10-18-2010, 03:24 PM
(10-18-2010, 12:24 PM)imperfect napisał(a): mi się podoba. Moderacja jest potrzebna. Wrażenie niektórych, że jest przesadzona wynika moim zdaniem stąd, iż jest zbyt mało dyskretna czasem - uważam, że moderator nie powinien w moderowanym właśnie wątku pisać posta o tym, co zrobił celem wprowadzenia porządku. Może niegrzecznych poinformować w wiadomości prywatnej np. Inaczej ryzykuje wywiązaniem się dyskusji tym gorętszej, że każda strona chce bardziej swoje racje udowodnić jeśli dzieje się to publicznie. Moderatorzy nie powinni też pozwalać sobie na zachowania sugerujące, że ich 'stołek' daje im władzę czy jakąś wyższość nad resztą użytkowników. Rozumiem jeszcze żarty typu "a bana chcesz?", ale moderator podsumowujący słowną utarczkę zdaniem "a niech mi się któryś pośpieszy o minutę w KSZ, to zajebię" wcale zabawnie nie brzmi. Powtórzę - moderacja jest potrzebna, i powinna być zdecydowana, natomiast nieco bardziej niewidzialna z zewnątrz. Można, myślę, uniknąć w ten sposób niektórych napięć.
Podobają mi się merytoryczne działy. Nie jestem wielkim fanem działów i poddziałów, ale też nie mam innego pomysłu na rozmieszczenie tego.
To też było żartobliwie napisane.
A o offtopach, przynajmniej ja przypominam dlatego żeby:
1. nie robić bałaganu na forum, bo potem ciężko coś znaleźć,
2. jeżeli offtop, to są ciekawe informacje albo same informacje są w nieodpowiednim temacie (np. w mordce), to wg. mnie warto je przenieść do odpowiedniego tematu tak żeby zostały na przyszłość i żeby było je łatwo potem znaleźć.
Jeżeli robię to zbyt dosadnie, to przepraszam.