanie - konserwowac czy nie konserwowac? jesli konserwowac, to jak?
z mojego doswiadczenia z czyszczeniem podstrunnicy palisandrowej (sposob ze starego forum):
- potrzebne sa rozcienczalnik lakowy, pokost lniany, 2 szmatki
- szmatke nasaczamy rozcienczalnikiem i dokladnie czyscimy podstrunnice. ni przesadzamy z iloscia rozcienczalnika (niech nie splywa po podstrunnicy, tylko ja "zwilza"), gdyz mocno wysusza drewno. nasz palisander zmieni kolor na "siny", ale to normalny objaw.
- bezposrednio po tej czynnosci bierzemy druga szmatke, dozujemy niewielka ilosc pokostu (tylko, zeby byl dobrze wymieszany w puszce!) i wcieramy go w podstrunnice. musi ja nawilzyc i zakonserwowac. czynnosc powtarzamy, az pokryjemy pokostem cala podstrunnice
- tak zakonserwowany gryf zostawiamy conajmniej na 24 godziny, aby wysechl
i teraz bardzo wazne!
moja podstrunnica po tej operacji wygladal podobnie, jak u mazdaha. mi to zbytnio nie przeszkadzalo, ale faktycznie nie wyglada to wzorcowo. moim zdaniem to efekt tego, ze rozcienczalnik zbyt gleboko wsiaka w podstrunnice wysuszajac ja, natomaist pokost wsiaka zbyt plytko.
a wiec jak konserwowac, zeby to tak nie wygladalo?
burning przytoczyl ciekawa metode z "kropla cytryny", niech opisze to raz jeszcze z laski swojej;>