10-07-2015, 02:26 PM
(10-07-2015, 02:06 PM)Zenek Spawacz napisał(a):(10-07-2015, 11:49 AM)WarwickPL napisał(a): Akurat w tym powyżej podstrunnica jest z jednego kwałka hebanu.
Heban jako drewno ma rdzeń czarny a boczki jasne. Natomiast właściwości są takie same, niezależnie od koloru.
Nie jest tak jak mowisz.... Wlasciwosci sa skrajnie rozne , ale trzeba miec troche drewna w reku aby o tym wiedziec. Budowanie instrumentow z wykorzystaniem bieli ma wartosci jedynie estetyczne. Z punktu widzenia brzmienia jest czynnoscia szkodliwa.
Stroiki z roznymi skrzydelkami produkuje Schaller mozna sobie wybrac perlowe , hebanowe itd itp. W katalogu firmy jest to wszystko , kazdy moze sobie podrasowac bass bez problemow.
Co do roznokolorowej gitary z postow wczesniej to jest to pomysl sciagniety od Rittera , on zbudowal taki instrument ladnych pare lat temu.
Przyznaję, dendrologiem i stolarzem nie jestem, natomiast takie info dostałem od naszego kierownika produkcji. Osobiście grałem na kilku basikach właśnie z dwukolorowym hebanem i jakichś różnic w brzmieniu nie zauważyłem. Być może jest to bardziej laboratoryjna różnica. Sam jakoś próbowałeś brzmieniowo oba?
Natomiast ekologicznie jest dużo lepiej. Z tego co mi opowiadał właśnie nasz człowiek od drewna, kiedyś bardzo dużo drewna było marnowane, każdy brał tylko ciemny rdzeń a reszta szła na odpad. Teraz, jak pewno sam się orientujesz, heban nie jest już tak łatwo dostępnym drewnem i bardzo dobrze, że wreszcie zaczeli używać nie tylko samego czarnego rdzenia. w 2012 Taylor zrobił ciekawy filmik o tym. Polecam Ci obejrzenie.
Co do różnokolorowej basi, to jest to Custom Shop Zenku, czyli ktoś zamówił a my zrobiliśmy. Bardzo możliwe, że ktoś już kiedyś takie coś zrobił. Natomiast nikt od nikogo nie ściągał.
Zapraszam do polubienia polskiego profilu dystrybucji Warwick na facebooku. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami, innowacjami, oraz lepiej rozeznasz się w muzycznym świecie.
https://www.facebook.com/wmusicdistributionPL
https://www.facebook.com/wmusicdistributionPL