10-24-2010, 05:52 PM
(10-23-2010, 07:12 PM)Markus napisał(a):mrbass napisał(a): To zależy już od grającego co chce zrobić z granym przez siebie coverem. Można zagrać na 100% dzwięki w dzwięk jak w oryginale nie ma w tym nic złego.No niestety - skoro jest to cover, to ma to maksymalnie przypominać oryginał. Oczywiście, że blues jest muzyką improwizowaną i nie ma sensu grać 100% nuta w nutę. Ale trzeba zachować charakter utworu. I aby to zrobić należy dokładnie zagrać podstawowy riff i najbardziej charakterystyczne smaczki. I te przejście to jest właśnie taki smaczek - opuszczenie go jest dużym błędem. Granie jedynie po akordach jest w tym wypadku zbyt dużym uproszczeniem - na weselu przejdzie, ale w Hard Rock Cafe już nie można tego zrobić. Bassman sam sobie wybierze co zrobi.
....
Można również zinterpretować w miare możliwości coś po swojemu ,a blues jest takim gatunkiem gdzie własna interpretacja mi się wydaje jak najbardziej wskazana znasz głowne akordy i jedziesz dalej z koksem na milion sposobów.
Bassman:) napisał(a): ... ale stanowi to jeszcze dla mnie problem, nie potrzebuje nut do tego czy tabów, chodzi mi tylko o te 5 czy 6 najniższych dźwięków, które zaczynają się od przejścia z Bb na Dis ,No dobra, posłuchałem i spróbuję pomóc. Nie mam żadnego programu do nut więc muszę to opisać słownie.
Więc po kolei: utwór grają w H ale skoro stroją gitary o pół tonu niżej, to brzmi to w Bb. Ten drugi akord - to subdominanta czyli Eb (a nie Dis).
Utwór jest grany szesnastkowo. Wejście na refren zaczyna się od dźwięków Eb, Db, Bb i dalej Bb, Db,D,Eb. Tam gdzie są słowa "Tight rope" (w okolicach pierwszej minuty) są takie dźwięki: Eb, Eb, G, Ab,A, Bb, Bb, Db,Bb, Eb, Db. I dalej już normalny riff (powrót na Bb). Czyli dość proste dźwięki (bo to jest typowe podejście od tercji akordu subdominantowego +septyma). Cała sztuka (i jajo tego numeru) polega na zagraniu tego w odpowiednim podziale i w należytym tempie.
Daj znać,czy to pomogło.
Marek
Dzięki za pomoc, już lepiej zaczęło brzmieć

Pozdrawiam,